Ν. Αθανασίου: Γιατί η Περιφέρεια Αττικής επηρεάζει όλη την Ελλάδα!
Γνώμες

Ν. Αθανασίου: Γιατί η Περιφέρεια Αττικής επηρεάζει όλη την Ελλάδα!

Η Περιφέρεια Αττικής ιστορικά δίνει τον νικητή όλων των εκλογών που έχουν γίνει μετά το 1974. Κανένα κόμμα δεν κυβέρνησε ποτέ τη χώρα, αν δεν ήταν πρώτο στην Αττική. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Β΄ Αθηνών, η οποία επηρεάζει αποφασιστικά το αποτέλεσμα στην Αττική. Ενώ δεν ισχύει το ίδιο, για παράδειγμα, για την Α΄ Αθηνών.

Γράφει ο Νάσος Αθανασίου*

Η νίκη της Ρένας Δούρου προαναγγέλλει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν. Δεν είναι μόνον το μέγεθος της Περιφέρειας η οποία μπορεί να καλύψει απώλειες σε άλλες μικρότερες Περιφέρειες της Ελλάδας, αλλά κυρίως η επιρροή που ασκεί σε όλη τη χώρα μέσω των ετεροδημοτών οι οποίοι μεταφέρουν το κλίμα της πρωτεύουσας στην επαρχία. Όσοι ζουν στην Αττική είναι από χωριό.

Η νίκη της Ρένας Δούρου στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στέλνει όμως κι άλλο μήνυμα. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε των ενωμένων δυνάμεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και άλλων μικρότερων συμμαχικών τους κομμάτων (π.χ ο Βασίλης Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε επίσημα τον Γ. Σγουρό κ.λπ.). Επιπλέον ο υποψήφιος της συγκυβέρνησης είχε την υποστήριξη όλων των οργανωμένων συμφερόντων, οικονομικών και πολιτικών, αλλά και των μέσων ενημέρωσης. Δηλαδή η συγκυβέρνηση έδωσε τη μάχη με τους άριστους γι΄ αυτήν όρους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον άντεξε αλλά και επικράτησε στην περιφέρεια Αττικής λόγω της νικηφόρας δυναμικής που είχε διαμορφωθεί, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις των επαγγελματιών.

Δεδομένου ότι οι Περιφέρειες εκτελούν όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά προγράμματα των υπουργείων, η Περιφέρεια Αττικής έχει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στην πρωτεύουσα, όπου παράγεται πάνω από το 50% του ΑΕΠ της χώρας. Συνεπώς είναι ένα πρώτο “τεστ” της αποτελεσματικής υλοποίησης κυβερνητικών προγραμμάτων της επόμενης κυβέρνησης η οποία θα έχει ως ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το πολιτικό μήνυμα των εκλογών δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν. Εντός ή εκτός Ελλάδας.

* Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet