Η Αγία Παρασκευή τίμησε τον Αλέκο Κοντόπουλο
Πολιτισμός

Η Αγία Παρασκευή τίμησε τον Αλέκο Κοντόπουλο

Διάλεξη με θέμα «Η ζωή και το έργο του Αλέκου Κοντόπουλου – Εκλεκτικές συγγένειες με το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στο Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου.

Η διάλεξη από την ιστορικό Τέχνης και έφορο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» Έφη Παπαευθυμίου παρουσιάστηκε και με αφορμή τη συμπλήρωση, εφέτος, 40 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου και διανοητή Αλέκου Κοντόπουλου.

Η κα Παπαευθυμίου αναφέρθηκε στην καλλιτεχνική διαδρομή του Αλέκου Κοντόπουλου, από τα εφηβικά και πρώιμα νεανικά χρόνια του στη Λαμία έως την πλήρη καταξίωσή του ως ζωγράφου και πρωτοπόρου της Αφαίρεσης, ήδη από τη δεκαετία του ΄50 και μέχρι το τέλος της ζωής του και ανίχνευσε τις συγγένειες με έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, κυρίως υπό το πρίσμα του πώς η πνευματικότητα του έργου του El Greco μεταγράφεται στην αφηρημένη ζωγραφική του Αλέκου Κοντόπουλου και στον 20ο αιώνα.

Προηγήθηκαν δύο κύκλοι ξεναγήσεων στην οικία – εργαστήριο του καλλιτέχνη από τον υπεύθυνο αρχαιολόγο – ιστορικό τέχνης του Μουσείου Αλέκου Κοντόπουλου Βασίλη Μπάρκα, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή αρχειακού υλικού του Μουσείου για τη ζωή και το έργο του ίδιου του ζωγράφου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, η ανιψιά του ζωγράφου Άννα Ανδρονοπούλου, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet