«Κόκκινη Ρωγμή» στο Ηράκλειο: 7 προτάσεις – «απαιτήσεις» για την κρίση του κορωνοϊού
Κοινωνία

«Κόκκινη Ρωγμή» στο Ηράκλειο: 7 προτάσεις – «απαιτήσεις» για την κρίση του κορωνοϊού

Η «Κόκκινη Ρωγμή» Ηρακλείου Αττικής με ανακοίνωσή της καυτηριάζει τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης των τελευταίων εβδομάδων και καταθέτει επτά προτάσεις – «απαιτήσεις» προς εφαρμογή για την ανακούφιση όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωσή της, η δημοτική κίνηση αναφέρει τα εξής:

»Η εξελισσόμενη επιδημία εξαιτίας του κορωνοϊού είναι μια τεράστια μάχη για να προστατεύσουμε την υγεία όλων των κατοίκων στις γειτονιές μας.

»Η εμφάνιση όλο και πιο συχνά φονικών πανδημιών τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της επέκτασης της καπιταλιστικής ανάπτυξης με στόχο το κέρδος, της γιγάντωσης των πόλεων, της μεγέθυνσης της βιομηχανίας τροφίμων και εκτροφής ζώων, μετατρέποντάς την σε μοχλό αχαλίνωτης αποψίλωσης των δασών, ανοίγοντας έτσι τα περιθώρια για μετάδοση ιών, με πρωτοφανείς συνέπειες, από τα ζώα στον άνθρωπο. Η υγειονομική ασπίδα που παρείχε ένα δημόσιο σύστημα υγείας στον πληθυσμό θρυμματίστηκε εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων συνταγών της αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων και της μετατροπής της υγείας σε εμπόρευμα.

»Η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει στους Δήμους έκτακτη επιχορήγηση για μέτρα πρόληψης από την επιδημία, ύψους 10.770.000 ευρώ, δηλαδή ένα ευρώ περίπου ανά κάτοικο, είναι ένα δείγμα του κυνισμού και της δολοφονικής αδιαφορίας τους. Όμως η ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται απαιτεί έκτακτα μέτρα ανακούφισης. Τα μηνύματα από την Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ δείχνουν ότι η σοβαρότητα της κατάστασης είναι τέτοια, που δεν φτάνει η αυτοθυσία των εργαζόμενων και του ιατρικού προσωπικού για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργούνται.

»Για να μην αφήσουμε τα αφεντικά και την κυβέρνηση να φορτώσουν στις πλάτες των εργατών την υγειονομική και οικονομική καταστροφή που φέρνει η πανδημία, χρειάζεται να διεκδικήσουμε μια σειρά μέτρων προστασίας, στήριξης και άμεσης ανακούφισης των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών και των προσφύγων οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση.

»Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα έκτακτη επιχορήγηση στους δήμους για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας από τα δημοτικά ιατρεία».

Τα αιτήματα της «Κόκκινης Ρωγμής» συνοψίζονται ακολούθως:

  1. Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις στις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, στο πράσινο, στις τεχνικές υπηρεσίες, στις κοινωνικές υπηρεσίες. Όχι εκχώρηση της δημοτικών υπηρεσιών στους ιδιώτες.
  2. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όχι πισωγύρισμα στις εργασιακές σχέσεις, με ελαστικοποίηση ωραρίων, περικοπές μισθών και δώρων.
  3. Να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) δωρεάν για όλους, για να παταχτεί η αισχροκέρδεια.
  4. Ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων και του «Βοήθεια στο Σπίτι», μονιμοποίηση των σημερινών εργαζόμενων και μαζικές προσλήψεις προσωπικού, για να παρέχει πολύπλευρη στήριξη σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
  5. Ενίσχυση των υπηρεσιών συσσιτίου και των κοινωνικών παντοπωλείων, φαρμακείων για να υπάρξει πρόσβαση σε όλους τους φτωχούς, τους πρόσφυγες και τους άστεγους.
  6. Να γίνουν δωρεάν τεστ για κορωνοϊό στα ΤΟΜΥ, στα δημοτικά ιατρεία και σε κινητές μονάδες. Να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να γίνουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό. Επαναλειτουργία κλειστών νοσοκομείων και δομών πρωτοβάθμιας υγείας. Επίταξη ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων.
  7. Μέριμνα για εξεύρεση στέγης σε άστεγους και πρόσφυγες. Κανένας άστεγος στο δρόμο. Να κλείσουν τα camp, να μεταφερθούν στην ενδοχώρα από τα νησιά και να ανοίξουν τα κλειστά δημοτικά κτήρια, επίταξη ξενοδοχείων και επέκταση προγραμμάτων στέγασης σε σπίτια.

Στο τέλος της ανακοίνωσής της η «Κόκκινη Ρωγμή» Ηρακλείου Αττικής σημειώνει τα εξής:

«Τα λεφτά για τη χρηματοδότηση των αναγκών του λαού να εξασφαλιστούν με τη διαγραφή του χρέους, τη διάθεση των 35 δισ. ευρώ από τα ματωμένα πλεονάσματα, τη φορολόγηση του κεφαλαίου, την εγκατάλειψη του ρατσιστικού κυνηγητού των προσφύγων στα σύνορα και της κούρσας των πολεμικών εξοπλισμών στον βωμό του ανταγωνισμού για τις ΑΟΖ στο Αιγαίο. Ανατροπή των αιματηρών πλεονασμάτων και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, να δοθούν εδώ και τώρα χρήματα για την πλήρη θωράκιση του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της πανδημίας και όχι για εξοπλισμούς και ενίσχυση των τραπεζών. Για να μπουν μπροστά οι ανάγκες για τις ζωές των ανθρώπων και την επιβίωση του πλανήτη και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet