Βλάσσης Σιώμος: Όραμά μας να κάνουμε και πάλι το Πεντελικό μας καταπράσινο και φιλόξενο
ΣΠΑΠ-ΡΟΗ

Βλάσσης Σιώμος: Όραμά μας να κάνουμε και πάλι το Πεντελικό μας καταπράσινο και φιλόξενο

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας του Βουνού 2023, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), αντιδήμαρχος Πεντέλης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα Ηνωμένα Έθνη καθιερώνοντας το 2003 την 11η Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Βουνού είχαν ως σκοπό να αναδείξουν τον καθοριστικό ρόλο που τα βουνά έχουν στη ζωή των ανθρώπων και να τους υπενθυμίζει συνεχώς τις υποχρεώσεις που έχουν για την προστασία τους.

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Βουνού 2023 είναι: Η Αποκατάσταση των Ορεινών Οικοσυστημάτων. Το θέμα αυτό επιλέχθηκε για να συμπεριληφθούν πλήρως τα βουνά στη πρόγραμμα του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων 2021-2030 (UN Decade on Ecosystem Restoration 2021–2030).

Τα βουνά φιλοξενούν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού και φιλοξενούν περίπου τα μισά από τα hotspot της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Παρέχουν γλυκό νερό για την καθημερινή ζωή στη μισή ανθρωπότητα. Η διατήρησή τους αποτελεί βασικό παράγοντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Δυστυχώς, τα βουνά απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την υπερεκμετάλλευση. Καθώς το παγκόσμιο κλίμα συνεχίζει να ζεσταίνει, οι ορεινοί άνθρωποι -μερικοί από τους φτωχότερους στον κόσμο- αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερους αγώνες για να επιβιώσουν. Η άνοδος της θερμοκρασίας σημαίνει επίσης ότι οι ορεινοί παγετώνες λιώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς, επηρεάζοντας τα αποθέματα γλυκού νερού. Αυτό το πρόβλημα μας αφορά όλους. 

Για εμάς, στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού, η αναγέννηση του δικού μας βουνού, του Πεντελικού, είναι ο κύριος σκοπός μας. Όλες οι δράσεις μας εδώ και πολλά χρόνια στοχεύουν στην αναγέννηση και την αναβίωση της ζωής στο Πεντελικό μας, μέσα από την ευαισθητοποίηση των κοινωνικών ομάδων, αλλά πάνω από όλα της νέας γενιάς, στην αναζωογόνηση της φύσης και της βιοποικιλότητας του Πεντελικού. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε έχοντας για όραμα να κάνουμε και πάλι το Πεντελικό μας καταπράσινο και φιλόξενο για τους ανθρώπους και για τα εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως ήταν πριν μερικές δεκαετίες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet