Συμβουλευτικοί σταθμοί για την άνοια ιδρύονται στους Δήμους-μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ
Αυτοδιοίκηση

Συμβουλευτικοί σταθμοί για την άνοια ιδρύονται στους Δήμους-μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ

Παρουσία 85 εκπροσώπων από 32 Δήμους της Αττικής πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αμαρουσίου Ημερίδα με θέμα «Κοινότητες φιλικές προς την άνοια. Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας» με αφορμή την έναρξη του ομότιτλου προγράμματος και διοργανώθηκε από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Την εκδήλωσε χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που, στο πλαίσιο της πρόληψης, δημιουργούνται σταθμοί υποδοχής ασθενών με άνοια, αλλά και των φροντιστών τους, σε Δήμους – μέλη του Δικτύου. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε σε ένα ακόμη κάλεσμα για την προαγωγή της υγείας των δημοτών. Οι κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προβλέπουν τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς τα άτομα με άνοια, και το Δίκτυο συνδράμει με στοχευμένη χάραξη πολιτικής και με την επιστημονική υποστήριξη της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, και βέβαια της επίτιμης προέδρου του δρ. Παρασκευής Σακκά», ανέφερε ο κ. Γ. Πατούλης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, δρ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος – ψυχίατρος, επίτιμη πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών η οποία δήλωσε: «Το έργο “Κοινότητες Φιλικές προς την Άνοια – Δημιουργία Δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας” υλοποιείται με τη συνεργασία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Στοχεύει στην ίδρυση υπηρεσιών για την Άνοια μέσα στις Δομές Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας 80 Δήμων της χώρας μας (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ) και την εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας που υπηρετούν στις δομές αυτές των ΟΤΑ ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ατόμων με άνοια που ολοένα αυξάνονται. Έτσι ελαχιστοποιείται το κόστος φροντίδας του μεγάλου αριθμού των ατόμων με άνοια και παρέχονται αποκεντρωμένες υπηρεσίες ακόμη και σε απομονωμένα γεωγραφικά τμήματα της Ελλάδας». Η κα Σακκά, κατά την εισήγησή της, μίλησε για τη νόσο Alzheimer και τα σημερινά δεδομένα και παρουσίασε τον σκοπό των Κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια.

Εκ μέρους της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, ο ψυχολόγος και συντονιστής του έργου Μιχάλης Λάβδας αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να διασφαλίζονται από πλευράς δήμων για την υλοποίηση του Προγράμματος.

Τέλος, η νευροψυχολόγος, συντονίστρια του Κέντρου Ημέρας στο Μαρούσι, Ελένη Μαργιώτη, εισηγήθηκε για τις μη-φαρμακευτικές θεραπείες για τα άτομα με άνοια και τις υπηρεσίες υποστήριξης των οικογενειών τους.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ της συντονιστικής ομάδας του έργου και των επαγγελματιών Υγείας και κοινωνικής φροντίδας των Δήμων – μελών του Δικτύου σχετικά με τις λεπτομέρειες υλοποίησης του έργου.

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος για την άνοια θα πραγματοποιηθούν, όπως ενημερώνει το ΕΔΔΥΠΠΥ, ημερίδες ευαισθητοποίησης για το κοινό στους Δήμους που θα το υλοποιήσουν.

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου παρόμοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για τους Δήμους της Βόρειας Ελλάδας στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet