M. Πατούλη: Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας
Σύνδεσμοι-Φορείς

M. Πατούλη: Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας, που έχει οριστεί η 17η Οκτωβρίου και αποτελεί τον 1ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, η pρόεδρος του Δικτύου για την Προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξη του ΟΗΕ στην Ελλάδα SDG 17 Greece και του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:  

«Ήταν 17 Οκτωβρίου του 1987 όταν 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι υποστηρίζοντας ότι η φτώχεια συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η φτώχεια είναι κάτι περισσότερο από την έλλειψη εισοδήματος και πόρων για την εξασφάλιση βιώσιμων συνθηκών διαβίωσης. Επεκτείνεται σε περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε άλλες βασικές υπηρεσίες, σε κοινωνική διάκριση και αποκλεισμό.

Παρά το γεγονός ότι τo ποσοστό της ακραίας φτώχειας έχει μειωθεί πάνω από το μισό από το 1990 και έπειτα, 836 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ένας στους πέντε ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες περιοχές συνεχίζει να ζει με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που κερδίζουν μόλις λίγο παραπάνω από αυτό το ποσό, με αρκετούς να κινδυνεύουν να ξανακυλήσουν στη φτώχεια.

Στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν συμφωνήσει να αναλάβουν δράση για την εξάλειψη της φτώχειας, ενσωματώνοντας στα εθνικά αναπτυξιακά τους σχέδια στοχευμένες πολιτικές και θεσμικές αλλαγές. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος έχει θέσει στόχους για την εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας.

Οι προηγούμενοι Στόχοι, οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας, συνέβαλαν στην εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας μειώνοντάς την στο μισό από τον καθορισμό τους το 2000 έως σήμερα. Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Έως το 2030 στόχος είναι να δοθεί τέλος σε κάθε μορφής φτώχειας, παντού στον κόσμο. Η επιτάχυνση της παγκόσμιας δράσης για την εξάλειψη της φτώχειας είναι μονόδρομος. Η επιμονή της ακραίας φτώχειας στην κοινωνία αποτελεί παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αποτελεί ιερό καθήκον μας ως κοινωνία να συνεργαστούμε ώστε να εξαλείψουμε τα συστήματα διακρίσεων που διαιωνίζουν τους κύκλους της φτώχειας. Μέσα από τη δημιουργία σταθερών πολιτικών πλαισίων σε διεθνές, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα βάλουν στο κάδρο την καταπολέμηση της απόλυτης φτώχειας, την ανάπτυξη στρατηγικών υπέρ των φτωχών και της ισότητας των φύλων.

Με αυτόν τον στόχο ως οδηγό, μέσα από την ενεργοποίηση του μοναδικού στην Ελλάδα αυτοδιοικητικού δικτύου για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ SDG 17 Greece, μπορούμε να προωθήσουμε τη συνεργασία σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με στόχο την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής προστασίας για όλους, συμπεριλαμβανομένων των κατώτατων ορίων κοινωνικής προστασίας, να εργαστούμε συλλογικά, ξεκινώντας από τη βάση, για την επίτευξη έως το 2030, ουσιαστικής κάλυψης των φτωχών και των ευάλωτων στη χώρα μας, αλλά και της μείωσης της φυλετικής αναλογίας που ζουν κάτω από όλες τις διαστάσεις της φτώχειας, δημιουργώντας συνθήκες ισότητας και αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet