Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Στους ηλικιωμένους δεν αρμόζει ο παροπλισμός
Αυτοδιοίκηση

Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Στους ηλικιωμένους δεν αρμόζει ο παροπλισμός

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία, η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη τονίζει ότι «στους ηλικιωμένους δεν αρμόζει ο παροπλισμός, αλλά η ενθάρρυνση για νέα ξεκινήματα στη ζωή τους».

Η κ. Μ. Πατούλη-Σταυράκη απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, που θεσμοθέτησε το 1990 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να αποδώσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, να ευαισθητοποιήσει και να υπενθυμίσει στην κοινωνία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και το δικαίωμά τους να ζουν με ποιότητα και αξιοπρέπεια. Μας υπενθυμίζει την ξεχωριστή προσφορά των γονιών, των παππούδων και των γιαγιάδων μας, στην κοινωνία αλλά και στην ελληνική οικογένεια.

»Εκ των πραγμάτων, οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, οι άνθρωποι που μας μεγάλωσαν αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Παρότι εσφαλμένα συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς ως οι απόμαχοι της ζωής, οι ηλικιωμένοι σήμερα περισσότερο από ποτέ συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη αφού στην εποχή μας έχουν έναν ολοένα και περισσότερο δημιουργικό ρόλο μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που προσφέρουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, αποδεδειγμένα έχουν σταθεί ο στυλοβάτης της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την ουσιαστική στήριξη των άνεργων παιδιών και των νοικοκυριών τους, μετουσιώνοντας στην πράξη την πεμπτουσία του όρου “ελληνική οικογένεια”.

»Όλοι εμείς, η ελληνική κοινωνία και Πολιτεία, έχουμε βαθύτατο ηθικό χρέος απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, έχουμε υποχρέωση να επιδείξουμε ειλικρινή ευαισθησία απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που καθίστανται χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο ευάλωτοι. Έχουμε, λοιπόν, όλοι καθήκον να φροντίζουμε για την υγεία, την ασφάλειά τους και το δικαίωμά τους να ζουν με αξιοπρέπεια. Και προς αυτήν την κατεύθυνση της φροντίδας και της υποστήριξης της υγείας, της ευεξίας, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ατόμων της Τρίτης ηλικίας είναι που και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να πρωταγωνιστήσει. Μέσα από προγράμματα προληπτικής ιατρικής, κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και νέες δομές και σύγχρονες στοχευμένες υπηρεσίες μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προσφέρει νέα ερεθίσματα και κίνητρα ώστε να είναι δημιουργικοί, δραστήριοι, ενεργά μέλη της κοινωνίας μας και να μπορούν να απολαμβάνουν τη ζωή τους. Στους ηλικιωμένους δεν αρμόζει ο παροπλισμός, αλλά η ενθάρρυνση για νέα ξεκινήματα στη ζωή τους. Είναι πηγή ζωής και έμπνευσης για τις νεότερες γενιές και τους θέλουμε δίπλα μας υγιείς και ενεργά μέλη της κοινωνίας μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet