«Νέα Αρχή»: Ουραγός ο Δήμος Αγ. Παρασκευής στη μάχη για τον κορωνοϊό
Κοινωνία

«Νέα Αρχή»: Ουραγός ο Δήμος Αγ. Παρασκευής στη μάχη για τον κορωνοϊό

Για ολιγωρία και άρνηση να συνεργασθεί με τις υπόλοιπες παρατάξεις στο θέμα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό κατηγορεί τη διοίκηση του δημάρχου Βασίλη Ζορμπά η δημοτική παράταξη «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή», με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Οικονόμου.

Παράλληλα, η παράταξη προτείνει 10 δράσεις τις οποίες πρέπει να αναλάβει άμεσα η δημοτική αρχή προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και των κοινωνικά ευάλωτων κατοίκων στην Αγία Παρασκευή.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Επειδή το θέμα, όπως έχουμε πει, είναι πολύ κρίσιμο και δεν προσφέρεται για μικροπολιτική, ζητάμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους και ιδιαίτερα από τη διοίκηση του Δήμου. Όταν όλοι σχεδόν οι Δήμοι διαπαραταξιακά, με κοινές ανακοινώσεις, με πνεύμα συναίνεσης, ομοψυχίας, αλληλεγγύης παίρνουν σοβαρές αποφάσεις, εδώ ο δήμαρχος αρνείται παντελώς τη συζήτηση προτάσεων και τη συνδρομή όλων των άλλων παρατάξεων. Κάνουμε όμως έκκληση να ακούσει και να διαβάσει προσεκτικά τις προτάσεις των δημοτικών παρατάξεων, των φορέων και συλλόγων της πόλης, που σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν και να προσπαθήσει να τις αξιοποιήσει για το καλό των συμπολιτών μας.

Η διοίκηση του Δήμου, ουραγός για πολλοστή φορά, τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Χθες (σ.σ.: 26/3) κληθήκαμε στην Οικονομική Επιτροπή να τη διευκολύνουμε, ψηφίζοντας έναν σωρό απευθείας αναθέσεων που έχουν να κάνουν με προμήθεια υλικών και παροχή υπηρεσιών που θα εξασφαλίσουν στοιχειωδώς κάποιες ανάγκες της διεύθυνσης καθαριότητας και του τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Θέματα που έπρεπε να έχουν λυθεί από καιρό, που κάναμε κριτική αλλά δεν μας άκουγαν. Παρά τις ισχυρές επιφυλάξεις μας, που εστιάζονται στην όλη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων και στην αδυναμία της διοίκησης του Δήμου να προωθήσει τους σχετικούς διαγωνισμούς που αποφάσισε από τον Οκτώβριο η Οικονομική Επιτροπή, τις ψηφίσαμε προκειμένου την τελευταία στιγμή να προστατευθεί στοιχειωδώς η δημόσια υγεία. Δεν θα παραμείνουμε όμως άλλο σιωπηλοί και συναινετικοί αν συνεχισθεί η ίδια τακτική.

Πέρα από το πρωτεύον και σοβαρό θέμα της υγείας, πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία και επομένως προέχει αυτή την στιγμή ο Δήμος αφ’ ενός να επεξεργαστεί και να διευκολύνει την εφαρμογή των  συγκεκριμένων μέτρων της Πολιτείας (https://www.facebook.com/neaarxh.gr/posts/542652616365944?__tn__=K-R) και αφ’ ετέρου  να πάρει αποφάσεις γι’ αυτά που αφορούν στη λειτουργία και στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.  

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

  1. Να  συγκληθεί άμεσα σύσκεψη-τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή  του Δ.Σ. της ΕΝΕΒΑΠ.
  2. Να ψηφισθούν άμεσα όλα τα μέτρα που ψήφισαν και οι άλλοι Δήμοι, που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη, τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, διαμονής παρεπιδημούντων και τελών επί των ακαθαρίστων  εσόδων των καταστημάτων.
  3. Την αναστολή της καταβολής των τροφείων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και των μισθωμάτων και των  συνδρομών για υπηρεσίες που δεν παρέχονται από τον Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα.
  4. Την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, που θα περιλαμβάνει αυξήσεις κάποιων κρίσιμων δαπανών και ταυτόχρονη μείωση άλλων και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν αμοιβές συμβούλων, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκδηλώσεων. 
  5. Να οργανωθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία του Delivery-take away με ηλεκτρονικές ή και τηλεφωνικές αγορές – παραγγελίες.
  6. Να αναρτηθεί όλη η διαδικασία στην ιστοσελίδα του Δήμου και στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο, καθώς και όλα τα τηλέφωνα των επιχειρήσεων που συμμετέχουν.
  7. Να αναπτυχθούν οι εφαρμογές των Smart-Cities και η πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων με τη συνδρομή της ΚΕΔΕ.
  8. Να επιδιωχθεί περαιτέρω η συνδρομή και εμπλοκή των τοπικών συλλόγων τόσο στην ενημέρωση, όσο και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
  9. Να εξετασθούν στο πλαίσιο των οικονομικών του Δήμου περαιτέρω κίνητρα  και ελαφρύνσεις στις  τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και σε δημότες που έμειναν άνεργοι.
  10. Να ενισχυθούν αποτελεσματικά και ουσιαστικά οι κοινωνικές δομές, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Μαγειρείο και Φαρμακείο.

Αυτό που χρειάζεται τώρα η κοινωνία, πέρα από την ατομική υπευθυνότητα στην εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και του κανόνα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», είναι να στηρίξουμε συντεταγμένα και με όλες μας τις δυνάμεις, τους εργαζόμενους που δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή και να σταθούμε δίπλα στον δημότη, στις επιχειρήσεις και στις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να νικήσουμε. Αυτό αποτελεί ευθύνη όλων μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet