ΔΑΣ ΟΤΑ: Οι εργαζόμενοι εκτεθειμένοι και οι ιδιώτες κερδισμένοι από τον κορωνοϊό
Print Friendly, PDF & Email
ΟΤΑ

ΔΑΣ ΟΤΑ: Οι εργαζόμενοι εκτεθειμένοι και οι ιδιώτες κερδισμένοι από τον κορωνοϊό

Σε συνέχεια της ανακοίνωσής της για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη μετάδοση του κορωνοϊού, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) στους ΟΤΑ επανέρχεται στο θέμα σημειώνοντας ότι «αφού έχουν περάσει τρεις ημέρες, βλέπουμε την κυβέρνηση να συνεχίζει να αντιμετωπίζει την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας με τη λογική “κόστους – οφέλους” και να περιορίζει τα όποια πρόσθετα μέτρα στις “δημοσιονομικές αντοχές” του αστικού κράτους και όχι τις πραγματικές ανάγκες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού».

«Ακόμα και η νέα ΠΝΠ που εκδόθηκε τους 14 Μάρτη 2020 -Τεύχος Α’- Αρ. Φυλ. 64, είναι στο ίδιο πλαίσιο, προκρίνοντας την απευθείας ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας σε εργολάβους» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σε συνέχεια των μέτρων που πρότεινε στην ανακοίνωσή της στις 12/3/2020 και επειδή η κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη με ακόμα πιο αρνητικές επιπτώσεις, η ΔΑΣ ΟΤΑ απαιτεί από την κυβέρνηση και τους δημάρχους:

  • Υποχρεωτική Ειδική Άδεια για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες, σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ.) για την παραμονή τους κατ’ οίκον, με πλήρη μισθό και ασφάλιση και χωρίς χρήση κανονικής αδείας. Ευπαθείς ομάδες δεν είναι μόνο οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, όπως ορίσατε στην ΠΝΠ/64/14 Μαρτίου 2020. Ποια ιατρική επιστήμη δίνει αυτή την απαράδεκτη ερμηνεία;
  • Ειδική Άδεια και στους εργαζόμενους που έχουν μέλος της οικογένειάς τους (παιδί, ηλικιωμένο κ.λπ.) άρρωστο ή που ανήκει σε ευάλωτες ομάδες και όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, με πλήρη μισθό και ασφάλιση και χωρίς χρήση κανονικής αδείας.
  • Κλείσιμο όλων των δημοτικών κτηρίων στο κοινό. Η επικοινωνία και η εξυπηρέτηση να γίνεται Ηλεκτρονικά – Τηλεφωνικώς και Ταχυδρομικώς.
  • Δημιουργία διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης και εξυπηρέτησης κοινού σε όσους δήμους δεν διαθέτουν.
  • Αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας (γραφεία). Να μην υπάρχουν πάνω από 1 εργαζόμενο, ανά 10 τ.μ., όπως προβλέπεται στη νέα ΠΝΠ. Δομές που έχουν κλείσει (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ κ.λπ.) δεν υπάρχει κανένας λόγος οι εργαζόμενοι να προσέρχονται σε αυτές  ή  να στοιβάζονται σε άλλες υπηρεσίες.
  • Επιπλέον Μέτρα Ατομικής Προστασίας για Εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες. Να χορηγείται υποχρεωτικά και καθημερινά σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο, επισκευές κ.λπ.) ολόσωμη φόρμα μιας χρήσης, γάντια μιας χρήσης, μάσκα μιας χρήσης, υγρό σαπούνι και αντισηπτικό.

«Οι δήμαρχοι που υλοποιούν τις αντεργατικές πολιτικές που σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν σημαντική ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί» σημειώνει η ΔΑΣ ΟΤΑ και προσθέτει:

«Να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις ΠΝΠ και να πάρουν άμεσα μέτρα πρόληψης, ΜΑΠ και διαχείρισης του προσωπικού. Σήμερα η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη, όποια ταξική πολιτική και να θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet