Συγκίνηση και μνήμες στην εκδήλωση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για τη Χαρίτα Μάντολες
Κοινωνία

Συγκίνηση και μνήμες στην εκδήλωση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για τη Χαρίτα Μάντολες

Συγκίνηση και μνήμες έφερε η εκδήλωση τιμής στη γυναίκα-αγωνίστρια της Κύπρου, τη Χαρίτα Μάντολες, σε όσες και όσους βρέθηκαν στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Η Χαρίτα Μάντολες, από την εισβολή στην Κύπρο και έπειτα, αποτελεί το σύμβολο όλων όσων έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Καλεσμένη του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου και του 1ου Γυμνασίου της πόλης, εξιστόρησε τις τραγικές εκείνες στιγμές σε ένα ακροατήριο που, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την άκουσε με ευλάβεια και τη χειροκρότησε όρθιο στο τέλος, φωνάζοντας μαζί της ότι «δεν πρέπει να ξεχάσουμε» και πως, επιτέλους, πρέπει να δοθεί λύση στο Κυπριακό με ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων που ζουν στο μαρτυρικό νησί.

Πρωταγωνιστές και οι μαθήτριες και μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής που ανέβασαν στην σκηνή του Πολιτιστικού Πολύκεντρου την παράσταση «Γυναίκες – Φάροι», αφιερωμένη στις γυναίκες που πάλεψαν για τα πανανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες αλλά και τα αγαθά, μεταφέροντας στο σανίδι την ιστορία της Χαρίτας Μάντολες. Την παράσταση ετοίμασαν με την καθηγήτριά τους κ. Στακιά, με τη βοήθεια των υπόλοιπων διδασκόντων και την υποστήριξη του διευθυντή του σχολείου, κ. Νταή.

Καλεσμένοι για να μιλήσουν για τη Χαρίτα Μάντολες, ο ηθοποιός, Γρηγόρης Βαλτινός, και η ερμηνεύτρια, Μαρία Φαραντούρη, αμφότεροι συμμετέχοντας στη φετινή τηλεοπτική σειρά Φαμαγκούστα, που μεταφέρει στην οθόνη τα γεγονότα της εισβολής και την ιστορία της Μάντολες. Παρόντες και ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Σταύρος Αυγουστίδης, και ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνος, Γαβριήλ.

«Με χαρά και τιμή υποδεχτήκαμε στον Δήμο μας τη Χαρίτα Μάντολες, τη γυναίκα-σύμβολο της Κύπρου, τη γυναίκα που από την εισβολή και μετά δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για τους δικούς της αλλά και για όλους τους αγνοούμενους Ελληνοκύπριους. Σε μια ζεστή εκδήλωση με πρωταγωνιστές τα παιδιά του 1ου Γυμνασίου της πόλης, τα οποία μετέφεραν θεατρικά τη ζωή της αγωνίστριας, θυμηθήκαμε (αν και δεν ξεχάσαμε ποτέ), συγκινηθήκαμε και χειροκροτήσαμε την παλιά αλλά και τη νέα γενιά. Πραγματικά τα λόγια είναι φτωχά να περιγράψουμε όσα νιώσαμε…», το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου, ο οποίος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ζήτησε από τον πρέσβη της Κύπρου να δρομολογηθεί η αδελφοποίηση του Δήμου με έναν αντίστοιχο δήμο του νησιού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet