Αποκεντρωμένη Διοίκηση: Οι άξονες συνεργασίας με τους Δήμους
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Αποκεντρωμένη Διοίκηση: Οι άξονες συνεργασίας με τους Δήμους

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θεόφιλου Λεονταρίδη και με τη συμμετοχή 40 δημάρχων της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας εκδήλωση που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με θέμα «Άξονες συνεργασίας των ΟΤΑ Α΄ βαθμού και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο αν. υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λεονταρίδης τόνισε ότι «η κυβέρνηση διερευνά τη δυνατότητα ρύθμισης για την αναχρηματοδότηση των δανείων των ΟΤΑ με ευνοϊκότερους όρους». Από την πλευρά του ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλης Αγγελάκας αναφέρθηκε στη σημασία του έργου των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κυρίως όμως υπερτόνισε την «ανάγκη συνεργασίας της Πολιτείας και των δήμων, με σκοπό την επίτευξη βιώσιμων λύσεων και τη μείωση της γραφειοκρατικής αντίληψης».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις της προϊσταμένης Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου Άννας Κοντή, της διευθύντριας Περιβαλλοντικής και Χωροταξικής Πολιτικής Καλλιόπης Καρδαμίτση, του γενικού διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων ΑΠ.Δ. Αττικής Αναστάσιου Καζάση, της γενικής διευθύντριας Εσωτερικής Λειτουργίας Μαρίας Καλύβα, του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και του προέδρου της ΠΕΔΑ Ηρακλή Γκότση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν περίπου 20 δήμαρχοι οι οποίοι ανέπτυξαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ο κ. Μ. Αγγελάκας απαντώντας στις επισημάνσεις των δημάρχων τόνισε τα εξής:

  • Είναι απαραίτητη η γνώση της κείμενης Νομοθεσίας από τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, ώστε να αποφεύγεται η λήψη μη σύννομων αποφάσεων, οι οποίες στη συνέχεια αναγκαστικά θα ακυρωθούν, προκαλώντας καθυστερήσεις στα έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής είναι έτοιμη να συστήσει κοινές επιτροπές με τους Δήμους για την προώθηση των θεμάτων που τους απασχολούν, με σκοπό την ταχύτερη διευθέτησή τους.
  • Το ζήτημα της προσωρινής μετεγκατάστασης των Ρομά, όπου αυτό είναι απαραίτητο, αποτελεί υποχρέωση των οικείων δήμων και όχι της Πολιτείας βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
  • Θα ζητηθεί η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τη διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στους Δήμους.
  • Είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα για την προώθηση οικονομικών δραστηριοτήτων που θα αποφέρουν έσοδα στα ταμεία των Δήμων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet