Απέραντη χωματερή η Ναυτική Βάση στη Βριλήσσια – Τι καταγγέλλει η Δράση για μια Άλλη Πόλη
Φωτογραφία: drasivrilissia.gr
Κοινωνία

Απέραντη χωματερή η Ναυτική Βάση στη Βριλήσσια – Τι καταγγέλλει η Δράση για μια Άλλη Πόλη

Μια φωτογραφία από την κατάσταση που επικρατεί στη Ναυτική Βάση στα Βριλήσσια, με ημερομηνία λήψης την 1η Μαΐου 2022, δηλαδή έναν χρόνο μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την απομάκρυνση των απορριμματοφόρων από τον χώρο, φέρνει στη δημοσιότητα η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη.

Στη φωτογραφία, όπως τονίζει η Κίνηση, απεικονίζεται η πραγματικότητα: «Δύο αιτίες, (μεταξύ άλλων), δημιουργίας μπάζων στον χώρο, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται και η καταστροφή του πάρκου συνεχίζεται, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής. Στα αριστερά, στρώματα και ογκώδη αντικείμενα. Η εικόνα δείχνει μικρό μόνο μέρος τους. Τα οποία, βεβαίως, προέρχονται από τους δημότες, όμως πώς κατέληξαν στη Ναυτική Βάση; Και με ποιον τρόπο θα απομακρυνθούν; Στα δεξιά, μεγάλοι όγκοι κλαδιών, από τα κλαδέματα των κήπων ή από τα δέντρα των δρόμων. Γιατί αυτά συγκεντρώθηκαν στη Ναυτική Βάση και πώς θα απομακρυνθούν; Πιο δίπλα άλλες εστίες: Οι κατεστραμμένες λάμπες που αντικαθίστανται στο πλαίσιο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού (οι οποίες θεωρητικά ανακυκλώνονται με ευθύνη του εργολάβου, όμως κι αυτές συγκεντρώνονται εκεί), τα εγκαταλειμμένα – παροπλισμένα οχήματα, οι κάδοι απορριμμάτων, οικοδομικά υλικά, χώματα εκσκαφών, οι εγκαταστάσεις καθαριότητας κ.ά.

«Τι… λέει η φωτογραφία;» αναρωτιέται η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων, για να δώσει η ίδια την απάντηση: «Ότι τόνοι από κλαδιά παραμένουν στον χώρο της Ναυτικής Βάσης και ότι παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις, τις βραβεύσεις, τις δαπάνες για υπηρεσίες συμβούλων, με στόχο την αύξηση της κομποστοποίησης, ο Δήμος δεν διαθέτει έναν κλαδοθρυμματιστή για να μειώσει την παραγόμενη φυτική μάζα (και τα δρομολόγια των οχημάτων αποκομιδής), αποτρέποντας παράλληλα τον μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς. Το ίδιο και με τα στρώματα. Η φωτογραφία λέει ότι ΔΕΝ γίνεται ανακύκλωση στρωμάτων και ογκωδών αντικειμένων. Ή αν γίνεται, γίνεται ανοργάνωτα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση επικίνδυνων και εύφλεκτων υλικών στο πάρκο. Το ίδιο και με τον όγκο των συσσωρευμένων φωτιστικών. Κάποτε θα τα πάρουν, αλλά πότε; Για ποια λοιπόν “πράσινη” υπηρεσία καθαριότητας μιλάμε, με ποια μέσα και πώς είναι δυνατόν τόσο εύφλεκτα υλικά να συγκεντρώνονται μέσα στο πάρκο;».

Την ίδια στιγμή η Δράση για μια Άλλη Πόλη θέτει και ένα δεύτερο ζήτημα ζήτημα: «Ο κ. Μανιατογιάννης προκρίνει να κατασκευαστεί δημοτικό αμαξοστάσιο εντός της Ναυτικής Βάσης, ως υπόγεια κατασκευή. Ο κ. Ντινόπουλος είχε επιλέξει θέση εκτός Δήμου, στον Ασπρόπυργο. Ο κ. Πισιμίσης κάπου αλλού, κοντά. Αλλά το μείζον ΔΕΝ είναι το πού θα σταθμεύει ο στόλος των οχημάτων, αλλά το πού θα διεξάγονται οι εργασίες που συνεπάγεται η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων! Όπως αυτές που εικονίζονται στη φωτογραφία και άλλες πολλές, που σήμερα είτε δεν γίνονται, είτε γίνονται υποτυπωδώς. Όλα αυτά που δεν μπορούν να υλοποιηθούν ούτε μακριά από την πόλη, ούτε σε υπόγεια!»

Στη συνεδρίαση του Μαΐου του 2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο η Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων είχε επισημάνει ότι της κάθε πρότασης θα έπρεπε να έχει προηγηθεί καταγραφή της παρούσας κατάστασης, υπολογισμός των αναγκών σε βάθος τουλάχιστον 15ετίας (τώρα κατασκευάζονται στα Βριλήσσια δεκάδες νέα συγκροτήματα κατοικιών), προσαρμογή στο πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο και κάποια οικονομοτεχνική μελέτη, ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση οποιουδήποτε σχεδιασμού. «Μάταια» σημειώνει η Κίνηση, «οι παρατάξεις “εξουσίας” υπεκφεύγουν. Αναζητούν τις λύσεις σε προεκλογικά “οράματα” και σε μακέτες, νομίζοντας ότι οι προτάσεις πέφτουν από τον ουρανό και ότι ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι κρίσιμο στοιχείο μιας πρότασης είναι η διαδικασία “παραγωγής” της και η βήμα – βήμα αντιμετώπιση των προϋποθέσεων που οδηγούν σε αποτέλεσμα. Μόνον έτσι πείθονται οι πολίτες. Είναι ευθύνη της διοίκησης, που διαθέτει τον μηχανισμό, τα μέσα και τη νομιμοποίηση, να οργανώσει και να προετοιμάσει τον δρόμο για την επίλυση του προβλήματος της Ναυτικής Βάσης. Αναθέτοντας σε εξειδικευμένα μελετητικά γραφεία κάποιες μελέτες. Με “εμπνεύσεις” και αυτοσχεδιασμούς δεν προκύπτουν λύσεις. Αρκετά με τις αναβολές, τις δικαιολογίες, τους χειρισμούς, τις προχειρότητες και το φιάσκο – τύπου Γέρακα. Να αφήσουμε τα προεκλογικά και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet