Μπροστά στις Δημοτικές Εκλογές
Γνώμες

Μπροστά στις Δημοτικές Εκλογές

Σκέψεις, προβληματισμοί και στάση

Λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014 και το σκηνικό ήδη στήνεται. Οι κύριοι πρωταγωνιστές, αυτοί που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν την πόλη την επόμενη πενταετία, έχουν πάρει θέση και ανταλλάσσουν τα πυρά τους στις πίτες των συλλόγων της πόλης. Η πρώτη εικόνα είναι απογοητευτική, με απόλυτη ευθύνη του σημερινού δήμαρχου, αλλά και ενδεικτική του κλίματος και του επιπέδου που θα κινηθεί, αν δεν υπάρξει ανατροπή.

Γράφει ο Μιχάλης Γαβράς

Οι πρώτες αψιμαχίες αναπαράγουν τις αψιμαχίες των δημοτικών εκλογών του 2002. Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από τότε και αντί η πόλη να προετοιμάζεται να μπει στην εποχή του Wi-Fi και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, γυρίζει για άλλη μια φορά στο παρελθόν και τις χαμένες ευκαιρίες, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Χωρίς συναίσθηση των επιπτώσεων από μια τέτοια αναμόχλευση που συνιστά πισωγύρισμα, κάτω από την πίεση της προεκλογικής περιόδου, αναπαράγεται μια μιζέρια, λες και η Αγία Παρασκευή θάχε λύσει όλα της τα προβλήματα αν είχε έρθει το ΜΕΤΡΟ στην πλατεία. Λες και όλοι οι άλλοι οι δήμοι που δεν έχουν ΜΕΤΡΟ στην πλατεία τους εμποδίστηκαν να αναπτυχθούν και να ομορφύνουν, όπως το Χαλάνδρι που έχει κυριαρχήσει στα βορειοανατολικά προάστια.

Θα περιμέναμε και περιμένουμε κάποιος από τους τρεις επικεφαλής να επιβάλει την ατζέντα των προβλημάτων της πόλης στο τραπέζι των προεκλογικών αντιπαραθέσεων.

Θα περιμέναμε και περιμένουμε η συζήτηση να γίνεται:

  • Για τους στόχους, άλλα και τα μέσα με τα οποία ο Δήμος Αγίας Παρασκευής θα μπει στη νέα εποχή.
  • Για την ανάπτυξη της συμμετοχής του δημότη στη διαχείριση των προβλημάτων της πόλης μέσα από την ηλεκτρονική δημοκρατία.
  • Για τη διαμόρφωση ενός πραγματικού Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, σε μια πόλη που η πείνα δεν είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα της νέας φτώχειας, που έχει ενσκήψει στη χώρα μας.
  • Για την αναζήτηση της ταυτότητας, που θα πρέπει νάχει μια πόλη 80.000 κατοίκων, μια «πόλη Ξενοδοχείο» μια και μόλις 22.000 από τους 35.000 εγγεγραμμένους δημότες συμμετέχουν στην εκλογή της Δημοτικής Αρχής και των Δημοτικών Συμβούλων.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση θεωρώ πως δεν δικαιούμαι να σιωπώ. Οι δημότες της πόλης σε δυο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις με τίμησαν με την ψήφο τους, δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους σε ένα συνδημότη τους, που τον είχαν γνωρίσει στις κοινωνικές και συλλογικές δραστηριότητες της πόλης τα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια.

Στην συνέντευξή μου στον “Σχολιαστή” τον Γενάρη του 2013, στο ερώτημα του συντάκτη «Πώς εσείς θα κινηθείτε στο μέλλον πολιτικά; Θα ενταχθείτε κάπου; Θα δημιουργήσετε κάτι καινούργιο;» απάντησα: «Υπάρχουν κάποια δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν, πριν πάρω τις αποφάσεις μου. Το πρώτο είναι πως στη σημερινή εποχή δεν υπάρχουν “σωτήρες”, ούτε «πατερούληδες» πλέον.

»Το δεύτερο είναι πως δεν είμαι οπαδός του δημαρχοκεντρικού μοντέλου. Είμαι οπαδός ενός άλλου μοντέλου, που απαιτεί οι ενεργοί δημότες της πόλης να κινητοποιηθούν και να σηκωθούν από τους καναπέδες τους. Να συνειδητοποιήσουν ότι η ευθύνη τους δεν εξαντλείται με την από μακριά κριτική ή τη συμμετοχή τους μόνο στους τοπικούς συλλόγους, αλλά θα πρέπει να διεκδικήσουν και τη συμμετοχή τους στη διαχείριση της πόλης μέσα από μία τέτοια συνάντηση. Η πόλη μετράει ήδη τρεις υποψήφιους δημάρχους και δεν νομίζω ότι χρειάζεται έναν ακόμη, αν πρόκειται να είναι “Ένα από τα ίδια”. Αν στηθεί κάτι διαφορετικό, τότε θα αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος με την πόλη».

Ακριβώς τα ίδια επαναλαμβάνω και σήμερα. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Απέναντι στους «σωτήρες» και τους «πατερούληδες» να αντιπαρατεθούν οι ενεργοί πολίτες της πόλης. Με συλλογική δράση, με γνώση και εμπειρία ζωής, πρόσωπα καταξιωμένα στον προσωπικό επαγγελματικό τομέα και διάθεση να φέρουν Νέες Ιδέες και Νέα Ήθη, Νέες Προτάσεις και Αντιλήψεις, να οδηγήσουν την πόλη στην Νέα Εποχή.

Δυστυχώς στην πόλη μας δεν έχει φανεί ακόμα η «κρίσιμη μάζα» ενεργών πολιτών που με τη συμμετοχή τους στον πολιτικό στίβο θα άλλαζαν το τοπίο και την δυναμική στις επόμενες εκλογές. Η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές μόνο 22.000 δημοτών, από τους 80.000 κατοίκους που μένουν στην πόλη, έχει ως αποτέλεσμα την απουσία αντιστοίχισης του συνόλου των δημοτικών συμβούλων με την κοινωνική και μορφωτική διαστρωμάτωση της πόλης.

Η σημερινή δημοτική αρχή αρνήθηκε να αποδεχθεί την πρότασή μου να ξεκινήσει από το 2011 καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής να μεταγραφούν στα δημοτολόγιά της. Δείχνει μια φοβική στάση απέναντι στον λαό και την προτίμηση που υπάρχει στις εύκολα επηρεαζόμενες μειοψηφικές ομάδες. Ήδη τα επιτελεία των υποψηφίων επεξεργάζονται τις πολιτικές τους για την δεύτερη Κυριακή και το «αντικείμενο» της διαπραγμάτευσης με τους άλλους υποψήφιους. Αυτά τα μαγειρέματα συνήθως αλλοιώνουν τη βούληση των δημοτών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, φαίνεται πως για άλλη μια φορά οι υποψήφιοι θα αντιπαρατεθούν για το παρελθόν της πόλης και για τις χαμένες ευκαιρίες, αποφεύγοντας να παρουσιάσουν τις συγκεκριμένες προτάσεις τους και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις τους για το μέλλον της. Παραβλέπουν πως η κάθε φορά δημοτική αρχή διαχειρίζεται την περιουσία των παιδιών μας, το αύριό τους.

Ας ελπίσουμε, πως κάτι θα συμβεί και θα σπάσει ο φαύλος κύκλος. Θα τεθούν τα πραγματικά προβλήματα της πόλης στον προεκλογικό διάλογο, για να μην πάει χαμένη άλλη μια ευκαιρία για την πόλη.

Ο Μιχάλης Γαβράς είναι ορθοπαιδικός χειρουργός & δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet