Μπλε Κάδοι Ανακύκλωσης: Μέρος της σύγχρονης ελληνικής καθημερινότητας
Αυτοδιοίκηση

Μπλε Κάδοι Ανακύκλωσης: Μέρος της σύγχρονης ελληνικής καθημερινότητας

Κάθε μέρα, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες συμμετέχουν στην ανακύκλωση συσκευασιών και χρησιμοποιούν τους μπλε κάδους, που πλέον συναντάμε σχεδόν σε κάθε γωνιά της γειτονιάς μας. Αυτή η  λογική και οργάνωση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων ξεκίνησε από την Ελληνική Εταιρεία αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που αποτέλεσε πρωτοβουλία ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή συσκευασιών και την εμπορία συσκευασμένων προϊόντων, με στόχο να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στη νομική τους υποχρέωση για την αυτοδιαχείριση των πόρων τους και την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας των προϊόντων τους, στο πλαίσιο των εθνικών και κοινοτικών στόχων.

Η ΕΕΑΑ δεν έχει κερδοσκοπική λειτουργία, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και προς την επίτευξη δημόσιου σκοπού και ως εκ τούτου η μετοχή της δεν διανέμει μέρισμα στους μετόχους. Το 35% των μετοχών της το κατέχει η ΚΕΔΕ, η οποία συμμετέχει με τρία (3) στα εννέα (9) Μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΑΑ.

Το σημαντικά αποτελέσματα της ΕΕΑΑ

Η ΕΕΑΑ ανταποκρινόμενη στις διατάξεις του νόμου 2939/01, έχει αναπτύξει και υλοποιεί στην Ελλάδα το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης – ANAKYΚΛΩΣΗ (ΣΣΕΔ- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ), βάσει εξαετών Επιχειρησιακών  Σχεδίων που εγκρίνονται από τις αρμόδιες αρχές.  Είναι εκείνη που βρίσκεται, τα τελευταία  χρόνια, πίσω από τη δυναμική ανάπτυξη των μπλε κάδων ανακύκλωσης και των μπλε κωδώνων στη χώρα μας.

Την επιτυχία των προσπαθειών της αποδεικνύουν τα σημαντικά αποτελέσματά της. Σύμφωνα με αυτά καταγράφεται αύξηση 10% της ανακύκλωσης σε σχέση με το 2014, με συνολικά 488 χιλιάδες τόνους υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων να έχουν ανακυκλωθεί το 2015. Τα έργα ανακύκλωσης της ΕΕΑΑ,  σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, εξυπηρετούν πλέον το 96% του πληθυσμού της χώρας, καλύπτοντας τόσο την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και τις νησιωτικές περιοχές.

O Μπλε Κώδωνας

Σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί και στην ανάπτυξη του Μπλε Κώδωνα, που αφορά αποκλειστικά στην ανακύκλωση γυάλινης συσκευασίας, με την εξυπηρέτηση κυρίως σημείων και περιοχών με επαγγελματικές δραστηριότητες όπου καταναλώνονται προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία.

Συγκεκριμένα, σήμερα πάνω από 5.000 κώδωνες είναι τοποθετημένοι στον δημόσιο χώρο, σε συνεργασία με 210 δήμους, εξυπηρετώντας περίπου 16.000 επιχειρήσεις  ενώ 1.710 κώδωνες βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους επιχειρήσεων (του κλάδου εστίασης -διασκέδασης).

Από τους  Μπλε Κάδους στην παραγωγή νέου προϊόντος

Τα υλικά που συγκεντρώνονται στους Μπλε Κάδους συλλέγονται από οχήματα που η ΕΕΑΑ έχει παραχωρήσει στους Δήμους και μεταφέρονται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Εκεί πραγματοποιείται διαχωρισμός (χαρτί χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, πλαστικές συσκευασίες, πλαστικό φιλμ, άλλα πλαστικά, γυάλινα μπουκάλια και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο) και στη συνέχεια προωθούνται σε αντίστοιχες επιχειρήσεις που τα αξιοποιούν για την παραγωγή νέων προϊόντων.

Η κινητοποίηση των πολιτών της χώρας, τόσο να ανακυκλώσουν όσο και να προσπαθήσουν, με όποιο τρόπο γνωρίζουν, να προστατέψουν το περιβάλλον, δεν αποτελεί μόνο ευχάριστο νέο, αλλά αποδεικνύει κυρίως την αποδοχή και υιοθέτηση σύγχρονων αξιών και πρακτικών που στοχεύουν στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης.

Ταυτόχρονα, ως αναπόσπαστο πλέον κομμάτι της ελληνικής καθημερινότητας, οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν  πρωτοβουλίες και μεθόδους, οι οποίες είναι εύκολες και ταυτόχρονα αποτελεσματικές.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet