Φ. Αλεξόπουλος: Σύγχρονη αντίληψη διοίκησης των Οργανισμών και Επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Γνώμες

Φ. Αλεξόπουλος: Σύγχρονη αντίληψη διοίκησης των Οργανισμών και Επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αντιληφθεί την ορθή και αποδοτική συμμετοχή αιρετών και εργαζόμενων, που ως μοναδικό στόχο θα πρέπει να έχουν την τελική επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος για τον πολίτη.

Γράφει ο Φώτης Αλεξόπουλος*

Στις νέες σύγχρονες αντιλήψεις στη διοίκηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να υπάρχει ένα σύγχρονο σύστημα μεθόδων σε άριστη συνεργασία των δύο ενεργών δυνάμεων (αιρετών και εργαζόμενων) προς όφελος της επίλυσης των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ο σύγχρονος εργαζόμενος (στέλεχος) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμετέχει όχι μόνο κατά την έναρξη, αλλά και μέχρι το τέλος του εργασιακού του βίου, σε όλες τις λειτουργικές διαδικασίες του οργανισμού, όπως π.χ. στη διοίκηση Παραγωγής του Δήμου, στη χρηματοοικονομική διοίκηση και σε άλλες λειτουργίες της επιχείρησης (Δήμος).

Η τυποποίηση της αντίληψης και η επανάληψη από αιρετούς του στιλ «κάνε αυτό που σου λέω» ή «κάνε όπως εγώ σου το λέω», θα πρέπει να αποκλειστούν από το «μελλοντικό λεξιλόγιο» αιρετών και προϊσταμένων διεύθυνσης και να αντικατασταθούν με μεθόδους πλήρης ομαδοποίησης  και συνοχής, με  τμήματα αξιολόγησης, ελέγχου και αποτελεσματικότητας σε διάφορους στόχους, με σύγχρονους τεχνολογικούς και επιστημονικούς τρόπους.

Φυσικά εξυπακούεται ότι μια σωστή και χρηστή διοίκηση οφείλει να «αναγκάζει υποχρεωτικά» σε σεμινάρια κατάρτισης τους εργαζόμενους, μέσω επιστημονικών εργαλείων, όπως π.χ. το ΙΝΕΠ, ΕΚΔΑ.

Επίσης, η συμμετοχή των εργαζόμενων δεν θα πρέπει να είναι απαγορευτική, αλλά αντίθετα να είναι στην «πρώτη γραμμή» σε πρωτοβουλίες όπως π.χ. η οργάνωση και παρουσίαση θέσεων και προτάσεων για τη βελτίωση της πόλης σχετικά με το περιβάλλον ή σε μελέτες σχετικά με ελεύθερους χώρους και πολλά άλλα.

Κατά την ευδόκιμη υπηρεσία ενός εργαζόμενου εξυπακούεται ότι θα πρέπει να περνά από όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του οργανισμού, ώστε να έχει άποψη και γενικές γνώσεις όλων των τμημάτων… (είναι μέγιστο λάθος ένας εργαζόμενος επί 30 συναπτά έτη να υπηρετεί σε ένα τμήμα και να έχει μόνο ειδικές γνώσεις του ενός τμήματος, χωρίς να γνωρίζει τις  λειτουργίες των άλλων τμημάτων… (το βλέπουμε δυστυχώς σε πολλούς οργανισμούς σε όλον τον δημόσιο τομέα).

Τέλος, η συμμετοχή των εργαζόμενων στη λήψη αποφάσεων κατά τη διαδικασία της διοίκησης  θα πρέπει να ενθαρρύνεται στο μέλλον, να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τις νέες σύγχρονες διοικήσεις, χωρίς απρέπειες και ειρωνείες. Η αντίληψη της σωστής διοίκησης από τους αιρετούς δεν θα πρέπει να περιορίζει πλέον τον ρόλο του εργαζόμενου σε μια συλλογική προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, με σκοπό να ερευνούν, να σχεδιάζουν, να αναζητούν και να αποκτούν σύγχρονες αντιλήψεις της διεύθυνσης, του ελέγχου, του επαναπροσδιορισμού και της αποτελεσματικότητας των στόχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

* Επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού Αγία Παρασκευή – Σύγχρονη Πόλη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet