Συνάντηση ΚΕΔΕ με Σταϊκούρα ενόψει ψήφισης του προϋπολογισμού
Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση ΚΕΔΕ με Σταϊκούρα ενόψει ψήφισης του προϋπολογισμού

Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αποτελούμενη από τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, τους αντιπροέδρους Δ. Καφαντάρη και Γ. Καραγιάννη, τον γ.γ. Γ. Μουράτογλου, τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Α. Καστρινό, τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Α. Κοιμήση, Δ. Μπίρμπα και Γ. Ιωακειμίδη, καθώς και τον δήμαρχος Σιθωνίας Ι. Τζίτζιο, συναντήθηκε σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταικούρα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η χρηματοδότηση των Δήμων, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2015, καθώς και μια σειρά ακόμη οικονομικά ζητήματα που αφορούν στους Δήμους.

Από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ τέθηκε αρχικά το ζήτημα που έχει προκύψει για το 2014, σχετικά δηλαδή με την επίτευξη του δημοσιονομικού πλεονάσματος από πλευράς Αυτοδιοίκησης, που είχε οριστεί ως στόχος από την κυβέρνηση. Ο κ. Γ. Πατούλης επεσήμανε ότι αν και η Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση της να πετύχει πλεόνασμα και το 2014, ο αριθμητικός στόχος που είχε τεθεί εξαρχής ήταν υπερβολικός. Γι΄ αυτό και η Αυτοδιοίκηση δεν αποδέχεται να επιβαρυνθεί επιπλέον με το ποσό των 125 εκατ. ευρώ, το οποίο «λείπει» από το πλεόνασμα αυτό. Η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει τα χρήματα αυτά από άλλες πηγές, κι όχι από τους Δήμους.

Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε θετικά ο αναπληρωτής υπουργός, αφού δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από τους πόρους των ΟΤΑ το 2015. Τα μόνα χρήματα που ουσιαστικά θα αφαιρεθούν από τους ΚΑΠ της επόμενης χρονιάς είναι αυτά που αφορούν στη χρηματοδότηση αρμοδιοτήτων, όπως η μεταφορά των μαθητών, που μεταβιβάστηκε στις Περιφέρειες.

Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε να δημιουργηθεί Επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, του υπ. Εσωτερικών και του υπ. Οικονομικών, για να αναζητηθεί λύση στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων. Η Επιτροπή αυτή καταρχήν θα καταγράψει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2011, κι αφού αποτυπωθεί το ακριβές μέγεθος, στη συνέχεια θα αναζητηθεί τρόπος αποπληρωμής από αδιάθετα κονδύλια που ήδη υπάρχουν.

Τέλος, τέθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ το ζήτημα της σταδιακής αποπληρωμής των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν οι Δήμοι, αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις που απορροφήθηκαν από αυτούς. Το αίτημα των Δήμων είναι η αποπληρωμή να γίνεται σε ετήσια βάση, με παρακράτηση ποσοστού ως 5% των ΚΑΠ, με ταυτόχρονη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας. Η συγκεκριμένη πρόταση των Δήμων εξετάζεται θετικά από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών και σύντομα θα υπάρξει οριστική κατάληξη.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Στη σημερινή συνάντηση με τον αν. υπουργό Οικονομικών ξεκαθαρίσαμε ότι το 2015 δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον περικοπή πόρων της Αυτοδιοίκησης, πέραν αυτών που καλύπτουν αρμοδιότητές μας που πλέον μεταφέρθηκαν αλλού. Από κει και πέρα, πιέζουμε την Πολιτεία να δώσει λύση στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων, καθώς και να δεχθεί τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία μέσω των ΚΑΠ, με ανώτατο κατά έτος όριο το 5%.

Η Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης. Απαιτούμε από την Πολιτεία να κάνει το χρέος της, γιατί οφείλει έμπρακτα να αναγνωρίσει τη θετική μας συνεισφορά στην επίτευξη του εθνικού στόχου».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet