Οι…παλιές δημοτικές αρχές θα καταρτίσουν τον νέο προϋπολογισμό
Αυτοδιοίκηση

Οι…παλιές δημοτικές αρχές θα καταρτίσουν τον νέο προϋπολογισμό

Προθεσμία μέχρι 5 Σεπτεμβρίου έχουν οι δήμοι της χώρας για να καταρτίσουν και να καταθέσουν τα σχέδια προϋπολογισμών του 2015 στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Κάτι που σημαίνει ότι την απόφαση θα λάβουν τα απερχόμενα Δημοτικά συμβούλια και όχι τα νέα. Ωστόσο, οι νέες δημοτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα, στην περίπτωση που θα συμφωνήσουν με το σχέδιο προϋπολογισμού των… προηγούμενων, να προχωρήσουν στην τροποποίησή του.

Όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, διευκρινίζεται ότι η πρόβλεψη του ν.3852/2010, σύμφωνα με την οποία τα απερχόμενα Δημοτικά Συμβούλια έναν μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών αποφασίζουν μόνο για θέματα εκτάκτων και απρόβλεπτων αναγκών, δεν ισχύει για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, με τον νεώτερο νόμο 4172/2013, άρθρο 77, ορίζεται ότι κάθε χρόνο, μη εξαιρουμένου και του έτους διεξαγωγής δημοτικών εκλογών θα πρέπει ως τις 5 Σεπτεμβρίου να κατατεθεί το σχέδιο προϋπολογισμού στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο κάθε δήμου, με απόφασή του έως το τέλος Ιουνίου, καθορίζει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων κάθε δημοτικής ή τοπικής κοινότητας για το επόμενο οικονομικό έτος, εφόσον έχει τους έχει μεταβιβάσει συγκεκριμένες, αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες. Το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας καταρτίζει σχέδιο του προϋπολογισμού εξόδων της κοινότητας, το οποίο πρέπει να αποστείλει στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου έως την 20η Ιουλίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η Εκτελεστική Επιτροπή καταθέτει το προσχέδιο στην Οικονομική Επιτροπή. Και έως την 5η Σεπτεμβρίου η Οικονομική Επιτροπή θα πρέπει να ενσωματώσει το σχέδιο του προϋπολογισμού στην ηλεκτρονική βάση που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το ίδιο ισχύει για τον προϋπολογισμό των περιφερειών (άρθρο 78). Έως στις 20 Ιουλίου η Εκτελεστική Επιτροπή πρέπει να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Οικονομική Επιτροπή και η τελευταία να το ενσωματώσει, επίσης ως τις 5 Σεπτεμβρίου, στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet