Κώστας Αγγελής: O Aλέξης ξεμπερδεύει με το παλιό…
Γνώμες

Κώστας Αγγελής: O Aλέξης ξεμπερδεύει με το παλιό…

Με τον πρώτο εκλογικό νόμο το 1974 και στη συνέχεια με το πρώτο Σύνταγμα το 1977, εισήχθη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο μέχρι τότε άγνωστος θεσμός των βουλευτών Επικρατείας. Η αρχική σκέψη του εθνάρχη, μετά την τραυματική περίοδο της επταετίας, ήταν να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του εξέχοντες επιστήμονες, καταξιωμένες προσωπικότητες διαπρεπών Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και προσωπικότητες που δεν ήταν διατεθειμένες να ασχοληθούν με την πολιτική. Την περίοδο εκείνη άλλωστε, ο όρος εξωκοινοβουλευτικός υπουργός ήταν άγνωστος. Ο θεσμός του βουλευτή Επικρατείας διατηρείται 40 χρόνια τώρα, αν και κάπου στην πορεία ξέφυγε από τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς πλέον φέρει τη «σφραγίδα» τού εκάστοτε αρχηγού, ο οποίος συνήθως τοποθετεί σε εκλόγιμες θέσεις τους στενούς συνεργάτες του. Δεν ξεχνάμε προσωπικότητες που διαχρονικά συμμετείχαν σε ανάλογα ψηφοδέλτια, όπως ο Μιχάλης Στασινόπουλος, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, η Ελένη Βλάχου, ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ο Δημήτριος Ευρυγένης, η Αμαλία Φλέμινγκ, ο Σπύρος Πλασκοβίτης, η Μελίνα Μερκούρη.

Γράφει ο Κώστας Αγγελής*

Με νομοθετική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας υιοθετείται το 1984 ο θεσμός των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ). Με βασική φιλοσοφία την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ηλικιωμένων, απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες άνω των 60, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την οικονομική τους κατάσταση. Συμβουλευτική στήριξη, οργανωμένη ψυχαγωγία, κοινωνική φροντίδα, επιμόρφωση, διαλέξεις, προγράμματα θερινών διακοπών, χειροτεχνίες, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους είναι κάποιες από τις δραστηριότητες των ΚΑΠΗ όλης της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τώρα, αφού εγκατέλειψε τους τελευταίους δραματικούς μήνες τον διχαστικό διαχωρισμό μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί, εισήγαγε ένα νέο κενού περιεχομένου δίλημμα παλιό εναντίον νέου. Όλα λοιπόν, τα κόμματα που ομονοούν στη συνεργασία για το ευρωπαϊκό μέλλον, την ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδας εκπροσωπούν κατά τον τέως πρωθυπουργό το παλιό. Όλοι όσοι, δηλαδή εκείνος και ο Πάνος Καμμένος, διαπραγματεύτηκαν 6 μήνες και 17 ώρες με τους εταίρους μας, αρνούνται τη συνεργασία με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, καλούνται να υλοποιήσουν μια συμφωνία (sic) – μνημόνιο, χωρίς να την πιστεύουν και προτίθενται να την «μη εφαρμόσουν», εκπροσωπούν το νέο.

Τ. Χριστοδουλοπούλου - Θ. Φωτίου - Ν. ΚοτζιάςΣτη λογική λοιπόν, του «ξεμπερδεύουμε με το παλιό», ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ πραγματικά ο πρόεδρος Αλέξης απεικονίζει το αύριο της πατρίδας. Νέα γενιά πολιτικών, φρέσκα πρόσωπα, νέες ιδέες, η ελπίδα, το μέλλον σε ένα μόνο ψηφοδέλτιο. Εκλόγιμες θέσεις 4 ίσως 5. Έχουμε κατά σειρά: Γιάννης Δραγασάκης (ετών 68), Θεανώ Φωτίου (ετών 69), Νίκος Κοτζιάς (ετών 65), Τασία Χριστοδουλοπούλου (ετών 68;). Το ΚΑΠΗ Κουμουνδούρου σε νέες περιπέτειες…

Ο φοβικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που κινούσε τα νήματα της οικονομίας επτά μήνες, οργάνωνε συσκέψεις, συναντήσεις, συζητήσεις και ξανά συσκέψεις, συναντήσεις και αναλύσεις που παρουσίαζε σε νέες συσκέψεις επιβραβεύτηκε με την πρώτη θέση στο Επικρατείας.

Η κα Θεανώ, που ξεκίνησε την ανάπτυξη με την παρασκευή μαρμελάδας από ροδάκινα, ενώ μας υπενθυμίζει διαρκώς πως έχει φάει τόνους δακρυγόνα και δηλώνει πως υπέγραψε το μνημόνιο αλλά δεν το υιοθετεί, βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θέση.

Για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών που με το που ανέλαβε κόντεψε να τινάξει την ευρωπαϊκή διπλωματία στον αέρα και πελαγοδρομούσε μόνιμα ανάμεσα στο εθνικό καθήκον και τις μαρξιστικές του αναζητήσεις η τρίτη θέση ήταν η επίρρωση του «κερδίζουμε το αύριο».

Όσο για την κα Τασία η πολιτική επιστήμη έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Οι μετανάστες λιάζονται στις πλατείες, στους τουρίστες αρέσουν οι παραξενιές, τα νησιά πλούτισαν, η εισροή προσφύγων αυξήθηκε μόλις φύγαμε από την κυβέρνηση, είναι κάποιες από τις επικές δηλώσεις της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που την κατέταξαν τέταρτη.

Κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να δώσει όραμα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και να ανοίξουν τα φτερά τους. Να ξεμπερδέψει με το παλιό και να κερδίσει το αύριο, με κορωνίδα του το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ουτοπιστές, αιθεροβάμονες, ρομαντικοί, ανόητοι, τυχοδιώκτες, ανίδεοι;

Ο Αλέξης, το ΚΑΠΗ Κουμουνδούρου, το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, όλα στην κρίση όλων.

*Δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης 2011-2012, πρόεδρος Αετοπούλειου 2013

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet