Cine Δράση: Ο Καβάφης… στο Τόκυο – Εκδήλωση γεμάτη ποίηση, σινεμά και μουσική
Πολιτισμός

Cine Δράση: Ο Καβάφης… στο Τόκυο – Εκδήλωση γεμάτη ποίηση, σινεμά και μουσική

Η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine Δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης οργανώνει μια εκδήλωση γεμάτη σινεμά, ποίηση και μουσική την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, 8:15 μ.μ. στο ΤΥΠΕΤ στα Βριλήσσια.

Η εκδήλωση ξεκινάει με προβολή της animation δημιουργίας του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ με τον τίτλο: C. P. Cavafy The City «Wherever I turn my eyes to» – Κ. Π. Καβάφης Η ΠΟΛΙΣ. «Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω».

Συνεχίζεται με την προβολή ταινιών animation με τον γενικό τίτλο «Ο Κ.Π. Καβάφης στο Τόκυο». Οι ταινίες αυτές τις οποίες το Cine-Δράση εξασφάλισε για τους σινεφίλ των Βριλησσίων είναι εμπνευσμένες από ποιήματα του μεγάλου μας Αλεξανδρινού ποιητή και δημιουργήθηκαν από 21 φοιτητές και φοιτήτριες του Musashino Art University του Τόκυο με τη συμβολή του καθηγητή τους Dino Sato, στη διάρκεια των ακαδημαϊκών ετών 2013, 2016, 2017 και 2018.

Την εκδήλωση πλαισιώνει μουσικά το καλλιτεχνικό σχήμα N’ Eirini.

Cine Δράση – «Ο Κ.Π. Καβάφης στο Τόκυο»
Το πρόγραμμα «Ο Κ.Π. Καβάφης στο Τόκυο»

Η αλήθεια είναι ότι ο Καβάφης δεν πήγε ποτέ στο Τόκυο. Πήγαν όμως τα ποιήματά του. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε από τον Dino Sato με τη συνεργασία του Βασίλη Μπούτου από το Art/European Animation Center το 2013, με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννησή του Καβάφη. Τότε, 21 Ιάπωνες φοιτητές (12 κορίτσια και 9 αγόρια) με τη συμβολή του καθηγητή τους Dino Sato, προσέγγισαν την ποίηση του Αλεξανδρινού δημιουργώντας σύντομες ταινίες animation βασισμένες σε ποιήματά του που οι ίδιοι επέλεξαν να εικονοποιήσουν. Οι φοιτητές, μη γνωρίζοντας τίποτα προηγουμένως για τον Κ. Π. Καβάφη, αναζήτησαν τα ποιήματά του, τα βρήκαν μεταφρασμένα στη γλώσσα τους από τον Hisao Nakai, “Cavafy, C.P., C.P. Cavafy Complete Poems”, Misuzu Shobo, 1991.

Ο καθηγητής Dino Sato, αναφερόμενος στη διαδικασία, αναφέρει:
«Μέχρι εκείνη τη στιγμή εγώ και οι μαθητές μου δεν ξέραμε τίποτα για τον Καβάφη. Πολλοί μαθητές δεν γνώριζαν ιδιαιτέρως την ελληνική ιστορία. Έτσι, μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούμε για τον συγκεκριμένο ποιητή και να διαβάσουμε τα ποιήματά του, μαθαίνοντας ταυτόχρονα μέσα από αυτά, για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία. Παρακινηθήκαμε μάλιστα να αναζητήσουμε τους διάσημους αρχαίους Έλληνες και Λατίνους ποιητές. Στη συνέχεια, ο καθένας επέλεξε ένα ποίημα του Καβάφη, που του άρεσε και ξεκινήσαμε να κάνουμε σκίτσα, χαρακτήρες και storyboards για να ολοκληρώσουμε τις ταινίες, σύμφωνα με την πάγια τακτική δημιουργίας ταινιών animation. Στα έργα τους, οι φοιτητές προσπάθησαν να συμπεριλάβουν τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία…Τα ερωτήματα που τίθεντο εξ αρχής ήταν: Πώς οι Ιάπωνες φοιτητές του σήμερα μπορούν να προσλάβουν τα ποιήματα του Καβάφη, γραμμένα περίπου 100 χρόνια πριν, και πώς οι Έλληνες θα μπορέσουν να κατανοήσουν τα κινούμενα σχέδια των Ιαπώνων φοιτητών. Νομίζω, ότι αυτή η ανταλλαγή στο χώρο των τεχνών, μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ σημαντική».

Κ. Π. Καβάφης Η ΠΟΛΙΣ. «Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω»

Ιδέα – Σενάριο: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κουντουράς, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ

Ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, περιδιαβαίνει τις φωτιές στο Μάτι συνθέτοντας το οπτικοακουστικό επίγραμμα «H Πόλις | Όπου Το Μάτι Μου Γυρίσω» μελοποιώντας και ερμηνεύοντας το εμβληματικό ποίημα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. Ως νεκρικό πορτρέτο Φαγιούμ, το βλέμμα του Ποιητή που «εκόμισε εις την Τέχνη» «κάτι μισοειδωμένα, πρόσωπα ή γραμμές» διακρίνει με την κόχη του ματιού την περιφορά ψυχών στην κόχη του Ματιού. Οπτικοακουστικό επίγραμμα εις μνήμην. Εις μάτην…
O Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ελληνική Πολιτική Γελοιογραφία. Η Σοβαρή Πλευρά Μιας “Αστείας” Τέχνης» και δημιουργός της σειράς φυλλοσκοπίων «Σινεμά Τσέπης» (Syllipsis).

Το μουσικό σχήμα N’ Eirini

Την εκδήλωση πλαισιώνει μουσικά το καλλιτεχνικό σχήμα N’ Eirini που θα παρουσιάσει τραγούδια σε ποίηση Καβάφη και μελοποίηση Νίκου Αθανασάκη, καθώς επίσης και άλλα σημαντικά και αγαπημένα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης των ΓκάτσουΧατζιδάκι, ΡίτσουΘεοδωράκη, ΚαρυωτάκηΓλέζου, ΛόρκαΛεοντή και άλλα. Το καλλιτεχνικό σχήμα N’ Eirini απαρτίζουν ο Νίκος Αθανασάκης (κλασική κιθάρα) και η Ειρήνη Πολυδώρου (τραγούδι).

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet