Πανελλαδική στάση εργασίας στους δήμους στις 18 Ιανουαρίου
Αυτοδιοίκηση

Πανελλαδική στάση εργασίας στους δήμους στις 18 Ιανουαρίου

Πανελλαδική στάση εργασίας έχει προκηρύξει για την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 η ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στους δήμους θα συμμετάσχουν σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί της Τετάρτης έως το τέλος της πρωινής βάρδιας, ενώ έχει προγραμματιστεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνεται:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκήρυξε πανελλαδική στάση εργασίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017, από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29, Αθήνα) στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση μίας σειράς προβλημάτων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που ενώ για αρκετά εξ αυτών υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών, όπως η υπογραφή της Συλλογικής
Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), η επίλυση των προβλημάτων στην παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα και η πρόσληψη των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ μέσω των προσωρινών πινάκων, δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτών των δεσμεύσεων.

Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εμπαίζονται επί μήνες. Αυτή η κοροϊδία λοιπόν θα πρέπει να τελειώσει. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ ξεκινά αγωνιστικές δράσεις από την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017. Συνέχεια θα υπάρξει με παρεμβάσεις στις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν λύσεις στα εξής ζητήματα:

1. Υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου και της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το μόνιμο προσωπικό. Μέχρι στιγμής καμία ενέργεια δεν έχει γίνει παρά τις προφορικές δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για τον ορισμό των εκπροσώπων των αρμοδίων Υπουργείων για τις διαπραγματεύσεις.

2. Καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών στους συμβασιούχους εργαζόμενους και άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει από την Πράξη 105/2016 του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Για το θέμα αυτό η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότηση κα Όλγα Γεροβασίλη είχε δεσμευτεί πώς μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 2017 θα υπήρχε νομοθετική πρωτοβουλία.

3. Παρά το γεγονός ότι εδώ και τρεις μήνες έχει καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, σύμφωνα με τον Ν.4387/2016, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να καθίσταται δυνατή η έκδοση αποφάσεων και ενταλμάτων πληρωμής. Οι συνταξιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι σε ότι αφορά στην καταβολή του εφάπαξ από τον Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΠΔΚΥ) του ΤΠΔΥ,
αντιμετωπίζονται για ακόμη μία φορά με προκλητική αδιαφορία.

4. Η αδιαφορία και η αλαζονεία των αρμοδίων υπηρεσιών, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι εγκληματική όσον αφορά στα εργατικά ατυχήματα στους Δήμους. Θα πρέπει επιτέλους να αναληφθούν
δράσεις έτσι ώστε να εφαρμοστούν οι Νόμοι και να σταματήσει να αυξάνει η «μαύρη» λίστα των θυμάτων. Ζητάμε άμεσα την αυστηρή εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια και συστηματικούς ελέγχους από το
ΣΕΠΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

5. Παρά τις δεσμεύσεις για νομοθετική παρέμβαση που θα έδινε οριστική λύση στους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί από τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και μετά από τουλάχιστον επτά (7) χρόνια εργασίας καμία εξέλιξη δεν υπάρχει. Υπενθυμίζουμε τη σαφή δέσμευση τόσο του πρώην υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστ. Βερναρδάκη, όσο και της νυν υπουργού κας Όλγας Γεροβασίλη για νομοθετική επίλυση του ζητήματος.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους, ενωτικά και μαζικά μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για να τερματιστούν οι μνημονιακές πολιτικές που έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία ολόκληρη στην ανέχεια, την εξαθλίωση και τον μαρασμό.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet