Την παρέμβαση του Εισαγγελέα για την απόδοση τυχόν ευθυνών για τις φονικές φωτιές στην Ανατ. Αττική ζητεί ο ΙΣΑ
Αυτοδιοίκηση

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα για την απόδοση τυχόν ευθυνών για τις φονικές φωτιές στην Ανατ. Αττική ζητεί ο ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την οδύνη και την αγανάκτησή του για τους χειρισμούς των αρμόδιων φορέων στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς και ζητά να αποδοθούν οι εγκληματικές ευθύνες σε όσους, με παραλείψεις ή λανθασμένους χειρισμούς, συνετέλεσαν στο τραγικό και άδικο θάνατο των συμπολιτών μας.

Το Δ.Σ. του ΙΣΑ, στο πλαίσιο της σημερινής του συνεδρίασης, συζήτησε διεξοδικά το θέμα και με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έγιναν εγκληματικές παραλείψεις τόσο τις πρώτες κρίσιμες ώρες της τραγωδίας, όσο και κατά τη διαχείρισή της, τα επόμενα 24ωρα.

Το χρονικό του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος ξεκινά με την αποδυνάμωση και τη διάλυση των αρμόδιων υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Εκτίμησης Κινδύνου και Αντιμετώπισης Οξέων Συμβάντων του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις 12 Ιουλίου -μετά από 14 χρόνια λειτουργίας- με αποτέλεσμα το βράδυ της φωτιάς, το Κέντρο Επιχειρήσεων να είναι κλειστό.

Επίσης υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έγιναν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη και παραλείψεις από τους αρμόδιους φορείς που συνετέλεσαν στην έκταση της τραγωδίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη του ΙΣΑ που έσπευσαν εθελοντικά να βοηθήσουν, μας κατήγγειλαν την παντελή απουσία των αρμόδιων φορέων ακόμα και στον συντονισμό των εθελοντικών ομάδων.

Ο ΙΣΑ εκτιμά επίσης ότι υπήρξε εγκληματική καθυστέρηση στην ενημέρωση των κατοίκων των πληγεισών περιοχών καθώς και των εθελοντών, για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία τους.

Εγκληματική και αδικαιολόγητη είναι επίσης η καθυστέρηση της ανακοίνωσης ύπαρξης θυμάτων, το βράδυ της τραγωδίας, που είχε ως αποτέλεσμα ο κίνδυνος να υποτιμηθεί από τους κατοίκους και να μη ληφθούν μέτρα προστασίας.

Ο ΙΣΑ ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, προκειμένου να αποδοθούν.

Παράλληλα επεξεργάζεται Σχέδιο Δράσης, για την υποστήριξη και την ανακούφιση των πληγέντων, με όσα μέσα διαθέτει.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet