Κ. Αγγελής: «…των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…»
Γνώμες

Κ. Αγγελής: «…των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…»

Οι Πέρσες είχαν έναν νόμο σύμφωνα με τον οποίο όταν πέθαινε ο βασιλιάς, επικρατούσε για πέντε ημέρες ανομία για να καταλάβει ο κόσμος πόσο άξιος ήταν ο βασιλιάς και πόσο χρήσιμοι οι νόμοι.

Γράφει ο Κώστας Αγγελής*

Τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα ταλαιπωρείται από σωρεία άνομων περιθωριακών ενεργειών. Κουκουλοφόροι ολετήρες, ανεγκέφαλοι επαναστάτες στήνουν εικόνες διάλυσης σε μια χώρα που βρίσκεται στα όριά της.

Καταστροφές στα Εξάρχεια, φωτιά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, συνθήματα στον ναό της Παναγίας της Καπνικαρέας, πυρπόληση της σκαλωσιάς για τον καθαρισμό του Πολυτεχνείου, κατάληψη και βανδαλισμοί στο κτήριο της Νομικής, βεβήλωση του παρακείμενου ναού των Αγίων Αναργύρων με κλοπή του παγκαριού και ιερών σκευών, συνθέτουν το υπέροχο σκηνικό της τελευταίας εβδομάδας. Το καλύτερο όμως, μας το άφησαν για το τέλος. Αφού λοιπόν αποφάσισαν οι καταληψίες της Νομικής να αποχωρήσουν, με τους όρους τους φυσικά, χωρίς παρουσία Αστυνομίας και δημοσιογράφων… τραμπούκισαν και τα αγάλματα μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Χωρίς ίχνος ντροπής, κάποιοι από αυτούς κατά τη θριαμβευτική τους κάθοδο στα Εξάρχεια, αποκεφάλισαν το μαρμάρινο ανδριάντα της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού Κυβέλη, έσπασαν τη μύτη και μουτζούρωσαν το άγαλμα του Κωστή Παλαμά ενώ σχεδίασαν χιτλερικό μουστάκι στην προτομή του Γρηγόριου Ξενόπουλου.

Εικόνες διάλυσης, εικόνες παρακμής σε ημέρες ταραγμένες, σε ημέρες ιστορικές.

Δυστυχώς οι πέντε ημέρες της ανομίας των Περσών, πριν 2.500 χρόνια, αποδεικνύονται πολύ λίγες στη χώρα μας. Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες από τον… θάνατο της προηγούμενης κυβέρνησης και η ανομία καλά κρατεί. Το κέντρο είχε ηρεμήσει, τα καταστήματα έβρισκαν σιγά σιγά την περπατησιά τους, η Αθήνα ανέπνεε ξανά και ξαφνικά… «Πρώτη φορά Αριστερά».

Άφησα για επίλογο τους στίχους του «θύματος» των ηλιθίων, του κορυφαίου Κωστή Παλαμά, αφιερωμένους σε όλους τους εμπλεκόμενους του χάους των τελευταίων ημερών.

Δεν έχεις Όλυμπε θεούς
μηδέ λεβέντες Όσσα,
ραγιάδες έχεις μάνα γη
σκυφτούς για το χαράτσι
κούφιοι κι οκνοί καταφρονούν
τη θεία τραχιά σου γλώσσα
των Ευρωπαίων περίγελα
και των Αρχαίων παλιάτσοι.

*Δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης 2011-2012, πρόεδρος Αετοπούλειου 2013

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet