Π. Σκουρλέτης: Να αποκρουστεί το αντισυνταγματικό χτύπημα Μητσοτάκη – Βορίδη στην Αυτοδιοίκηση και στη Δημοκρατία
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Π. Σκουρλέτης: Να αποκρουστεί το αντισυνταγματικό χτύπημα Μητσοτάκη – Βορίδη στην Αυτοδιοίκηση και στη Δημοκρατία

Να «αποκρουστεί το αντισυνταγματικό χτύπημα Μητσοτάκη – Βορίδη στην Αυτοδιοίκηση και στη Δημοκρατία» ζητεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι «δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του “Κλεισθένη” για τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής».

Ειδικότερα, ο Π. Σκουρλέτης αναφέρει:

«Με την υπ’ αρ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ρητά και τελεσίδικα ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου, με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων και αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από τα Δημοτικά Συμβούλια, στο όνομα μιας δήθεν “κυβερνησιμότητας”, νοθεύοντας τη λαϊκή βούληση, η οποία εκφράστηκε μέσω της απλής αναλογικής που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όπως αυτή προέκυψε από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019.

Με την απόφαση αυτή δικαιώθηκε πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για όλα όσα είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Ν.Δ. κατά την ψήφιση των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι απολύτως σαφές και ως προς την απαιτούμενη συμμόρφωση της Διοίκησης κρίνοντας ότι οι δύο βασικές αλλαγές στο σύστημα του “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ”, δηλαδή οι αλλαγές που αφορούν τον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι σε αυτές η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη του εκλεγέντος δημάρχου και αφ’ ετέρου η μεταφορά προς την Οικονομική Επιτροπή αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σημαντικού οικονομικού αντικειμένου, είναι μεταξύ τους αλληλένδετες. Και καταλήγει το ΣτΕ: “Συνεπώς, οι ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες, κατά τη βούληση του νομοθέτη, συνέχονται μεταξύ τους ως ενιαίο σύνολο και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν αυτοτελώς, πρέπει να παραμερισθούν στο σύνολό τους ως αντισυνταγματικές και να εφαρμοσθούν κατά τη συγκρότηση των εν λόγω Δημοτικών Επιτροπών οι προϋφιστάμενες αυτών διατάξεις.

Παρά τις διακηρύξεις του υπουργού Εσωτερικών για συμμόρφωση στην απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την κατατεθείσα τροπολογία, επιστρέφονται μεν – κατά τεκμήριο αρμοδιότητας – στα Δημοτικά Συμβούλια οι, αντισυνταγματικά μεταβιβασθείσες στις Οικονομικές Επιτροπές, αρμοδιότητες αλλά δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του “Κλεισθένη” για τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Όπως εξάλλου δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και έχει καταγραφεί στα πρακτικά, ο κ. Βορίδης “στην πραγματικότητα εκείνο το οποίο κάνουμε είναι ότι διατηρούμε τις συνθέσεις των Οικονομικών Επιτροπών, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έτσι όπως είχαν τοποθετηθεί αρχικώς με τον προσβληθέντα νόμο και μεταφέρουμε όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες”. Συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις κατά το ήμισυ δεν υφίσταται.

Οφείλουμε δε να επισημάνουμε ότι η σημαντική αυτή ρύθμιση κατατέθηκε ως τροπολογία μη δίνοντας τη δυνατότητα να εξεταστεί από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Επιμένει, λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών και η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην αντισυνταγματικότητα. Δεν μας εκπλήσσει, βέβαια, αφού είναι εμφανείς οι προθέσεις της σε μία σειρά ενεργειών να παραβιάζουν και να κουρελιάζουν το Σύνταγμα, με αποκορύφωμα το μείζον ζήτημα των υποκλοπών.

Είναι όμως καθήκον της Βουλής, όπως και όλων των πολιτών, να το υπερασπίζονται».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet