Κάτω από 100 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ
ΟΤΑ

Κάτω από 100 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, για το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέγραψε το Δεκέμβριο του 2020 το ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από το 2013 που ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Δεκέμβριο του 2019 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ ανήλθαν στα 179 εκατ. ευρώ και τον Μάιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, έφτασαν στα 272 εκατ. ευρώ. Η αντίδραση του υπουργείου ήταν άμεση. Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ, ύψους 120 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση κάθε Δήμου και εξασφαλίζοντας τη δίκαιη μεταχείρισή τους προβλέποντας τη μελλοντική επιστροφή του 60%. Με αυτόν τον τρόπο, τον Δεκέμβριο του 2020, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ κατήλθαν στα 120 εκατ. ευρώ, που ανέρχεται σε μια μείωση 33% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για το 20% εξ αυτών εκκρεμεί με υπαιτιότητα δικαιούχων ή αφορά λογιστικές εκκρεμότητες γεγονός που σημαίνει ότι οι πραγματικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω των 100 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η θεσμοθέτηση του Μηχανισμού Αποτροπής Συσσώρευσης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων έστειλε σε όλους τους εμπλεκόμενους το μήνυμα ότι η ελαχιστοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα και δέσμευση προς τους φορείς της αγοράς που συναλλάσσονται με το δημόσιο για την άμεση εκκαθάριση των απαιτήσεων τους.

Ο κ. Σταυριανουδάκης έχει δώσει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου να δημοσιευτούν τα στοιχεία της πρώτης εφαρμογής του μηχανισμού μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ εκτιμά ότι είναι εφικτή η περαιτέρω αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ μέσα στο 2021.

Πηγή: υπουργείο Εσωτερικών

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet