Ο Κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε περιβαλλοντικές οργανώσεις για το ν/σ για την ανακύκλωση
Υπουργεία

Ο Κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε περιβαλλοντικές οργανώσεις για το ν/σ για την ανακύκλωση

Στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχει καθιερώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/12 τηλεδιάσκεψη με επίκεντρο το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, του οποίου η ηλεκτρονική διαβούλευση ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε αρχικώς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για την πρωτοβουλία της Ελλάδος να συνυπογράψει σήμερα, μαζί με 9 ακόμη κράτη-μέλη της Ε.Ε. και να καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κείμενο θέσεων που υποστηρίζουν τον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου για την ανακύκλωση, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ορισμένους από τους βασικούς του στόχους, όπως η υιοθέτηση 4 ρευμάτων διαλογής, ο εκσυγχρονισμός του τέλους ταφής και η εισαγωγή από τους δήμους της αρχής «Πληρώνω όσο Πετάω» (ΠοΠ). Ζήτησε δε από τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων να καταθέσουν -πέραν των σχολίων τους στην ηλεκτρονική διαβούλευση-  εμπεριστατωμένες προτάσεις που θα βελτιώνουν τη συνολική ρύθμιση για τη διαχείριση αποβλήτων, καθώς  το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.

Στη συνέχεια, ο κ. Γραφάκος, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, προανήγγειλε ότι μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση και το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης Αποβλήτων, τονίζοντας ότι με αυτές τις δύο δράσεις συνδυαστικά δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή δημιουργίας αποβλήτων και στην επαναχρησιμοποίηση.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν επίσης και θέματα άγριας πανίδας, βιοποικιλότητας και προστατευόμενων περιοχών. Σε αυτό το σημείο τονίσθηκε από τον κ. Χατζηδάκη ότι το υπουργείο έχει αιτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις περιοχές Natura χρηματοδότηση ύψους 160 εκατ. ευρώ, ποσό -που όπως είπε χαρακτηριστικά- δεν έχει προϋπάρξει ποτέ για αυτές τις περιοχές.

Πηγή: υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet