Όταν οι ηθοποιοί γράφουν…
Πολιτισμός

Όταν οι ηθοποιοί γράφουν…

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου διοργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων ηθοποιών για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο 2014, με την επιμέλεια του δημοσιογράφου Γιώργου Βιδάλη, στο πλαίσιο της σειράς «Λογοτεχνικά Ταξίδια».

Κάθε Δευτέρα (10/3, 17/3, 31/3, 7/4), στις 7.30μ.μ., στο Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου τέσσερις προικισμένοι ηθοποιοί (δυο γυναίκες και δυο άντρες) θα μας «ταξιδεύουν» συγγραφικά αλλά και… υποκριτικά με ιστορίες, διηγήματα, μαρτυρίες, που ακουμπούν μ’ ευαισθησία και χιούμορ στο χτες και το σήμερα.

Ακολουθεί το πρόγραμμα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής:

Δευτέρα 10 Μαρτίου

Ελένη Γερασιμίδου, «Αυτές», εκδόσεις Περίπλους

Έντεκα μικρές ιστορίες με ισάριθμες γυναίκες που με τρόπο εξομολογητικό αναπολούν κάποιες στιγμές, κάποια πρόσωπα της ζωής τους. Γυναίκες ευαίσθητες, καπάτσες, γκρινιάρες, μοναχικές, περιποιητικές, φουρκισμένες, θυμόσοφες. Σχέσεις ζευγαριών, σχέσεις επαγγελματικές. Απολογισμοί ζωής με αφορμή μικροπράγματα της καθημερινότητας. Γραφή απλή και μεστή που συγκινεί και κερδίζει το γέλιο μας.

Η ίδια διαβάζει και παίζει κάποιους μονολόγους του βιβλίου.

Δευτέρα 17 Μαρτίου

Στέφανος Ληναίος, «Ένα ποτάμι θάλασσα», εκδόσεις Έσοπτρον

Ο βετεράνος πρωταγωνιστής αφηγείται δεκαπέντε μικρά κομμάτια της ζωής του με αδρή λογοτεχνική γραφή δίνοντας το στίγμα μιας ολόκληρης εποχής (μεσοπόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος, Χούντα, μεταπολίτευση). Κυρίαρχα τα παιδικά-εφηβικά χρόνια στη γενέθλια γη της Μεσσήνης. Όνειρα, ελπίδες, αγώνες, διαψεύσεις, συμβιβασμοί, φιλία, αγάπη.

Ο ίδιος διαβάζει και παίζει ένα απόσπασμα μαζί με τη σύντροφο της ζωής του Έλλη Φωτίου.

Δευτέρα 31 Μαρτίου

Θέμης Πάνου, «Vita brevis-ιστορίες για αχρείους», εκδόσεις Καστανιώτη, εικονογράφηση Θανάσης Δήμου

Τέσσερα διηγήματα με τυχοδιώκτες κομπιναδόρους να σκαρφίζονται διάφορα κόλπα και μπίζνες (από τους Βαλκανικούς πολέμους, τον μεσοπόλεμο έως σήμερα). Κοσμοπολίτες απατεώνες, κυνικοί και ριψοκίνδυνοι με… αξιόποινο παρελθόν περιπλανώμενοι μεσογειο-ανατολικά (Ελλάδα, Μάλτα, Αίγυπτο, κ. ά.) για να κάνουν τις μπάζες τους. Γραφή περίτεχνη με χιούμορ υπόγεια σαρκαστικό.

Διαβάζει ο ίδιος με τον ομότεχνό του Θανάση Δήμου, που έχει φιλοτεχνήσει τα «σκίτσα» του βιβλίου.

Δευτέρα 7 Απριλίου

Άννα Βαγενά, «Το Θεσσαλικό μου Θέατρο», εκδόσεις Κέδρος

Η πρωτεργάτρια του Θεσσαλικού Θεάτρου αναπλάθει τη… μυθιστορηματική ιστορία του πρώτου επαγγελματικού θεάτρου στην επαρχία, που δημιουργήθηκε στη γενέτειρά της Λάρισα (1975-1983). Μνήμες, ήχοι, μυρωδιές, χρώματα. Συλλογικότητα, απώλειες, ενθουσιασμός, συνεργασίες, δυσκολίες, χαρές, απρόοπτα στη Λάρισα και στις περιοδείες του θιάσου. Θέατρο γνήσια λαϊκό, που πρόβαλλε ιδιαίτερα το νεοελληνικό έργο και την επιθεώρηση.

Η ίδια ζωντανεύει με θεατρικό τρόπο την ιστορία.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet