“Η αδράνεια οδηγεί στο τέλμα”
Γνώμες

“Η αδράνεια οδηγεί στο τέλμα”

Ήταν ο Φουκώ που απέδειξε για πρώτη φορά πειραματικά, με το εκκρεμές του, την περιστροφή της γης. Έγινε κατανοητό ότι δεν ήταν το εκκρεμές αυτό που κινείται περιστρεφόμενο, αφού δεν ασκήθηκε επάνω του καμία δύναμη για να το περιστρέψει, αλλά το πάτωμα από κάτω του!

Γράφει ο Κώστας Καλλιανιώτης*

Στον μικρόκοσμό μας, όπου η καθημερινότητα αποδεικνύει ότι τα πάντα κινούνται και ουδέν υπάρχει σταθερό και ακίνητο, η ζωή μάς επιβάλλει να λειτουργούμε σε συντονισμό με τις εξελίξεις και πάντα συνεργαζόμενοι μέσα σε ένα κοινωνικό ιστό που μεταβάλλονται οι ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του.

Η ενασχόληση με τα κοινά της πόλης του Δήμου που κατοικούμε απαιτεί από εμάς που ζητάμε τη στήριξη των υπολοίπων συμπολιτών μας να μην παραμένουμε “εκκρεμείς” πάνω από μια πραγματικότητα που διαρκώς διαφοροποιείται. Πρέπει να συντονιζόμαστε και ο συντονισμός είναι νομοτελειακή ανάγκη, τόσο στη φύση, όσο στις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις.

Ο Δήμος Πεντέλης, έτσι όπως προέκυψε απο την “Καλλικρατική” συνένωση, αποτελεί σήμερα ένα παράδειγμα αδράνειας και οπισθοδρομικής στασιμότητας. Μια κοινωνία, η οποία έχει στο σύνολό της λαβωθεί από την οικονομική κρίση, έχασε μέσα στα τελευταία τρία χρόνια κοινωνικές δομές και παροχές που ο Δήμος είχε μέχρι το 2010 σε λειτουργία (κοινωνικό ιατρείο, προγράμματα υποστήριξης της μητέρας, της οικογένειας, χαμηλά τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, θερινό κινηματογράφο, πολιτιστικές δράσεις, δυνατότητες αθλητισμού για νέους που οι οικογένειές τους δυσκολεύονται να καλύψουν οικονομικά το κόστος…).

Αντ΄ αυτών είδαμε έναν Δήμο να απεμπολεί έσοδα 1.000.000 ευρώ κάθε χρόνο και να καταργεί το τέλος που έδιναν οι μεγάλες επιχειρήσεις (super market,τράπεζες κ.λπ.), καταργώντας στην ουσία κάθε δυνατότητα κοινωνικής παρέμβασης υπέρ της κοινωνίας.

Οι επερχόμενες Δημοτικές εκλογές δεν έχουν, δε μπορεί να έχουν, κομματική χροιά. Είναι εκλογές απόφασης για το μέλλον του τόπου, της γειτονιάς που κατοικούμε.

Μια γηρασμένη και από χρόνια ξεπερασμένη διοίκηση συνεχίζει να “κινείται” πάνω σε άξονες παλαιοκομματικής λογικής. Το “ρουσφέτι”, οι πελατειακές σχέσεις, η “λάσπη”, οι ευκαιριακές συμμαχίες, τα “έργα” της τελευταίας στιγμής, ηχούν τόσο “ξύλινα” και παρωχημένα που αφαιρούν ακόμα και τον τελευταίο προσχηματικό διλημματικό προβληματισμό.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας, απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και εμπάθειες, θα δούμε μια πόλη, τρεις περιοχές, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει και τα μοναδικά στοιχεία που λειτουργούν είναι η φθορά και η απαξίωση. Μια Διοίκηση που παραδίδει ένα Πεντελικό κατεστραμμένο, υποδομές διαλυμένες και εγκαταλειμμένες, ανύπαρκτο όραμα και στόχους για το μέλλον. Μοναδική κινητήρια δύναμη της σημερινής διοίκησης του Δήμου ένα υπερτροφικό “ΕΓΩ”, και η με κάθε τρόπο και άνευ ορίων διαβολή των αντιπάλων.

Με προσωπική αντοχή και υπομονή, ξεπεράσαμε τον σκόπελο της ανούσιας αντιπαράθεσης. Η κοινωνία δεν το αντέχει, ούτε εμείς θέλουμε να μεταβληθούν -και- αυτές οι εκλογές σε στίβο υποβάθμισης και υβριστικών αντεγκλήσεων.

Ζητάμε τη στήριξη των Δημοτών που θέλουν η επόμενη μέρα να ατενίζει μια δημιουργική αρχή.

Ζητάμε τη στήριξη του Δημότη που αντιμετωπίζει την προσωπική του καθημερινότητα με δυσκολία και θέλει τη Δημοτική Αρχή δίπλα του.

Ζητάμε τη στήριξη του Δημότη που έχει περπατήσει, έστω για μια φορά, στις πλαγιές της Πεντέλης και δεν ανέχεται άλλο την ερημοποίηση του βουνού, του Δημότη που έχει φυτέψει ένα δενδρύλλιο στα καμμένα εδάφη και ελπίζει ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά του.

Ζητάμε τη στήριξη του Δημότη που συμμετέχει σε μια θεατρική όμαδα, σε μια εθελοντική οργάνωση, στη χορωδία, βοηθάει στη λειτουργία των Σχολείων, αθλείται και θέλει τον Δήμο να του δίνει λύσεις και όχι να του “δένει” τα χέρια.

Ζητάμε το ενδιαφέρον των ενεργοποιημένων πολιτών, για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των αδέσποτων ζώων, την αναγέννηση της γειτονιάς, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών.

Δε ζητάμε απλώς τη στήριξη, ζητάμε τη συνεργασία. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε, θα πετύχουμε και η κοινωνία θα ανελιχθεί.

Θα επιτύχουμε όλοι μαζί και όλοι μαζί θα έχουμε μέρισμα στο αποτέλεσμα της επιτυχίας.

* Δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Μανώλη Γραφάκου ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ Μελίσσια-Νέα Πεντέλη-Πεντέλη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet