Δίκτυο Αγ. Παρασκευής: Συνέντευξη Τύπου για τον Διαγωνισμό Διηγήματος
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

Δίκτυο Αγ. Παρασκευής: Συνέντευξη Τύπου για τον Διαγωνισμό Διηγήματος

Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος προκήρυξε το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής με θέμα συναφές με την Αλληλεγγύη.

Ο διαγωνισμός παραμένει ανοικτός από τις 9 Σεπτεμβρίου 2014 μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2015.

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης και η Κριτική Επιτροπή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής.

Αφίσα Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος με θέμα συναφές για την ΑλληλεγγύηΣτη συνέντευξη Τύπου, παρουσία του δημάρχου Αγίας Παρασκευής Ιωάννη Σταθόπουλου, παρουσιάστηκαν οι όροι συμμετοχής στον Διαγωνισμό, οι οποίοι βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Δικτύου Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής, καθώς και οι στόχοι της διοργάνωσης.

Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Δικτύου Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής, Τζένη Θεοφανοπούλου, στόχος του Διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της αξίας της αλληλεγγύης σε μία κοινωνία που δοκιμάζεται από μια πρωτόγνωρη και πολυεπίπεδη κρίση, σε συνθήκες μάλιστα ειρήνης. Ωστόσο, παράλληλα με τη λογοτεχνική απόδοση του προβληματισμού γύρω από το ζήτημα της Αλληλεγγύης, ο διαγωνισμός στοχεύει σε απτά αποτελέσματα για άνεργους και άστεγους συμπολίτες μας, καθώς, τα δέκα καλύτερα διηγήματα θα συμπεριληφθούν σε ένα βιβλίο που θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής», το οποίο θα διακινηθεί από ανέργους και άστεγους.

Ο Χριστόφορος Κάσδαγλης, μέλος της Επιτροπής, τόνισε το γεγονός ότι, αν και στις μέρες μας γίνεται μεγάλη κουβέντα για την ανεργία, με αριθμητικές κυρίως αναφορές, το πραγματικό πρόβλημα των ανέργων αποσιωπάται. Ο ίδιος μάλιστα, με αφορμή τον προβληματισμό του πάνω στο ζήτημα αυτό, συγκέντρωσε πάνω από 2.000 ιστορίες ανέργων, από τις οποίες προέκυψε και το βιβλίο που ο ίδιος επιμελήθηκε «Το ημερολόγιο ενός ανέργου». Στη συνέχεια τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει γνωστή η φιλοσοφία του Διαγωνισμού, σε όσο το δυνατόν πλατύτερο κοινό, προκειμένου να προβληματιστεί, να συμμετέχει και να γράψει.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Νόλλας, μέλος της Επιτροπής, τόνισε ότι, πέρα από την εμπιστοσύνη που τρέφει προς τον κ. Κάσδαγλη, δέχτηκε να συμμετάσχει στην Επιτροπή και να βοηθήσει στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, γιατί πεποίθησή του είναι ότι «με αυτόν τον διαγωνισμό δίνουμε το μήνυμα ότι υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται τους συνανθρώπους τους και που, κυρίως, τους εκτιμούν ως δημιουργικές προσωπικότητες».

Η Niemands Rose (Πέλα Σουλτάτου), μέλος της Επιτροπής, τόνισε ότι αν και η ίδια η έννοια του «Διαγωνισμού» υποκρύπτει την έννοια του ανταγωνισμού, η οποία τη βρίσκει αντίθετη, αυτή η ανταγωνιστικότητα αίρεται αφενός από το γεγονός ότι πρόκειται για μία «από τα κάτω» διοργάνωση, αφετέρου από το ίδιο το θέμα του διαγωνισμού, την Αλληλεγγύη, η οποία είναι, σύμφωνα με τη δική της οπτική, «μια άλλη ονομασία της ανθρωπιάς».

Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος, επικεφαλής των εκδόσεων «Ταξιδευτής» και μέλος της Επιτροπής, δήλωσε ότι θέτει στη διάθεση του Δικτύου και της πρωτοβουλίας που αυτό ανέλαβε όλον τον μηχανισμό των εκδόσεών του, τονίζοντας την ανάγκη να πάρει ο Διαγωνισμός πανελλαδική αλλά και διεθνή διάσταση, αξιοποιώντας, όπου είναι δυνατόν, τον ελληνισμό του εξωτερικού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχία του Διαγωνισμού θα κριθεί από το εάν τελικά θα καταφέρει να αποτελέσει «ένα εργαλείο προκειμένου να καταφέρουν να ζήσουν πέντε άνθρωποι».

Στην παρέμβαση του ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Ιωάννης Σταθόπουλος, τόνισε τη σοβαρή και σταθερή παρουσία του Δικτύου στην πόλη τα τελευταία χρόνια, ευχήθηκε κάθε επιτυχία «στην ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία που ανέλαβε το Δίκτυο» και δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι ο Δήμος θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται, με αλφαβητική σειρά, από τους Χριστόφορο Κάσδαγλη, συγγραφέα / δημοσιογράφο, Rose Niemands, συγγραφέα, Δημήτρη Νόλλα, συγγραφέα, Κώστα Παπαδόπουλο, των εκδόσεων «Ταξιδευτής», την Κρυσταλία Πατούλη, δημοσιογράφο, δημιουργό του σεμιναρίου «Αφήγηση Ζωής», τον Πέτρο Στεφανέα, συγγραφέα και την Τζένη Θεοφανοπούλου, εκπρόσωπο του Δικτύου Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής.

Οι όροι του Διαγωνισμού
Προκήρυξη Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος 2014 – 2015

Το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής προκηρύσσει τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τη συγγραφή διηγήματος με θέμα συναφές με την Αλληλεγγύη.

Όροι συμμετοχής:

  1. Το θέμα πρέπει να είναι συναφές με την Αλληλεγγύη, στην ελληνική γλώσσα.
  2. Το όριο των λέξεων ορίζεται στις 2.000.
  3. Δεν υπάρχουν περιορισμοί εθνικότητας ή τόπου διαμονής του διαγωνιζόμενου
  4. Τα διηγήματα που θα αποσταλούν δεν πρέπει να έχουν βραβευτεί σε άλλο λογοτεχνικό διαγωνισμό, να έχουν εκδοθεί ή δημοσιευθεί σε βιβλίο ή άλλο μέσο, έντυπο ή ηλεκτρονικό.
  5. Κατώτερο όριο ηλικίας για συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι η συμπλήρωση του 16ου έτους του διαγωνιζόμενου, την ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού.
  6. Τα διηγήματα πρέπει να υποβληθούν με ψευδώνυμο και σε 7 δακτυλογραφημένα αντίτυπα. Σε εσώκλειστο σφραγισμένο φάκελο αναγράφεται το πραγματικό όνομα, η διεύθυνση, το τηλέφωνο και το email του διαγωνιζόμενου. Οι φάκελοι αυτοί δεν θα ανοιχτούν, παρά μόνο σε περίπτωση διάκρισης του διαγωνιζόμενου, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες παραμένουν άγνωστοι.
  7. Τα διηγήματα να στέλνονται με απλό ταχυδρομείο (όχι συστημένα) στη διεύθυνση: Τζένη Θεοφανοπούλου, Υακύνθου 12 Αγία Παρασκευή, 15343.

Τα έργα που δεν θα τηρούν τους παραπάνω όρους δεν θα κριθούν.

Βράβευση:

  1. Τα δέκα καλύτερα διηγήματα θα εκδοθούν σε βιβλίο από τις εκδόσεις Ταξιδευτής, το οποίο θα διακινηθεί από ανέργους και άστεγους.
  2. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι τις 20 Απριλίου 2015, σε εκδήλωση που θα διοργανώσει το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής.
  3. Σε όλους τους διακριθέντες θα απονεμηθεί αναμνηστικό έντυπο συμμετοχής.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το [email protected] ή με την κ. Τζένη Θεοφανοπούλου στο 6945 606832.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet