Τα 30 χρόνια ΕΚΔΔΑ χαιρέτισε ο υφυπουργός Γ. Μπαλάφας
Αυτοδιοίκηση

Τα 30 χρόνια ΕΚΔΔΑ χαιρέτισε ο υφυπουργός Γ. Μπαλάφας

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας κατά την έναρξη των εργασιών της διημερίδας με θέμα «Δημόσια Διοίκηση, Δημοκρατική Διακυβέρνηση και Κοινωνική Αλληλεγγύη» που διοργανώθηκε για τα 30 χρόνια της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Αναλυτικά η ομιλία του υφυπουργού:

Τριάντα χρόνια λοιπόν του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι. Το ΕΚΔΔΑ, είναι ο Εθνικός Στρατηγικός Φορέας στήριξης της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών και έχει συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων δημόσιας διοίκησης και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της, μέσω της στρατηγικής που χαράζει για την εκπαίδευση και την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω της παραγωγής στελεχών για τη δημόσια διοίκηση. Πολλά μπορεί να πει κανείς, να κάνει παρατηρήσεις και να επισημάνει ελλείμματα αλλά αναμφισβήτητα η προσφορά του είναι θετική.

Το ΕΚΔΔΑ καταγράφει μία πορεία έργου και δράσεων στη χώρα μας 30 χρόνων. Είναι πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, ότι σήμερα με τη νέα ηγεσία επιχειρεί και μέσω αυτής της διημερίδας, την αποτύπωση και την αξιολόγηση του έργου των 30 χρόνων και σημείωσα με ενδιαφέρον και ικανοποίηση τη συμμετοχή στελεχών προηγούμενων φάσεων, στις εργασίες ιδιαίτερα της αυριανής ημέρας.

Είναι όμως απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του ΕΚΔΔΑ λαμβάνοντας υπόψη και το έργο του, αλλά και τις διαχρονικές αδυναμίες του. Αλλά κυρίως με βάση την αποτύπωση των σημερινών αναγκών που επιβάλλει η αλλαγή της εποχής και σε πλήρη συνεργασία με την κυβερνητική πολιτική για να αποτελέσει έναν ουσιαστικό μοχλό ώθησης και υποστήριξης της αλλαγής που με μεγάλες δυσκολίες, επιχειρείται στη χώρα.

Εάν ήταν να πω δυο λόγια για την ουσία των πραγμάτων θα έλεγα ότι οι πολιτικές του ΕΚΔΔΑ έχουν εφαρμογή σε δύο βασικούς πυλώνες Κράτος – Αυτοδιοίκηση. Εάν επισημαίνουμε αδυναμίες του ΕΚΔΔΑ στην εφαρμογή των πολιτικών υποστήριξης στη δημόσια διοίκηση πρέπει να μιλήσουμε για απουσία στρατηγικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εφαρμογή μεμονωμένων πολιτικών δράσεων χωρίς στρατηγική, σχέδιο, ιεράρχηση και προγραμματισμό. Και εδώ σημαντικές είναι και οι ευθύνες της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν αναζήτησε θεσμικά τη στρατηγική υποστήριξη και συνεργασία με έναν φορέα που θα έπρεπε να είναι και πρέπει να γίνει, ο βασικός της σύμβουλος και υποστηρικτής σε θέματα αντίστοιχης πολιτικής.

Όλοι σήμερα μιλάμε για την κρίση, αλλά η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κοινωνική, ενεργειακή, περιβαλλοντική αλλά και αξιακή, κρίση που επιτάσσει αλλαγή του αναπτυξιακού, κοινωνικού και πολιτιστικού μοντέλου και σε τοπικό επίπεδο. Σήμερα μπορεί οι αιτίες όλων των θεμάτων να είναι παγκόσμιες αλλά ο αντίκτυπός τους είναι σε σημαντικό βαθμό τοπικός.

Επομένως, τα θέματα πλέον που έχει να αντιμετωπίσει η Τ.Α είναι σύνθετα, πολύπλοκα και χρήζουν ειδικών γνώσεων και αναλύσεων και αντιμετώπιση στην πηγή τους. Από τα θέματα της δημιουργίας ευκαιριών για τοπική απασχόληση κυρίως των νέων, από την αύξηση των κοινωνικών φαινομένων της φτώχειας, της στέγασης, της μετανάστευσης, της περίθαλψης, της καταπολέμησης των έμφυλων διακρίσεων που επανέρχονται δριμύτατα και σε νέα μορφή.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση  για να ανταποκριθεί στη νέα κοινωνική πραγματικότητα και στις νέες ανάγκες του πολίτη θα πρέπει να επιχειρήσει μια υπέρβαση, η οποία προφανώς δεν θα συμβεί αυτόματα αλλά θα πρέπει να σχεδιαστεί και να προγραμματιστεί με εργαλεία τη γνώση, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τα μέσα που διατίθενται και κυρίως με τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση.

Γνωρίζουμε, ως υπουργείο και ως κυβέρνηση ότι όντας η Τοπική Αυτοδιοίκηση η πιο κοντινή προς τον πολίτη εξουσία, πρέπει να αποκτήσει ακόμη περισσότερη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη του πολίτη προς τις υπηρεσίες που του παρέχει και αυτό θα κερδηθεί μόνο εφόσον η Τ.Α. αξιοποιήσει τις δυνατότητες ενός κέντρου όπως το ΕΚΔΔΑ και ανοίξει τις πύλες της δίνοντας ενεργό και υπεύθυνο ρόλο στον πολίτη.

Από την άποψη αυτή, είναι πολύ σημαντικό ότι η σημερινή ηγεσία του ΕΚΔΔΑ μέσω του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) και με τη συνεργασία και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) έχει ξεκινήσει μια σειρά δράσεων με στόχο:

  • Τη δημιουργία ευρύτερων συνεργειών και συνεργασιών (με την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας με τις Περιφέρειες, την προσπάθεια για τοΝ συντονισμό δράσεων της Τ.Α. με την ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΕΕΤΑΑ).
  • Την επιδίωξη της παραγωγής εκπαιδευτικής πολιτικής στην Τ.Α.
  • Την ανάδειξη και προώθηση καλών πρακτικών στην Τ.Α. ως εκπαιδευτικό εργαλείο.
  • Την επιδίωξη πανελλαδικού δικτύου συνεργασίας του ΕΚΔΔΑ με την Τ.Α.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet