Κατερίνα Ψάλτη: Πώς θα αναμορφωθεί το κέντρο του Αμαρουσίου
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Κατερίνα Ψάλτη: Πώς θα αναμορφωθεί το κέντρο του Αμαρουσίου

Ενημερωτικό περίπατο για τις θέσεις του συνδυασμού πραγματοποίησαν την Κυριακή 24-9-2023 στο κέντρο του Αμαρουσίου η υποψήφια δήμαρχος ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΨΑΛΤΗ, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κασταλίας Γιώργος Μανδραβέλος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πνοή Ευάγγελος Κουτρουμπής και κάτοικοι της περιοχής.

Η πολεοδομική εξέλιξη του Δήμου με την ανοικοδόμηση μεγάλων εμπορικών κέντρων, η εγκατάλειψη του κέντρου στη φθορά και οι ποικίλες ανεπιτυχείς επεμβάσεις κατέστρεψαν πλήρως την ιστορική του μορφή. Αναπτύχθηκαν χωρίς καμία αισθητική και έφεραν το μαρασμό και την εγκατάλειψη σε πολλές περιοχές του κέντρου.

Η Κατερίνα Ψάλτη υπενθύμισε τους μέχρι τώρα αγώνες του συνδυασμού:

  • Για την ακύρωση της οικοδομής του ακινήτου Καρούζου στην 28ης Οκτωβρίου, ώστε να μην κατασκευαστεί το υπερμεγέθες εμπορικό κέντρο – super market.
  • Για να μην κατασκευαστεί το parking της Πλατείας Ευτέρπης και το «τείχος του αίσχους» στην αναμορφωμένη πλατεία.
  • Για να μην κατασκευαστεί το αντιαισθητικό σκέπαστρο του σταθμού ΗΣΑΠ.

Κύριο μέλημά μας, τόνισε, για την επανεκκίνηση της Πολεοδομικής Ενότητας του Κέντρου του Δήμου μας αποτελεί η ενοποίηση της ιστορικής διαδρομής της πόλης μέσα από διαδρομές πρασίνου και σταθμούς πλατειών με πράσινο και παράλληλα την ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων της πόλης έτσι ώστε να αποτελέσει ένα θελκτικό περίπατο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, κατάλληλο για χώρο συνάθροισης του κοινού και εμπορική χρήση.

Έτσι, η διαδρομή αυτή θα ξεκινάει από την πλατεία Αγίας Λαύρας, την ανάδειξη του ναΐσκου Μεταμόρφωσης Σωτήρος και την ανάδειξη της πλατείας σε ένα ενιαίο σύνολο. Θα συνεχίζει ως την πλατεία Κασταλίας και τη διαμόρφωση της σε πλατεία κατά τον παλαιό της χαρακτήρα που έχει εξαφανιστεί από τα τραπεζοκαθίσματα. Η οδός Σπύρου Λούη θα αναπλαστεί αναδεικνύοντας το παλιό Μαρούσι προς την πλατεία Ηρώων με προβολή τόσο του κτιρίου Λουμίδη, του παλαιού Δημαρχείου, του Ηρώου Πεσόντων και της ίδιας της πλατείας Ηρώων, ως ενιαίο σύνολο χωρίς καμία παρέμβαση στο ανοικτό χώρο και αλλαγή χρήσεων γης ώστε μέσω της οδού Β. Σοφίας και των οδών Ερμού, Δήμητρος και Θέμιδος να αναδειχθεί το ιστορικό κέντρο της πόλης, αποκτώντας την πραγματική μορφή του ιστορικού κέντρου.

Έργο πνοής, όπως είπε η Κατερίνα Ψάλτη, θεωρούμε ότι είναι η απαλλοτρίωση του ακινήτου πρώην Καρούζου επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, όπου θα μπορούσε στην επιφάνεια να μετατραπεί σε πλατεία με συντριβάνι και τα πέντε υπόγεια πάρκινγκ να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών του κλειστού γυμναστηρίου Σπύρος Λούης.

Ο χώρος αυτός θα μπορούσε να ενοποιηθεί με το χώρο των διατηρητέων κτιρίων επί της οδού Σουρή και την ανάδειξη του διατηρητέου ακινήτου επί της οδού Β. Όλγας. Η παράλληλη δε ανακατασκευή του γυμναστηρίου Σπύρου Λούη χωρίς εμπορικές χρήσεις θα δημιουργήσει μια περιοχή που θα αναδεικνύει το σύνολο του παλαιού ιστορικού κέντρου. Μια περιοχή φιλική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου μας. Με παραδοσιακά φωτιστικά, με πράσινο και λουλούδια, με προνόμια για όσους από τους κατοίκους θελήσουν να αναμορφώσουν τις προσόψεις των ακινήτων τους.

Ο περιορισμός των τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες και η φύτευση περισσότερων δέντρων καθίσταται αναγκαία, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιούνται από τους χρήστες της πλατείας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το ιστορικό κέντρο της πόλης μας θα αναδημιουργηθεί εκ βάθρων δίνοντάς του την πραγματική μορφή μιας πόλης που ιστορεί 200 σχεδόν έτη.

Εκ παραλλήλου θα πρέπει να εκπονηθεί μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη όπου δεν θα διαχέεται η κίνηση των αυτοκινήτων από Μελίσσια προς την Πεύκη, Μεταμόρφωση και αντίστροφα μέσα από τον αστικό ιστό της πολεοδομικής ενότητας. Πεζοδρόμηση των δρόμων πέριξ του κέντρου και σε ακτίνα περί τα 200 μέτρα από τον τελευταίο πεζοδρομημένο δρόμο, ώστε να δημιουργηθεί μια πιο ανθρώπινη γειτονιά, που θα ανακτήσει το τοπικό της χρώμα.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων έξω από το περίπτερο του συνδυασμού στον ΗΣΑΠ και καφές σε ένα από τα καταστήματα της πλατείας Εθνικής Αντίστασης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet