365 οι ημέρες Περιβάλλοντος στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

365 οι ημέρες Περιβάλλοντος στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Υπόθεση όλου του έτους και κάθε έτους είναι το Περιβάλλον για τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης, την τόνωση του πρασίνου και την υλοποίηση έργων βιώσιμης ανάπτυξης, ο Δήμος έχει φέρει σε προτεραιότητα τις δράσεις που διαμορφώνουν μια πιο όμορφη, μια πιο οικολογική πόλη, προσθέτει.

«Δεν θα ήταν όμως τίποτα δυνατόν -εάν δεν είχαμε συμμάχους τους συμπολίτες μας-  τους Ηρακλειώτες, που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα εργαλεία που τους δίνουμε για να φτιάξουμε μαζί μια πράσινη πόλη, έναν Δήμο που αξίζει να ζεις, που μπορείς να ζεις ποιοτικά. Γιατί για να έχουμε όλοι μια καλύτερη ποιότητα ζωής πρέπει να φροντίζουμε το Περιβάλλον», τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ο Δήμος, μέσα από μια σειρά καθημερινών δράσεων, φροντίζει και στηρίζει έμπρακτα ώστε να διαμορφωθεί από όλους οικολογική συνείδηση.

Συστήματα ανακύκλωσης, το κορυφαίο εργαλείο της Συμμαχίας Δήμου – κατοίκων

Χρόνο με τον χρόνο ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής αντιστρέφει το ισοζύγιο της παραγωγής συμβατικών απορριμμάτων με τα ανακυκλώσιμα υλικά. Χρόνο με τον χρόνο, τα ποσοστά ανακύκλωσης αυξάνονται, με αποτέλεσμα, σε πρόσφατες μετρήσεις, το Ηράκλειο να είναι στις κορυφαίες θέσεις των Δήμων της Αττικής σε ποσοστά ανακύκλωσης.

Για να γίνει αυτό ο Δήμος έχει αναπτύξει, και συνεχίζει να ενισχύει, το δίκτυο των συστημάτων ανακύκλωσης. Από τους υπόγειους κάδους, τους καφέ για τα οργανικά απόβλητα, τους κίτρινους για το χαρτί, τους ειδικούς για τις ηλεκτρικές συσκευές, έως τη διανομή μπλε οικιακών κάδων για χρήση σε κάθε σπίτι πλέον, ο δημότης έχει τα εργαλεία που χρειάζεται για να συμμετέχει και εκείνος. Επόμενο βήμα η τοποθέτηση, μέσα στους μήνες που έρχονται, των κόκκινων κάδων για την ανακύκλωση ρούχων και υφασμάτων.

Φυσικό αέριο στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια

Σε συμφωνία που πέτυχε η δημοτική αρχή με την Εταιρεία Διανομής Αερίου, ο Δήμος εξασφάλισε τη δωρεάν σύνδεση των δημοτικών κτηρίων, κυρίως όμως των σχολείων της πόλης με το δίκτυο του φυσικού αερίου.

Έτσι, τα περισσότερα δημόσια κτήρια του Ηρακλείου θα θερμαίνονται πλέον με ενεργειακά χαμηλότερο αποτύπωμα, χωρίς να επιβαρύνουν το Περιβάλλον.

Νέα οικολογικά συστήματα φωτισμού

Τα τελευταία χρόνια όλες οι επεκτάσεις του δικτύου φωτισμού στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής γίνονται με τη χρήση των νέων συστημάτων LED. Στόχος είναι όλη η πόλη να διαθέτει σύντομα αυτόν τον οικολογικό – οικονομικό τρόπο για να φωτίζεται.

Η δημοτική αρχή εξασφάλισε τη συμμετοχή του Δήμου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ώστε, το επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει το έργο της αντικατάστασης του συνόλου του δημοτικού φωτισμού με νέες λάμπες LED. «Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν, όπως λένε οι συμπολίτες μας στο Ηράκλειο, έγινε η νύχτα μέρα και μπορούμε όλοι να κινούμαστε στην πόλη με ασφάλεια», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Διεύρυνση της Δημοτικής Συγκοινωνίας για να μένει το Ι.Χ. σπίτι…

Με την αγορά των δύο καινούργιων λεωφορείων της Δημοτικής Συγκοινωνίας ο Δήμος μπόρεσε να αυξήσει τα δρομολόγια μέσα στην πόλη, δημιουργώντας πλέον δύο γραμμές που συνδέουν τις γειτονιές μεταξύ τους και με τους κόμβους των διαδημοτικών μέσων μεταφοράς (σταθμός ΗΣΑΠ, Προαστιακού, στάσεις ΟΑΣΑ). Έτσι ο Ηρακλειώτης έχει και τα μέσα και τα κίνητρα, αφού η Δημοτική Συγκοινωνία είναι δωρεάν, να αφήσει το αυτοκίνητο στο σπίτι και να μετακινηθεί στην πόλη οικολογικά και χωρίς κόστος.

Υπό διαμόρφωση το 1ο Πάρκο Ανακύκλωσης

Έναν πρωτότυπο χώρο, το Πάρκο Ανακύκλωσης, δημιουργεί αυτό το διάστημα ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής στο παρκάκι της διασταύρωσης των οδών Ανατολής και Σουλίου. Τη διαμόρφωσή του έχει αναλάβει ο Ηρακλειώτης καλλιτέχνης Περικλής Περδικάρης, ο οποίος ειδικεύεται στο να μετατρέπει ανακυκλώσιμα υλικά σε έργα τέχνης.

Η φιλοσοφία του Πάρκου που θέλει να δημιουργήσει ο κ. Περδικάρης είναι να μπορεί -σε έναν ανοικτό και δημόσιο χώρο- ο κόσμος να βλέπει πώς τα διάφορα πράγματα που χρησιμοποιεί για τις κατασκευές του, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στους κάδους σκουπιδιών, επαναχρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται έτσι ώστε να πάρουν ξανά ζωή ως χρηστικά αντικείμενα ή ως διακοσμητικά καλλιτεχνήματα.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αυτός ο ελεύθερος χώρος (που θέλει δουλειά ακόμα) μετά την ολοκλήρωση της διαμόρφωσής του -ως Πάρκο Ανακύκλωσης- θα είναι διαθέσιμος στα σχολεία του Ηρακλείου, αλλά και όλων των άλλων Δήμων, για εκπαιδευτικές επισκέψεις, ακόμα και την επιτόπου διεξαγωγή μαθήματος σχετικά με την ανακύκλωση.

«Διότι ας μην ξεχνάμε ότι, μέσα από την εμπειρική παιδεία -365 ημέρες- μπορούμε και πρέπει να διαμορφώσουμε όλοι μας  στα παιδιά μας ένα άλλον τρόπο σκέψης σε σχέση με την ανακύκλωση», σημειώνει ο Δήμος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet