Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια: Οκτώ παρεμβάσεις για τις υποδομές στην πόλη
Print Friendly, PDF & Email
Ποιότητα Ζωής

Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια: Οκτώ παρεμβάσεις για τις υποδομές στην πόλη

Οκτώ παρεμβάσεις για τις υποδομές στην πόλη των Βριλησσίων κάνει η παράταξη Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια.

Η παράταξη, με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο Βριλησσίων τον Γιάννη Πισιμίση, προτείνει τα εξής:

Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων – Ποδηλατόδρομοι

Στα Βριλήσσια έχει ήδη αναπτυχθεί ένα σημαντικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων, το οποίο όμως, εκτείνεται μόνο στον κεντρικό τομέα της πόλης και όχι σε μεγαλύτερη έκταση. Η βασική σκέψη – πρόταση της Νέας Πνοής για τα Βριλήσσια και του τομέα υποδομών της είναι ότι αυτό το δίκτυο πρέπει να εμπλουτιστεί και να συμπληρωθεί με νέες παρεμβάσεις που στόχο θα έχουν να συνδέσουν με ασφαλείς οδεύσεις πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων όλα τα σημεία της πόλης μας με το κέντρο αυτής.

Στην κατεύθυνση αυτή η Νέα Πνοή έχει συγκεκριμένες προτάσεις:

1) Τη δημιουργία ενός νέου τμήματος πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου που θα συνδέει τον υπάρχοντα ποδηλατοδρομο που καταλήγει και σταματά στην 25ης Μαρτίου (ερχόμενος από την Εθν. Αντιστάσεως) στο ύψος των αθλητικών εγκαταστάσεων Νίκος Πέρκιζας με τον ποδηλατόδρομο που διέρχεται από τη συμβολή των οδών Θερμοπυλών και 25ης Μαρτίου. Με τη σύνδεση αυτή επιτυγχάνεται η ομαλή μετακίνηση πεζών και ποδηλάτων σε όλο το νότιο τμήμα του Δήμου Βριλησσίων και επίσης επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη πρόσβαση στον σταθμό του μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας όπως επίσης και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων.

2) Η δυτική συνοικία της πόλης μας δηλαδή όλη αυτή η περιοχή που βρίσκεται αριστερά της ανόδου της Λ. Πεντελης παρ΄ ότι έχει ανάλογα χαρακτηριστικά με το κέντρο των Βριλησσίων (χωρίς μεγάλες κλίσεις στους δρόμους της) δυστυχώς δεν διαθέτει κανένα ασφαλες διευρυμένο πεζοδρόμιο ή ποδηλατοδρόμο που να τη διατρέχει. Είναι απαραίτητη η λειτουργική σύνδεση της περιοχής αυτής, με την πλατεία Ελευθερίας και την πλατεία Αναλήψεως, καθώς και με την οδό Σισμανογλείου. Εδώ προτείνουμε την  πεζοδρόμηση του μικρού τμήματος της οδού Αναλήψεως (από τη Γράμμου έως την Λεωφόρο Πεντέλης), από όπου θα ξεκινά ένας νέος πεζόδρομος – ποδηλατοδρομος  ο οποίος θα περνά από την πλατεία Ελευθερίας και μέσω της οδού Ομήρου θα φτάνει στην οδό Σπάρτης και θα τη διατρέχει όλη μέχρι το ύψος της οδού Σισμανογλείου. 

Το πεζοδρόμιο της οδού Σπάρτης επεκτείνεται και δημιουργεί σε όλο το μήκος της μια ασφαλή διαδρομή για πεζούς και ποδηλάτες. Να σημειωθεί ότι το διευρυμένο αυτό πεζοδρόμιο – ποδηλατόδρομος περνά ακριβώς δίπλα από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων καθώς και την παιδική χαρά (που βρίσκεται ακριβώς δίπλα) και έτσι εξυπηρετεί γονείς, δασκάλους και μαθητές στην ομαλή πρόσβαση και απομάκρυνση από τους χώρους αυτούς. Σημαντικό στοιχείο στην πρόταση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι δεν επηρεάζονται οι υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης στην οδό Σπάρτης όπως φαίνεται και στις επόμενες φωτογραφίες.

Η παρέμβαση αυτή ολοκληρώνεται όταν ο ποδηλατόδρομος μέσω της Σισμανογλειου αρχικά και μετά μέσω της οδού Πάρνηθος (ή Πίνδου) θα ενώνεται με τον υπάρχων ποδηλατοδρομο της οδού Εθν. Αντιστάσεως δημιουργώντας ένα ενιαίο δίκτυο ασφαλούς μετακίνησης των κατοίκων.

3) Ο Γιάννης Πισιμίσης και οι άνθρωποι του τομέα υποδομών της Νέας Πνοής βρέθηκε για αρκετές ημέρες σε αρκετά προβληματικά σημεία των Βριλησσίων. Ένα από αυτά εντοπίζεται στα Άνω Βριλήσσια στην οδό Υψηλάντου, η οποία είναι η οδός που συνδέει την πλατεία 28ης Οκτωβρίου με τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Στο  φωτογραφικό υλικό αποτυπώνεται το μεγάλο πρόβλημα πρωτίστως της ασφάλειας των πεζών που αναγκάζονται να κινούνται από την πλατεία μέχρι την εκκλησία και τα μαγαζιά στη μέση του δρόμου, διότι το πεζοδρόμιο είναι εξαιρετικά μικρό και ανομοιόμορφο. Προτείνεται η διεύρυνση του ενός πεζοδρομίου κατά 0,60 εκατοστά και η ταυτόχρονη επιπεδοποίησή του καθώς και η τοποθέτηση των απαραίτητων πλαστικών κολωνακίων αποτροπής στάθμευσης. Έτσι επιτυγχάνεται η ασφαλής μετακίνηση των πεζών, χωρίς να θίγονται οι υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης. Στη συγκεκριμένη παρέμβαση προτείνεται η διάστρωση της οδού Υψηλαντου με κυβόλιθους (καλντερίμι), ώστε να μην αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες από τα διερχόμενα οχήματα και να μειωθεί η ολισθηρότητα όταν υπάρχει πάγος ή χιόνι.

Η οδός Υψηλάντου μετά την παρέμβαση. Ανάλογες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα προβληματικά σημεία των Βριλησσίων.

4) Επειδή στο κέντρο της πόλης μας παρατηρείται στους πιο μεγάλους της δρόμους όπως για πχ στις οδούς Αναλήψεως, 28ης Οκτωβρίου και Κύπρου οι δημότες να περπατούν στη μέση του οδοστρώματος και όχι στα πεζοδρόμια (κυρίως λόγω της ύπαρξης δέντρων και κάδων απορριμμάτων), η Νέα Πνοή προτείνει στην οδό Κύπρου την επέκταση του πεζοδρομίου από την μια πλευρά κατά 0,60 εκ. σε όλο το μήκος της οδού (από την οδό Μακεδονίας έως τη Λ. Πεντέλης ). Έτσι θα επιτευχθεί η ασφαλής διέλευση και μετακίνηση των δημοτών μέσω ενός τόσο κεντρικού άξονα χωρίς ταυτόχρονα να επηρεαστούν οι υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης.

5) Ανάλογες εικόνες παρατηρούνται σε αρκετά σημεία της πόλης μας και στόχος είναι με σημειακές παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια αυτά τα προβλήματα να επιλυθούν. Σε πολλά σημεία των υπαρχόντων πεζοδρομίων παρατηρούνται μεγάλες τεχνικές ελλείψεις και παραλείψεις, όπως κατεστραμμένα πεζοδρόμια, τρύπες από δένδρα που έχουν κοπεί, διαφημιστικές πινακίδες ιδίως στην οδό Κύπρου και Λ. Πεντέλης που επικρέμονται των πεζοδρομίων και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των δημοτών και που πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους το νομικό πλαίσιο και να απομακρυνθούν. Όσον αφορά το διάζωμα της Λ. Πεντέλης προτείνεται η δημιουργία σημείων πρασίνου και δεντροφυτεύσεις μικρών δέντρων που δεν θα εμποδίσουν την ορατότητα αλλά θα αναβαθμίσουν αισθητικά και περιβαλλοντικά τον κεντρικότερο οδικό άξονα της πόλης.

6) Οδοφωτισμός

Ο τομέας υποδομών της Νέας Πνοής έχει εντοπίσει αρκετά σημεία της πόλης μας που έχουν μεγάλα προβλήματα φωτισμού, όπως ενδεικτικά στην οδό Μακεδονίας από το ύψος της 25ης Μαρτίου έως την Κύπρου, στην οδό Θερμοπυλών από την Αττική Οδό έως την 25ης Μαρτίου, τμήματα των οδών Πλαταιών, Σαλαμίνος, Πίνδου, αλλά και ανεπαρκή φωτισμό σε αρκετα πάρκα της πόλης μας. Πρόκειται για έναν πολύ ευαισθητο τομέα για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης αλλά και την ασφάλεια των πολιτών. Η αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού με στόχο την ασφαλεια και την εξοικονόμηση ενέργειας συνιστά άμεση ανάγκη για την πόλη μας. Παράλληλα, απαιτείται η αναβάθμιση των υπηρεσιών για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών, όπου αυτές προκύπτουν.

7) Νέοι χώροι στάθμευσης

Επίσης προτείνεται από τη Νέα Πνοή η δυνατότητα μακροχρόνιας ενοικίασης από τον Δήμο Βριλησσίων συγκεκριμένων οικοπέδων στον κεντρικό ιστό της πόλης μας, για την δημιουργία ελεύθερων χώρων στάθμευσης για τους κατοίκους (χωρίς αντίτιμο). Παράλληλα θα αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα στάθμευσης e- parking στο εμπορικό κέντρο της πόλης (Οδοί Γράμμου, Εθν. Αντιστάσεως, Αναλήψεως, Κύπρου, 28ης Οκτωβρίου, Αίαντος, Ομήρου, Θέτιδος) με στόχο την καταγραφή σε ζωντανό χρόνο των ελεύθερων θέσεων στάθμευσης και την πλοήγηση των οδηγών σε αυτές μέσω ειδικής εφαρμογής.

8) Υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις

Αρκετές από τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης μας παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ανοιχτά γήπεδα της οδού Ολύμπου, στα οποία τα κάγκελα, πυλώνες φωτισμού και μπασκέτες παρουσιάζουν τις παρακάτω εικόνες

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο γήπεδο του Κενταύρου στην οδό Μητροπούλου. 

Ακόμα και το Κλειστό Γυμναστήριο των Βριλησσίων έχουν εντοπιστεί τεχνικές αστοχίες (σκάσιμο σοβάδων και εμφάνιση του οπλισμού) στην εξωτερική όψη του κτηρίου, για τα οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Η συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης μας συνιστά προτεραιότητα για την Νέα Πνοή. 

Όλες οι παραπάνω προτάσεις μαζί  με το σχέδιο για το πάρκο της π. Ναυτικής Βάσης (που ήδη έχουμε παρουσιάσει) αποτελούν ενα μέρος του τεχνικού προγράμματος του συνδυασμού Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια που θα παρουσιαστεί αναλυτικότερα και διεξοδικότερα το προσεχές διάστημα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet