Λ. Μαγιάκης: Αρκεί μόνο η απλή αναλογική για την αναβάθμιση της Τ.Α.;
Αυτοδιοίκηση

Λ. Μαγιάκης: Αρκεί μόνο η απλή αναλογική για την αναβάθμιση της Τ.Α.;

Ότι δεν αρκεί μόνον η απλή αναλογική για την ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζει σε σχετικό άρθρο του ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, επικεφαλής της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, Λευτέρης Μαγιάκης.

O επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου τονίζει ότι «με ή χωρίς απλή αναλογική η κατάσταση στην Τ.Α. θα παραμείνει το ίδιο ζοφερή όπως σήμερα, αν η χώρα δεν βγει από τη μνημονιακή θηλιά με ότι θυσίες και αν αυτό απαιτήσει».

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Λ. Μαγιάκη:

Αρκεί μόνο η απλή αναλογική;

Μετά τη δημοσίευση των 443 σελίδων της τελικής πρότασης της επιτροπής αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.), στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, έχει ξεκινήσει μια πολύ έντονη αντιπαράθεση.

Η ΚΕΔΕ διοργάνωσε συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα για να αποδομήσει το πόρισμα και την ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ.

Κύριο σημείο αιχμής της καμπάνιας η πρόταση της επιτροπής για καθιέρωση της απλής αναλογικής σαν εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση.

Δεν μας προξένησε έκπληξη.

Αποτελεί πάγια επιλογή της συντηρητικής πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ η διατήρηση του σημερινού εκλογικού συστήματος που δίνει τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου στον πλειοψηφούντα συνδυασμό της δεύτερης Κυριακής, ανεξάρτητα του ποσοστού που έλαβε την πρώτη, στο όνομα της «κυβερνησιμότητας».

Το πού οδήγησε αυτό το εκλογικό σύστημα το κύρος της Τ.Α. στα μάτια της πλειοψηφίας των πολιτών δεν χρειάζεται να το επισημάνουμε εμείς.

Ο δημαρχοκεντρισμός του συστήματος κατέληξε στην καλύτερη περίπτωση σε αλαζονεία και αποθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών, στη δε χειρότερη υπήρξε μήτρα διαφθοράς και σκανδάλων.

Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, ισχυρίζεται ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει «σε παζάρι και συναλλαγή πίσω από κλειστές πόρτες».

Η άνθηση του πλουραλισμού των ιδεών και της συμμετοχής των πολιτών, η ανάδειξη καινούργιων κοινωνικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο, η σύνθεση των απόψεων, η ισότητα της ψήφου αποτελούν ψιλά γράμματα για αυτή. 

Οι δυνάμεις αυτές επιλέγουν να πολιτεύονται για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στις πόλεις, να διαιωνίζουν το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων για την επανεκλογή τους, την αναπαραγωγή του συντηρητισμού – σκοταδισμού στις τοπικές κοινωνίες.

Φτάνει όμως η καθιέρωση της απλής αναλογικής για την ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος του εργαζόμενου λαού και της ισχυροποίησης του δημόσιου και κοινωνικού της χαρακτήρα.

Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική.

Μια μεταρρύθμιση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά απαιτεί μια συνολική αντιμετώπιση με σημαντική ενίσχυση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, τη μεταφορά και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, την ενίσχυση και όχι την κατάργηση της συνταγματικής αυτοτέλειας, τη λήψη αποφάσεων στο κατώτατο δυνατό επίπεδο με ενίσχυση των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, τον περιορισμό των ελέγχων σε έλεγχους νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας, την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών, πλειοψηφίας και μειοψηφίας και πλήθος άλλων αλλαγών που ο χώρος δεν επιτρέπει να απαριθμήσουμε.

Το πόρισμα επισημαίνει πολλά από τα παραπάνω, χωρίς όμως και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, που τις παραπέμπει στην κυβέρνηση για τις τελικές αποφάσεις.

Και πώς θα μπορούσε να γίνει άλλωστε αφού οι όποιες αλλαγές είναι απαραίτητο να γίνουν στα πλαίσια των «δημοσιονομικών δεσμεύσεων» που έχει αναλάβει η χώρα. Έτσι λέμε τώρα τα μνημόνια.

Η όποια δημοκρατία και αυτοτέλεια στην Τ.Α.  μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί που θα τις περιορίσει η επιτροπεία των «θεσμών», το νεοφιλελεύθερο μοντέλο οικονομικής «ανάπτυξης», η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υπερφορολόγηση του λαού και το ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.

Αυτά δηλαδή που επεδίωκε και ο «Καλλικράτης», που ήταν και ο προπομπός των μνημονίων και είχαμε και τότε καταγγείλει ως αντιδημοκρατικά.

Είναι φανερή η αγωνία της κυβέρνησης να πλασάρει επικοινωνιακά την απλή αναλογική σαν αντίβαρο στα σκληρά μέτρα που θα λάβει σύντομα στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης.

Με ή χωρίς απλή αναλογική η κατάσταση στην Τ.Α. θα παραμείνει το ίδιο ζοφερή όπως σήμερα, αν η χώρα δεν βγει από τη μνημονιακή θηλιά με ότι θυσίες και αν αυτό απαιτήσει.

Ο «ανένδοτος» όμως κατά του πορίσματος της επιτροπής από την ΚΕΔΕ και τον πρόεδρο της κ. Πατούλη είναι χωρίς περιεχόμενο.

Και αυτό γιατί η μνημονιακή διακυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα την υλοποιεί, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τοπική ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών τάξεων.

Εξ άλλου και ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, τον περασμένο Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη, το ξεκαθάρισε με σαφή και ωμό τρόπο. «Λεφτά από μένα μην περιμένετε».

Στο προσεχές έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα γίνει στις 3 Απρίλη 2017 στην Αθήνα, οι αιρετοί θα πρέπει να διεκδικήσουν τις ώριμες αλλαγές για την Τ.Α., απαιτώντας ταυτόχρονα την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και την απαλλαγή από τη θηλιά του χρέους.

Αν δεν γίνει αυτό θα παραβρεθούμε για μια ακόμα φορά σε μια  επικοινωνιακού χαρακτήρα φιέστα της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ και του προέδρου της.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet