Φ. Αλεξόπουλος: Το μάρμαρο το «πληρώνουν» τα εύκολα θύματα
Πολιτική

Φ. Αλεξόπουλος: Το μάρμαρο το «πληρώνουν» τα εύκολα θύματα

Τις λύσεις για το τι θα μπορούσε να κάνει μία δημοτική αρχή για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές δυσκολίες και να υποχρεώνεται να αυξήσει τα δημοτικά τέλη παρουσιάζει ο επικεφαλής της παράταξης Αγία Παρασκευή-Σύγχρονη Πόλη, Φώτης Αλεξόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρει:

«Η αύξηση των δημοτικών τελών σημαίνει αυτόματα ότι ένας Δήμος έχει πρόβλημα ρευστότητας και χρειάζεται άμεση εισροή κεφαλαίων. Από τους πιο γνωστούς τρόπους των δημοτικών αρχών να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα είναι η “εύκολη” διαδικασία που λέγεται αύξηση δημοτικών τελών.

Δεν θα αναλύσω την προγενέστερη κατάσταση και τι μπορεί να έφταιξε για την κακή οικονομική κατάσταση ενός Δήμου, ποιοι παράμετροι και ποια σημεία ήταν αυτά που οδήγησαν έναν Δήμο σε οικονομική αδυναμία, αλλά θα αναλύσω τι θα μπορούσε να είχε κάνει μια δημοτική αρχή ώστε να μην είχε βρεθεί σε αυτήν τη δύσκολη θέση.

Σε κάθε δημοτική αρχή υπάρχει ένας αιρετός ή ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος, που είναι υπεύθυνος να παρακολουθεί τα οικονομικά του Δήμου και να ενημερώνει τον επικεφαλής του Δήμου (δήμαρχο) ότι μακροπρόθεσμα ο Δήμος θα βρεθεί σε αδυναμία να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Όταν ενημερωθεί ο δήμαρχος για τη σοβαρότητα της κατάστασης θα πρέπει άμεσα ο Δήμος να μπει σε κατάσταση alarm. Έτσι ξεκινούν να εφαρμόζουν τη SWOT ανάλυση η οποία θα τους επιτρέψει να αναλύσουν τα έσοδα και έξοδα όπως: Eπαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων που καταβάλλει ο Δήμος σε ιδιώτες για τη στέγαση υπηρεσιών του, περικοπές των δαπανών σε μελέτες, προμελέτες και οριστικές μελέτες, διεύρυνση και παρακολούθηση σε όλες τις εισπράξεις του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων για τυχόν “διαρροές ”, άμεση εγκατάσταση ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των εσόδων (εργαστήρια τέχνης, αθλητισμός, προγράμματα, ωδεία, παιδικοί σταθμοί – τροφεία) κ.λπ., άμεση αξιοποίηση της ακίνητης δημοτικής περιουσίας, είτε για εισροή κεφαλαίων στον Δήμο, είτε για εξυπηρέτηση ιδίων αναγκών και απεγκλωβισμό του Δήμου από υπέρογκα ενοίκια, εξυπηρέτηση του συνόλου των αναγκών του Δήμου μόνο από εργαζόμενους που ανήκουν στο προσωπικό του Δήμου και άμεση ανάκληση εντολών για απευθείας αναθέσεις έργων σε ιδιώτες, επαναδιαπραγμάτευση των μηνιαίων ετήσιων δόσεων σε δάνεια και τοκοχρεολύσια.

Τέλος, οτιδήποτε επηρεάζει την κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου και θα πρέπει να περικοπεί ερευνάται ως επιλογή.

Δυστυχώς όμως, αντί μια δημοτική αρχή να προχωρήσει στη διερεύνηση της οικονομικής κατάστασης από τι προήλθε και πώς μπορεί να “επισκευαστεί” η ζημιά βρίσκει, πάντα τους εύκολους τρόπους ώστε το “μάρμαρο” να το πληρώνουν πάντα τα “εύκολα θύματα”: πολίτες και επαγγελματίες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet