Αιμιλία Λυμπεράκη – Besson: 8 Μαρτίου – Το μέλλον είναι Γυναίκα
Γνώμες

Αιμιλία Λυμπεράκη – Besson: 8 Μαρτίου – Το μέλλον είναι Γυναίκα

«Η ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο» είναι το θέμα που επέλεξε να αφιερώσει ο ΟΗΕ (UN Women) για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 8 Μαρτίου 2022 (#IWD 2022).

Ένα ερώτημα απευθύνεται στην ανθρωπότητα για τη σχέση των δύο φύλων: Αλλαγή κουλτούρας και ανάπτυξη ή διαιώνιση ανισοτήτων και καθυστέρηση; Γιατί στην εποχή μας η καθυστέρηση είναι συνυφασμένη με την ανισότητα των φύλων!

Γράφει η Αιμιλία Λυμπεράκη – Besson*

Η οικονομική κρίση και η πανδημία που ακολούθησε αποτελεί για τις γυναίκες πραγματικά μία πρόκληση σε όλα τα επίπεδα. Εργασία, οικονομική ανεξαρτησία, προσωπική ζωή, ελεύθερος χρόνος, συμμετοχή στα κοινά. Είναι γεγονός ότι η πανδημία και τα μέτρα που ακολούθησαν ανέδειξαν τις ανισότητες, οι οποίες προϋπήρχαν στην κοινωνία μας.

Όπως είπε ο τέως ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλος: «Ο σεβασμός της Διαφορετικότητας είναι θεμελιώδης προϋπόθεση του έμπρακτου σεβασμού της αρχής της Ισότητας των Φύλων».

«Αποκλείοντας τις φωνές των γυναικών από την επιστήμη και την τεχνολογία είναι σαν το ανθρώπινο είδος να κάνει βήματα μπροστά, αφήνοντας παράλληλα τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό εκτός της εξίσωσης. Στο τέλος απλώς δεν θα έχει νόημα», σημείωσε με μήνυμά της η Ρομπέρτα Μετσόλα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η προώθηση της ισότητας των φύλων είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Χωρίς την ισότητα των φύλων σήμερα δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε ένα βιώσιμο και ισότιμο μέλλον.

Η εξάλειψη των ανισοτήτων σε βάρος της γυναίκας είναι πρόταγμα και υποχρέωση όλης της κοινωνίας, δεδομένου ότι πρόκειται για τον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πολιτικές που εκπονούνται για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις βαθύτερες κοινωνικές και πολιτιστικές τους ρίζες.

Από την πλευρά μας, παραμένουμε εστιασμένες στο να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας να αξιοποιούν τα ταλέντα τους, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Διεκδικούμε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, έμφυλη βία και κοινωνικές ανισότητες.

Το μικρό και το μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας

Κάθε μικρό βήμα στην εξάλειψη των ανισοτήτων είναι ένα μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας προς ένα μέλλον ισοτιμίας, αλληλεγγύης και απαλλαγής των ανθρώπων από το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο ΟΗΕ κτυπάει το καμπανάκι γιατί όπως διαπιστώνει, με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, θα χρειαστούν άλλα 130 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων στις υψηλότερες θέσεις εξουσίας.

Όταν οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στη λήψη αποφάσεων, οι πολιτικές μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους. Ο φεμινισμός αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητάς μας και η ισότητα των φύλων είναι σταθερή επιδίωξή μας για τον θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος.

Είναι δικαίωμα και συνάμα χρέος μας:

  • Να διεκδικήσουμε την εξάλειψη των ανισοτήτων που ζει η γυναίκα ως υποχρέωση όλης της κοινωνίας τόσο των γυναικών, όσο και των ανδρών.
  • Να επιβάλλουμε πάνω απ΄ όλα την  αλλαγή κουλτούρας της κοινωνίας για να επικρατήσουν ευνοϊκοί κοινωνικοί συσχετισμοί δυνάμεων εξάλειψης των ανισοτήτων.
  • Να λάβουμε πρωτοβουλίες που θ’ αντιστρέψουν την κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, μέσω των εθνικών κοινοβουλίων, για αλλαγή στερεοτύπων, αρνητικών εθιμικών δικαίων, μικρών ανδρικών εξουσιών, οπισθοδρομικών αντιλήψεων, ιδιοτελών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
  • Να εφαρμόσουμε πολιτικές με δημοκρατικό πρόσημο για ισόρροπη συμμετοχή γυναικών κι ανδρών 50/50 για τη λήψη αποφάσεων. Αποτελεί αναντικατάστατο όρο και βασική προϋπόθεση για την υπέρβαση όλων των διακρίσεων και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να τελειώσει το συντομότερο ο πόλεμος. Λέμε όχι στον πόλεμο, όχι στις εκατόμβες νεκρών, ναι στην ειρήνη.

Το Μισό του Ουρανού πρώτα πρέπει να λέγεται Άνθρωπος.

«Δεν γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι», όπως είπε η Simone de Beauvoir.

Μια μικρή φράση, μια μεγάλη αλήθεια…

*Συγγραφέας, στέλεχος εκπαίδευσης υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, εμπειρογνώμονας νέου management HR & Ευρωπαϊκών Πολιτικών, ΕΚΔΔΑ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet