Και ο Πολιτισμός χωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής
Πολιτισμός

Και ο Πολιτισμός χωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής

H Αγία Παρασκευή, μία πόλη περίπου 100.000 κατοίκων, δεν διαθέτει έναν αξιόλογο πολιτιστικό χώρο για να φιλοξενεί τις σχετικές δράσεις. Αυτό ήταν και το μόνο σημείο στο οποίο συνέκλιναν σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015, οπότε συζητήθηκε το θέμα της κατ’ αρχήν έγκρισης αγοράς ακινήτου ως χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου.

Από εκεί και πέρα, κατά «πάγια τακτική» πλέον, ξεκίνησε ένας γύρος ανταλλαγής ευθυνών μεταξύ πρώην και νυν διοικήσεων γιατί τόσα χρόνια δεν είχε προχωρήσει η απόκτηση ενός χώρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ «ξύπνησαν και παλιά πάθη», για υποθέσεις που βρίσκονται σε μόνιμη… εκκρεμότητα (π.χ. υποθέσεις Σιστοβάρη, Μπαρμπίκα, νέο δημαρχείο κ.λπ.).

Η εισήγηση της διοίκησης, την οποία έκανε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Πετσατώδη, αναφέρεται στο ακίνητο της οδού Γούναρη 43, το κτήριο του πρώην κινηματογράφου «Ανεμώνη», για  την αγορά του οποίου η εκτίμηση του ορκωτού εκτιμητή δίνει«ταβάνι» τα 646.000 ευρώ.

Από πλευράς μειοψηφίας, τόσο ο τέως δήμαρχος, Βασίλης Ζορμπάς (σ.σ.: ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε, λόγω υποχρεώσεων και δεν συμμετείχε στη συζήτηση), όσο και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κωνσταντίνος Τσιαμπάς, ζήτησαν να αποσυρθεί το θέμα, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις αντικειμενικές αξίες, μετά και την εξέλιξη που προέκυψε από τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, που ορίζει ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση αναπροσαρμογή τους.

Από εκεί και πέρα, οι ερωτήσεις των συμβούλων της μειοψηφίας εστιάστηκαν στο ότι η δημοτική Αρχή, σε αντίθεση με τα όσα υποσχόταν προεκλογικώς, δεν συνεργάστηκε με τις άλλες παρατάξεις, αλλά προχώρησε μόνη της στην επιλογή του ακινήτου, ενώ τις έντονες αντιδράσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας και του προέδρου του Σώματος, προκάλεσε σχόλιο του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέα Γκιζιώτη, ότι «η πρεμούρα της διοίκησης να περάσει το θέμα εγείρει υποψίες».

«Δεν έχετε μελέτες, ελάτε να βρούμε από κοινού την καλύτερη λύση»
Κωνσταντίνος Τσιαμπάς
Κωνσταντίνος Τσιαμπάς

Από πλευράς μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Κων. Τσιαμπάς καυτηρίασε το γεγονός ότι «η δημοτική Αρχή προχωρεί σε μία τόσο σοβαρή διαδικασία, χωρίς κανέναν διάλογο με τις άλλες παρατάξεις», ενώ αναρωτήθηκε γιατί τόση «πρεμούρα» από πλευράς διοίκησης να περάσει το θέμα αγοράς ενός ακινήτου «και μάλιστα σε τιμές εκτός πραγματικότητας αγοράς».

Ο ίδιος κατέθεσε τις αμφιβολίες του εάν η πρώτη άδεια του ακινήτου, αλλά και οι χρήσεις γης στην περιοχή, θα επιτρέψουν τη λειτουργία του ως πολιτιστικού χώρου, εστίασε στην έλλειψη χώρου στάθμευσης, σπεύδοντας να προειδοποιήσει τη διοίκηση να μην χρησιμοποιήσει για τον συγκεκριμένο λόγο τον παρακείμενο χώρο πλατείας, ενώ έθεσε ζητήματα και για την τεχνική επάρκεια του κτηρίου, σημειώνοντας ότι η διοίκηση δεν έχει να παρουσιάσει καμία σχετική μελέτη. Ζήτησε δε τη σύσταση ειδικής διαπαραταξιακής επιτροπής για να διερευνηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Λέκκας, λέγοντας ότι ο Δήμος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα από τα οικόπεδά του για την ανέγερση πολιτιστικού κέντρου, ενώ ζήτησε να περιμένει η διοίκηση και το σχετικό ΦΕΚ για το πρώην στρατόπεδο «Σπυρούδη», όπου μπορεί εκεί να λειτουργήσει ο νέος πολιτιστικός χώρος.

«Εντελώς λάθος ο τρόπος χειρισμού της διοίκησης»
Γιάννης Μυλωνάκης
Γιάννης Μυλωνάκης

Εκ μέρους της παράταξης Συμμαχία Ευθύνης, ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης έκρινε κι αυτός αρνητικά τον τρόπο που η διοίκηση επιχειρεί να φέρει το θέμα, χωρίς ουσιαστικά συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις, ενώ πρότεινε να γίνει ανοιχτή πρόσκληση προκειμένου να αναζητηθούν, εάν υπάρχουν, κι άλλες λύσεις και να μην επιχειρείται αυτό «φωτογραφικά».

«Δίνω μάχη μέσα μου να στηρίξω την πρότασή σας, αλλά ο εντελώς λάθος τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να το περάσετε και η απαξίωση στη μειοψηφία με εμποδίζει» είπε ο κ. Γ. Μυλωνάκης, αναρωτώμενος γιατί «τόση αγωνία» από πλευράς διοίκησης να αποφασιστεί το συγκεκριμένο θέμα την τελευταία στιγμή, πριν το τέλος του χρόνου.

Τέλος, δήλωσε ότι, εάν η διοίκηση επιμείνει να μην προσφύγει σε ανοιχτή πρόσκληση, θα ψηφίσει «λευκό», αλλά θα συμμετάσχει σε κάθε επιτροπή διερεύνησης άλλης λύσης, εάν αυτή δημιουργηθεί.

«Εισήγηση στο πόδι και ύποπτη διαδικασία»
Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Με πολύ επικριτικό ύφος απευθύνθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στη διοίκηση, κάνοντας λόγο για «ξεφτίλα διαδικασία» και «προσπάθεια απαξίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου από την εισηγήτρια και τον πρόεδρο του Σώματος” (σ.σ.: είχε προηγηθεί σχετική στιχομυθία των τριών για το εάν απαντήθηκαν ή όχι οι ερωτήσεις που είχε θέσει ο κ. Α. Γκιζιώτης).

Ο ίδιος έθεσε ζητήματα παλαιότητας κτηρίου και εργασιών που θα χρειαστούν για την επισκευή και τον εξοπλισμό του, που θα «εκτοξεύσουν» το κόστος του, όπως σημείωσε, ενώ έθεσε και περιβαλλοντικά ζητήματα, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης χώρου στάθμευσης. «Ενημερώσατε τη γειτονιά, ρωτήσατε τους κατοίκους εάν το θέλουν εκεί ή, μήπως, να το κάνω εγώ;» αναρωτήθηκε ο κ. Α. Γκιζιώτης, για να συνεχίσει λέγοντας ότι για τον ίδιο ο τρόπος που έρχεται το θέμα, «με εισήγηση στο πόδι” και με την επίμονη άρνηση της διοίκησης να μην το αποσύρει, «εγείρει υποψίες».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, αφού κατηγόρησε τη διοίκηση ότι έχει εγκαταλείψει στο… έλεος της μοίρας τους τις πολιτιστικές δομές του Δήμου, υιοθέτησε και την πρόταση του εκπροσώπου της δημοτικής κίνησης Φυσάει Κόντρα, Δημήτρη Κολώνια, για ενίσχυση των πολιτιστικών δομών «από κάτω», προσθέτοντας «τι το θέλει ο Δήμος ένα τόσο μεγάλο πολιτιστικό κέντρο, για να φέρει τον Νταλάρα;».

«Προστιθέμενη αξία στην πόλη από την απόκτηση πολιτιστικού κέντρου»

Από πλευράς διοίκησης παρεμβάσεις έκαναν αρκετοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων οι εξής:

Σωτήρης Παπαμιχαήλ: Υπερασπίστηκε την επιλογή της απευθείας ανάθεσης για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και ζημιωθεί ο Δήμος με την απώλεια ενός ακόμη ακινήτου, φέροντας ως παράδειγμα την αντίστοιχη περίπτωση με το «Σιστοβάρη».

Δημήτρης Κονταξής: Διευκρίνισε ότι «το ακίνητο δεν θα αγοραστεί αύριο», προσθέτοντας ότι η σημερινή απόφαση είναι μόνο για προέγκριση. Όπως είπε, θα συγκροτηθεί επιτροπή από μηχανικό και εκπροσώπους που θα προτείνουν οι παρατάξεις (σ.σ.: από τη Συμμαχία Ευθύνης έχει ήδη δηλώσει συμμετοχή ο κ. Κωνσταντίνος Κρητικίδης) ώστε να εξετασθούν οι προτάσεις.

Τερψιχόρη Γκιόκα: Εξέφρασε τη θλίψη της για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό «ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι», αναρωτήθηκε γιατί ενώ όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη δημιουργίας ενός πολιτιστικού χώρου, αυτός δεν έγινε μέχρι σήμερα, ενώ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Α. Γκιζιώτη, δήλωσε ότι «δεν επιτρέπω σε κανέναν να αφήνει να αιωρούνται υπόνοιες για εμένα ή για τη διοίκηση».

Παναγιώτης Γκόνης: Ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τη φράση «ο πολιτισμός φαίνεται και από το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο σημειώνω, για άλλη μια φορά, ότι είναι πολύ χαμηλό», προσθέτοντας ότι ο Δήμος δεν αναζητεί έναν χώρο «για να φέρει τον Νταλάρα», αλλά για να στεγάσει τις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις, που σήμερα «γυρνούν από κτήριο σε κτήριο, για να φιλοξενηθούν».

Γεράσιμος Βλάχος
Γεράσιμος Βλάχος

Γεράσιμος Βλάχος: Εξήγησε ότι για τη διοίκηση είναι προτεραιότητα να βρεθεί χώρος κεντρικά της πόλης για το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου και είναι «δικαίωμά» της να προτείνει το συγκεκριμένο ακίνητο. Ζήτησε από όσους μιλούν για «υπόνοιες και σκιές» να καταθέσουν τα στοιχεία που έχουν, αλλιώς «να μην πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα», ενώ κάλεσε όλες τις παρατάξεις να συμβάλλουν στην απόκτηση ενός πολιτιστικού κέντρου από τον Δήμο. Θεώρησε, επίσης, ότι η σημερινή συγκυρία, με την πτώση των αξιών των ακινήτων, είναι η καλύτερη για την απόκτηση του κτηρίου, το οποίο -όπως είπε- θα δώσει «προστιθέμενη αξία» στην πόλη.

Τελικώς το θέμα πέρασε με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, ενώ οι κ.κ. Κ. Τσιαμπάς, Διον. Λέκκας και Γ. Μυλανώκης ψήφισαν “λευκό” και ο κ. Α. Γκιζιώτης “όχι”.

Η τεχνική ταυτότητα του ακινήτου επί της οδού Γούναρη
  1. Ισόγειο χώρο εμβαδού 500,00 τ.μ. με ελεύθερο καθαρό ύψος 8 μέτρων.
  2. Εξώστης εμβαδού 225,00 τ.μ.
  3. Υπόγειος χώρος, που συγκοινωνεί με το ισόγειο, εμβαδού 75,00 τ.μ.
  4. Καμαρίνια εμβαδού 45,00 τ.μ.
  5. Ανεξάρτητος χώρος κεντρικής θέρμανσης και αποθήκη εμβαδού 70,00 τ.μ.
  6. Ανεξάρτητο γραφείο εμβαδού 30,00 τ.μ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet