«Συμμαχία ανθρωπιάς» για παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

«Συμμαχία ανθρωπιάς» για παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων

Πρωτοποριακό πρόγραμμα για παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων δημιουργήθηκε και ανακοινώθηκε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ονομάζεται «we care» (νοιαζόμαστε) θα παρέχεται δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικός έλεγχος και εμβολιασμός όπου απαιτείται για βρέφη, παιδιά και εφήβους έως 16 ετών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης αφού εξήρε την πρωτοβουλία που ανέλαβε η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη μέσω του Ιδρύματός της, τόνισε ότι «αποτελεί καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε κάθε παιδί προσφυγικής οικογένειας που βρίσκεται στην πατρίδα μας. Η Αυτοδιοίκηση βρέθηκε στην “πρώτη γραμμή” αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος και ανέδειξε με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε τις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Για τον λόγο αυτό δεν θα μπορούσε παρά να συμμετάσχει στην προσπάθεια του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη και σε συνεργασία και με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να συμβάλλει στην υλοποίηση αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος».

Όπως ανέφερε η πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco κα Μ. Β. Βαρδινογιάννη, «η αναγκαιότητα για αυτή την παρέμβαση είναι μεγάλη, καθώς μόνο το 2015 πέρασαν στη χώρα μας 205.000 πρόσφυγες, από τους οποίους ένα ιδιαίτερο μεγάλο ποσοστό αφορά παιδιά».

«Οι εικόνες των ταλαιπωρημένων οικογενειών, των γονέων που χωρίστηκαν από τα παιδιά τους δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο», τόνισε η κα Μ. Βαρδινογιάννη και εξήγησε πως «είναι χρέος όλων των Ελλήνων να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων».

Οι δράσεις του προγράμματος θα ξεκινήσουν από την Αθήνα με στόχο να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία δυο κινητών μονάδων, πλήρως εξοπλισμένων με υλικά, γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίες σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους θα επισκέπτονται περιοχές όπου καταλύουν οι πρόσφυγες. Οι γιατροί, πολλοί από τους οποίους θα παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, θα προσεγγίζουν και θα εξετάζουν βρέφη, παιδιά και εφήβους με στόχο τον προληπτικό έλεγχο, τον εμβολιασμό με τα βασικά εμβόλια καθώς και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, εάν χρειαστεί.

Μετά από την εξέταση θα δίνεται σε κάθε παιδί προσωρινό βιβλιάριο υγείας στα ελληνικά και στα αγγλικά, το οποίο θα χρησιμοποιούν σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία την οποία θα αναλαμβάνει το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στην Αττική και θα δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές που υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ παράλληλα έχει προβλεφθεί να παρέχονται στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Το πρόγραμμα «we care» έχει αγκαλιάσει η Unesco ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας ΜΚΟ με Δήμους για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet