Τι θα διεκδικήσουν οι γονείς για τους Παιδικούς Σταθμούς Αγ. Παρασκευής από το Δημοτικό Συμβούλιο
Κοινωνία

Τι θα διεκδικήσουν οι γονείς για τους Παιδικούς Σταθμούς Αγ. Παρασκευής από το Δημοτικό Συμβούλιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Αγίας Παρασκευής καλεί κάθε γονιό και κάθε πολίτη του Δήμου Αγίας Παρασκευής να παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν τα ακόλουθα αιτήματα, όπως ενημερώνει το Δ.Σ. του Συλλόγου:

Καλούμε κάθε γονιό, κάθε πολίτη του Δήμου μας να έρθει μαζί με τον Σύλλογο στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συζητηθούν τα παρακάτω ζητήματα.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών έχει συσταθεί με σκοπό να οργανώσει κάθε δράση απαραίτητη για την ένταξη όλων των βρεφών του δήμου στην προσχολική αγωγή σε αξιοπρεπείς δομές. Με βάση το παραπάνω σκεπτικό και τις υπαρκτές ανάγκες αιτούμαστε από την ΠΑΙΣΔΑΠ και το Δημοτικό Συμβούλιο τα εξής:

Α) Πλήρη κατάργηση των τροφείων. Σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση της ΠΑΙΣΔΑΠ έρχονται αιτήματα γονέων για μειώσεις/ εκπτώσεις κ.λπ. Η προσχολική αγωγή είναι δημόσιο αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουνε πρόσβαση τα παιδιά του Δήμου μας. Οι ανάγκες που προκύπτουν για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά από τον Δήμο και την κεντρική διοίκηση. 

Β) Ένταξη όλων των βρεφών από 6 μηνών στην προσχολική αγωγή. Απαιτούμε την έγγραφη κατάθεση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τη λειτουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών προκειμένου να στεγαστούν όλα τα βρέφη άμεσα σε κατάλληλες υποδομές, με μόνιμο προσωπικό.

Η μετακίνηση των παιδιών με τα σχολικά λεωφορεία γίνεται από 30 μηνών και πάνω, με αποτέλεσμα τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές των παιδικών σταθμών από 18 μηνών έως και 29 μηνών να αποκλείονται. Στην πράξη τα μισά παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται με τους ψηφισμένους από την προηγούμενη διοίκηση όρους φιλοξενίας και που κατά κεραίας ακολουθεί και η νέα διοίκηση.

Για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων είναι πάγιο το αίτημα να μετακινούνται δωρεάν όλες οι ηλικιακές ομάδες χωρίς αποκλεισμούς και να τροποποιηθούν τα υπάρχοντα σχολικά λεωφορεία με ασφαλή βρεφικά καθίσματα από 6 μηνών.

Γ) Δημιουργία νέων χώρων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με σκοπό να αποσυμφωρηθούν οι εν λειτουργία παιδικοί σταθμοί. Υπάρχουν σταθμοί (π.χ. Λάδωνος) που οι χώροι ανάπαυσης έχουν μετατραπεί σε αίθουσες με ελάχιστο εξαερισμό. Αποτέλεσμα είναι να στοιβάζονται 15 – 16 νήπια σε ελάχιστα τετραγωνικά γεγονός που δημιουργεί υπερένταση στα παιδιά και δυσκολεύει το έργο των παιδαγωγών. Παράλληλα, επειδή δεν υπάρχει χώρος ύπνου, οι γονείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα προσλαμβάνουν κυρίες για να παίρνουν τα παιδιά πιο νωρίς από το σχολείο και να τα κοιμίζουν σπίτι. Οι γονείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν στην παραπάνω «λύση», βλέπουν τα παιδιά τους να κοιμούνται πάνω σε τραπέζια, μικρά καναπεδάκια ή ακόμα και στην αγκαλιά της δασκάλας γεγονός απαράδεκτο και επικίνδυνο. Άλλο παράδειγμα που δείχνει ότι οι υπάρχοντες χώροι όπως είναι διαμορφωμένοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες είναι ο σταθμός της Πάρου: ο προθάλαμος του 1ου έχει μετατραπεί σε τραπεζαρία με αποτέλεσμα τα νήπια να τρώνε μπροστά από τις τουαλέτες. Απαιτούμε άμεση λύση στο πρόβλημα της έλλειψης χώρων και στα παραπάνω πρακτικά προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά.

Δ) Είναι απαράδεκτο στον 21o αιώνα τα παιδιά να αυλίζονται χωρίς παιδικό εξοπλισμό και να το βλέπει η υπηρεσία σας, η δημοτική Αρχή και η κυβέρνηση, ασήμαντο. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, υπάρχει από το 2017 και αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται έρχεται να προστεθεί, στην ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής στον Δήμο μας. Είναι προκλητικό να ισχυρίζεται και η προηγούμενη διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ και η νέα διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ πως το πρόβλημα είναι λόγω τεχνικών εργασιών (πάκτωσης των βάσεων κλπ) όπου δυσχεραίνει την λειτουργία των σταθμών και για αυτό έχουν προβεί σε κινητό εξοπλισμό. Θα μπορούσε ο προγραμματισμός των εργασιών να γίνει στα χρονικά διαστήματα όπου οι παιδικοί σταθμοί είναι κλειστοί (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαιρινές διακοπές κ.λπ.).

Απαιτούμε την άμεση τοποθέτηση παιδικού εξοπλισμού στους αύλειους χώρους με τα απαραίτητα παιχνίδια στους παιδικούς σταθμούς Πάρου, Λάδωνος και Αφροδίτης. Έλεγχο και αντικατάσταση για τα κατεστραμμένα παιχνίδια στους υπόλοιπους παιδικούς σταθμούς.

Επιπλέον, αντικατάσταση του χαλικιού, καθώς είναι επικίνδυνο, με χλοοτάπητα.

Ε) Εργασίες για τη βελτίωση της αποχέτευσης στην Αισώπου όπου όταν βρέχει πλημμυρίζει το προαύλιο και μυρίζει η αποχέτευση σε όλες τις αίθουσες. Χρειάζονται να γίνουν έργα για τη δημιουργία «υπόστεγου» σε παιδικούς σταθμούς που δεν διαθέτουν χώρο με τέντα με σκοπό να βγαίνουν τα παιδιά να παίζουν ακόμα κι όταν βρέχει, έστω εκ περιτροπής.

ΣΤ) Να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σεμινάρια με τις αντίστοιχες ασκήσεις όλου του προσωπικού για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα, κ.λπ.) και πρώτων βοηθειών. Να σημειώσουμε ότι από τους τελευταίους σεισμούς, έγινε ξεκάθαρο ότι κάθε σταθμός ακολουθεί διαφορετική «πολιτική αντιμετώπισης» (π.χ. στη Λάδωνος τα βρέφη δεν τα βγάζουν στην αυλή).

Ζ) Τοποθέτηση πίνακα ανακοινώσεων στις παιδικές χαρές του Δήμου για να μπορούμε να ενημερώνουμε τους γονείς και των παιδιών που δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε κάποιο σταθμό.

Η) Να σταματήσει η απαράδεκτη έμμεση ανταποδοτικότητα ζητώντας οι παιδαγωγοί των παιδικών σταθμών από τους γονείς με τις εντολές της διοίκησης των ΠΑΙΣΔΑΠ πάνες, χαρτομάντηλα, κρέμες για την αλλαγή της πάνας κ.λπ. Να σταματήσει αυτή η ταύτιση με τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς στη λειτουργία τους όπου για τα πάντα πρέπει να πληρώνεις. Να καλύπτονται αποκλειστικά και αυτά τα έξοδα από τον προϋπολογισμό των Παιδικών Σταθμών.

Η ΠΑΙΣΔΑΠ και το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν να δώσουν λύση στα παραπάνω θέματα όχι σε βάθος χρόνου αλλά τώρα. Ο Σύλλογος Γονέων είναι εδώ για να προασπίσει το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή για όλα τα βρέφη από 6 μηνών και άνω του Δήμου μας και απευθυνόμαστε αντίστοιχα στους γονείς αυτών των παιδιών. Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε είναι πολλά (π.χ. γιατρός σε κάθε σταθμό, επίσκεψη ειδικών κ.λπ.) και ανακαλύπτουμε και νέα. Για όλα τα παραπάνω και όσα προκύπτουν, ο Σύλλογος Γονέων είναι εδώ για να ενημερώνει τους γονείς και να διεκδικεί το καλύτερο για τα παιδιά του Δήμου μας.

Σε αυτό το σημείο θέλουμε να καταγγείλουμε τη διοίκηση της ΠΑΙΣΔΑΠ η οποία θέτει εμπόδια στην προσπάθεια του Συλλόγου Γονέων να ενημερώνει τους γονείς για τη δράση του. Η διοίκηση της ΠΑΙΣΔΑΠ αρνήθηκε να μοιράσει την πρώτη ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων μετά την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. λέγοντας ότι δεν αφορά κομβικό θέμα, ότι δεν είναι πρόσκληση σε event κ.λπ.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου δεν θα κάνει πίσω, ούτε θα ανεχτεί λογοκρισία. Αν σας ενοχλούν τα προβλήματα που περιγράφουμε ότι υπάρχουν, πρέπει να τα λύσετε και όχι να προσπαθείτε να μας αποσιωπήσετε.

Καλούμε κάθε γονιό, κάθε πολίτη του Δήμου μας να έρθει μαζί με τον Σύλλογο στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συζητηθούν τα παραπάνω ζητήματα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet