Κάλεσμα του Δήμου Αγίας Παρασκευής στους πολίτες να γίνουν δότες μυελού των οστών
Κοινωνία

Κάλεσμα του Δήμου Αγίας Παρασκευής στους πολίτες να γίνουν δότες μυελού των οστών

Nα εγγραφούν στο Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών καλεί τους πολίτες ο Δήμος Αγίας Παρασκευής.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει εντάξει στις δράσεις του τη λειτουργία του Τοπικού Κέντρου Ενημέρωσης και Εγγραφής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας – ΕΔΔΥΠΠΥ με τον Σύλλογο «OΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και την ΚΕΔΕ.

Αν κάποιος θέλει να γίνει εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών αρκεί:

  • Να είναι 18-45 ετών και υγιής.
  • Να συμπληρώσει αίτηση εγγραφής και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό.
  • Να δώσει δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου).

Το δείγμα αυτό αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής σου ταυτότητας και ανώνυμα, με έναν κωδικό αριθμό, καταχωρείσαι στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Σε αυτό το αρχείο βρίσκονται οι ελπίδες των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών από όλο τον κόσμο. Ο εθελοντής δότης παραμένει καταχωρημένος στο αρχείο και ενεργός μέχρι τα 55α γενέθλιά του.

Η δημοτική αρχή αναφέρει σχετικά: «Οι μέρες των εορτών και των δώρων μπορεί να πέρασαν εμείς όμως μπορούμε ακόμα και σήμερα να κάνουμε ένα δώρο ζωής. Ένα δώρο αγάπης και προσφοράς είναι η εγγραφή στο Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Δίνοντας μόνο 5 λεπτά από τον χρόνο μας.

Ένα δώρο στην παγκόσμια κοινότητα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, στις ανάγκες που δεν ικανοποιούνται και στα εκατοντάδες νέα άτομα που αναζητούν για μεταμόσχευση αιμοποιητικά κύτταρα/μυελού των οστών, ένα μικρό δώρο που όλος ο πλανήτης θα σας ευγνωμονεί θα χρειαστείτε μόνο 5 λεπτά απ’ το χρόνο σας.

Η ανεύρεση συμβατού, μη συγγενή δότη με ασθενή είναι δύσκολη, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εθελοντών δοτών. Ιδιαίτερα η αύξηση των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι απαραίτητη, γιατί η κοινή γενετική καταγωγή μεγαλώνει την πιθανότητα συμβατότητας».

Περισσότερες πληροφορίες

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet