Πώς σχολιάζει ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Αγίας Παρασκευής τη συνεδρίαση του ΠΑΙΣΔΑΠ
Κοινωνία

Πώς σχολιάζει ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Αγίας Παρασκευής τη συνεδρίαση του ΠΑΙΣΔΑΠ

Την Παρασκευή 12/6 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του νομικού προσώπου ΠΑΙΣΔΑΠ (Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Αγίας Παρασκευής) για τους νέους όρους φιλοξενίας και δυναμικότητας των σταθμών για το 2020-2021. Η πρόταση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Αγίας Παρασκευής, όπως υποστηρίζει το Δ.Σ. του, δεν ήταν γνωστή σε όλα τα μέλη και τελικά έλαβε 3 ψήφους και 3 «λευκά» σε σύνολο 15 μελών. Το επιχείρημα των περισσοτέρων ήταν ότι «η πρόταση του Συλλόγου δεν είναι εφικτή (παρ’ όλο που άξονάς της είναι η ικανοποίηση των αναγκών μας) και ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέσα από την κρατική υποχρηματοδότηση», όπως προσθέτει το Δ.Σ. στην ανακοίνωσή του.

Με την πρόταση της, η διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ, σημειώνει ο Σύλλογος, προσπαθεί να διαχειριστεί αντί να λύσει το διπλό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, δηλαδή παιδιά μένουν εκτός δομών και όσα καταφέρνουν να μπουν, λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων, να φιλοξενούνται σε υπεράριθμα τμήματα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης, όπως προσθέτει, είναι ότι ο νέος σταθμός επί της Αγίου Γεωργίου αναμένεται να στελεχωθεί με το προσωπικό που είναι ενταγμένο στις υπάρχουσες δομές. Τα τροφεία και οι ανταποδοτικές εισφορές (σχολικό, αναλώσιμα, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λπ.) αποτελούν ένα επιπλέον βάρος για τις οικογένειες. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογος πίεσε τη Διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ και τη δημοτική αρχή για τη μείωση του ορίου ηλικίας, κάτι που απέφερε καρπούς. Έτσι, αυτό μειώθηκε από τους 18 μήνες στους 12 μήνες. «Συνεχίζουμε τη διεκδίκησή μας ώστε τα παιδιά να γίνονται δεκτά στους βρεφικούς σταθμούς από την ηλικία των 6 μηνών, μιας και η θεσμοθετημένη άδεια από το κράτος αναγκάζει την εργαζόμενη μητέρα να επιστρέψει νωρίτερα στην εργασία της» αναφέρει ο Σύλλογος.

Επίσης, ο Σύλλογος Γονέων επανέφερε το ερώτημα για την επιστροφή των τροφείων σε όσους γονείς είχαν προκαταβάλει τα τροφεία όταν οι σταθμοί ήταν κλειστοί, με τη διοίκηση -όπως τονίζει- να μην δίνει καμία σαφή απάντηση για το πότε θα επιστραφούν.

«Γνωρίζουμε ότι αφετηρία των προβλημάτων είναι οι νόμοι της εκάστοτε κυβέρνησης και οι αποφάσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Αυτό, όμως, δεν καθιστά την διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ άμοιρη ευθυνών. Αντιθέτως, είναι διορισμένη από τη δημοτική αρχή για να εφαρμόζει ακριβώς αυτούς τους νόμους και αυτές τις αποφάσεις» σημειώνει η ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων και προσθέτει:

»Καλούμε όλους τους γονείς και ειδικά τους γονείς που τα παιδιά τους θα συνεχίσουν στους παιδικούς σταθμούς να μην συμβιβαστούν με την κατάσταση που επικρατεί. Οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί στηρίζονται στην προσπάθεια των εργαζομένων και σε μας τους γονείς που με κόπο προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε.

»Διεκδικούμε το αυτονόητο που δεν είναι άλλο παρά το δικαίωμα όλων των παιδιών στην προσχολική αγωγή χωρίς εξαιρέσεις, να καταργηθούν πλήρως οι ανταποδοτικές υπηρεσίες – τροφεία και οι δομές να είναι σύγχρονες και ασφαλείς. Αν υπήρχαν όλα τα παραπάνω, τίποτα δεν θα επηρέαζε την απρόσκοπτη λειτουργία των σταθμών, ούτε καν ο κορωνοϊός. Τα τμήματα θα ήταν ολιγομελή (όπως αυτήν την περίοδο), με δεδομένο ότι οι αίθουσες και το προσωπικό θα επαρκούν. Μέτρα όπως η εκ περιτροπής φιλοξενία και το μειωμένο ωράριο δεν θα ήταν απαραίτητα γιατί δεν θα ικανοποιούσαν καμία ανάγκη. Αυτή είναι μια συνοπτική περιγραφή μιας πραγματικότητας που καλύπτει τις ανάγκες μας, τις ανάγκες των παιδιών μας και δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet