Συνεργασία Παντελή Βλασσόπουλου με τον Γιώργο Μαστοράκο
Πολιτική

Συνεργασία Παντελή Βλασσόπουλου με τον Γιώργο Μαστοράκο

Τη συνεργασία με τον επί σειρά ετών δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής, Γιώργο Μαστοράκο, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ, Παντελής Βλασσόπουλος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Παντελής Βλασσόπουλος τόνισε ότι: «Με τον Γιώργο Μαστοράκο έχω, όσα χρόνια ασχολούμαι με τα κοινά, μια πορεία παράλληλη, αλλά με κοινό άξονα την αγάπη μας για το Ηράκλειο. Τα τελευταία πέντε χρόνια το Ηράκλειο βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση λαϊκισμού, η οποία θεωρούμε ότι προσβάλει τη νοημοσύνη και την πολιτική αισθητική κάθε σκεπτόμενου πολίτη.

»Ενέργειες αυτονόητες και υποχρεωτικές εκ του νόμου για έναν Δήμο παρουσιάζονται ως τεράστιες επιτυχίες, έργα της Περιφέρειας παρουσιάζονται ως έργα του Δήμου, ενέργειες οι οποίες ήταν ώριμες και θα μπορούσαν να έχουν γίνει νωρίτερα, προς εξυπηρέτηση των δημοτών, κρατούνται σκόπιμα για το τέλος της θητείας, για την προεκλογική περίοδο, για να παρουσιαστούν ως καθρεφτάκια για ιθαγενείς.

»Για κάθε κλαδάκι που κόβεται, για κάθε λάμπα που αλλάζει, για κάθε δέκα πλάκες που μπαίνουν σε ένα πεζοδρόμιο ακολουθούν διθυραμβικές ανακοινώσεις από την δημοτική Αρχή και δεκάδες φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά, σε αυτήν την έκταση, δεν συμβαίνουν πουθενά, σε κανέναν Δήμο της χώρας.  Και έχω πλήρη εικόνα αυτού που λέω.

»Φτάνει πια με την προπαγάνδα. Φτάνει πια με τα ψέματα.

»Η δημοτική Αρχή δεν υλοποίησε, για την ακρίβεια επί της ουσίας ούτε καν ξεκίνησε, κανένα από τα μεγάλα έργα που είχε εξαγγείλει: κτήμα Φιξ, Λεωφόρος Ηρακλείου, Ο.Τ. 216, υπογειοποίηση Μ. Μερκούρη, κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου

»Παρά την επικοινωνιακή της αυτοπροβολή και τους αυτοβαυκαλισμούς της, η δημοτική αρχή δεν έχει να επιδείξει κανένα έργο για το οποίο θα άφηνε ισχυρό το αποτύπωμα της στην πόλη.

»Επιχειρεί απλά να ανοίξει το σύνολο των πιο πάνω θεμάτων, τώρα, μετά από πέντε χρόνια, για λόγους προεκλογικούς, για λόγους σκοπιμότητας.  Εξακολουθεί, δηλαδή, να απευθύνεται στους πολίτες με παλαιοκομματική προσέγγιση και λογική της δεκαετίας του 1960.

»Λέει ψέματα, για την υπογειοποίηση της Μ. Μερκούρη, τόσο για την κατασκευασιμότητα του έργου, όσο και για την ενδεχόμενη χρησιμότητά του αλλά και για τις αρνητικές επιπτώσεις, από την προσέλκυση χιλιάδων νέων αυτοκινήτων στην πόλη καθημερινά, τις οποίες προσπαθεί να αποκρύψει. Απλά και στο θέμα αυτό, επιθυμεί να φτιάξει την εικόνα της.  Την ιλουστρασιόν εικόνα μιας διοίκησης που δήθεν ασχολείται με πολλά, χωρίς όμως σαφές σχέδιο και χωρίς κατεύθυνση ως προς το τι θέλει να κάνει.

»Σε ότι αφορά το ύφος της άσκησης της εξουσίας, εκεί υπερχειλίζει η οίηση και η αλαζονεία.

»Επιπλέον, στην διαχείρισή της υπάρχουν σημεία σκοτεινά και αδιαφανή.  Σημεία που χρήζουν διερεύνησης.  Για παράδειγμα: Μπορεί να έχουν ενδιαφερθεί 26 εταιρείες για έργο φωτισμού 2.000.000 ευρώ και να μας έχει μείνει μόνο μια; Ο δημότης πρέπει να ξέρει που πηγαίνει και πως διαχειρίζεται ο Δήμος το κάθε ευρώ του.  Και αυτό είναι δέσμευσή μας για την επόμενη των εκλογών.

»Ο νέος εκλογικός νόμος διαμορφώνει ένα νέο τοπίο για την Αυτοδιοίκηση.  Ένα τοπίο που απαιτεί συναινέσεις και προγραμματικές συνέργιες.  Ένα τοπίο που απαιτεί όμως και ανθρώπους που να είναι σε θέση να αποστούν από το “υπερεγώ” τους και να μπορούν να συνεργαστούν, με σεβασμό στην διαφορετική άποψη.

»Με τον Γιώργο Μαστοράκο, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες και ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές, συναντιόμαστε σήμερα, ως απόληξη μιας προγραμματικής συμφωνίας, την οποία επεξεργάστηκαν επί μέρες στελέχη και από τις δύο παρατάξεις και την οποία παρουσιάζουμε σε γενικό πλαίσιο σήμερα και αναλυτικά τις επόμενες ημέρες, με απόλυτο σεβασμό ο ένας για τον άλλο, με απόλυτο σεβασμό για τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές επιλογές όλων μας.

»Στο σημείο αυτό θέλω να σταθώ ιδιαιτέρως στο τι σηματοδοτεί ο Γιώργος Μαστοράκος. Η πολιτική του διαδρομή, πάντα με κέντρο το Ηράκλειο μας, η βαθιά γνώση των θεμάτων του Δήμου, η πολύ μεγάλη εμπειρία του, η αναγνώριση την οποία απολαμβάνει από το σύνολο των αυτοδιοικητικών στελεχών της χώρας, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, οι αναμφισβήτητες διοικητικές του ικανότητες και η δυνατότητά του να συνθέτει απόψεις είναι απόλυτα χρήσιμες και αναγκαίες για την επόμενη ημέρα των εκλογών, στο νέο τοπίο που διαμορφώνει ο “Κλεισθένης” και για την ανάγκη να διοικηθεί αποτελεσματικά ο Δήμος.

»Ο νέος φορέας που δημιουργείται, ως προγραμματική και πολιτική σύγκλιση δύο “χώρων” μπορεί και συνδυάζει πολλά και διαφορετικά πράγματα.

»χουμε την γνώση, έχουμε την πείρα, έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε την φρεσκάδα, έχουμε την όρεξη, έχουμε σχέδιο για να δουλέψουμε για το Ηράκλειο. Θέλουμε και μπορούμε.

»Την συνεργασία αυτή την κάνουμε πριν από τις εκλογές, με δική μας πρωτοβουλία και όχι γιατί ενδεχομένως θα μας υποχρέωνε ο εκλογικός νόμος. Την κάνουμε επίσης πάνω από το τραπέζι, φανερά και, το σημαντικότερο, την θέτουμε στην κρίση των δημοτών.

»Παράλληλα, παραμένουμε ανοιχτοί σε συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, σε σκέψεις και ιδέες, σε πρόσωπα και φορείς, ώστε όλοι μαζί να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την επόμενη ημέρα, με ορίζοντα τη νέα δεκαετία του 2020, για να κάνουμε τις μεγάλες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη το Ηράκλειο και να σταματήσουμε να «πανηγυρίζουμε» για τα μικρά και αυτονόητα».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γιώργος Μαστοράκος, ο οποίος ανέφερε ότι: «Η συνεργασία μας γίνεται στη βάση προγράμματος, αρχών και δεσμεύσεων. Η πορεία και των δύο μας είναι γνωστή. Το νέο εκλογικό σύστημα και το Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει απαιτούν συναινέσεις και συγκλίσεις.

»Η συνεργασία μας γίνεται στο φως της δημοσιότητας και όχι στα παρασκήνια. Η επόμενη ημέρα των εκλογών επιβάλλει να απομακρυνθούμε από τα εγώ μας. Τόσο, λοιπόν, η παρουσία μου στην πόλη, με την οποία έχω βιωματική σχέση, όσο και ότι βάζω σε δεύτερη μοίρα το εγώ, δίνω ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας.

»Αρκετοί από τους φίλους και συνεργάτες μου άσκησαν κριτική, καλοπροαίρετη πιστεύω. Αλλά και πολλοί περισσότεροι στηρίζουν και θα υπερασπιστούν μαχητικά αυτή την προσπάθεια.

»Οφείλω να εξηγήσω όμως το πλαίσιο  συνεργασίας και την συγκεκριμένη επιλογή.

»Έχω βασική διαφωνία με την σημερινή διοίκηση τόσο με τον τρόπο άσκησης διοίκησης όσο και με βασικές επιλογές. Επιπλέον υπάρχει απόλυτη σύγκλιση προγράμματος με την ΑΚΕΠ και τέλος καταλήξαμε έχοντας με τον κ. Βλασσόπουλο, σε ότι αφορά τον χαρακτήρα μας, κοινό τόπο χαμηλού προφίλ και αλληλοσεβασμού.

»Με βάση τα παραπάνω καλώ τους φίλους που πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν να πλαισιώσουν αυτή τη δυναμική συνεργασία. Η μεταξύ μας συνεργασία δεν απαιτεί ούτε επιβάλλει στον καθένα να απέχει από τις προσωπικές του κομματικές απόψεις που παραμένουν σεβαστές και από τους δυο».

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΑΚΕΠ σημειώνει επίσης:

Συμφωνία με βάση αρχές προγράμματος  και προγραμματικών θέσεων
Κοινωνικό πεδίο – κοινωνική πολιτική
  • Ενίσχυση Δημοτικού Παντοπωλείου.  Μεταφορά του σε σημείο εκτός του κέντρου της πόλης.  κοινωνική βοήθεια πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπρέπειας μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.
  • Ενίσχυση απόρων Δημοτών με συγκεκριμένο ετήσιο κονδύλι 50.000 €.
  • Αναβάθμιση του θεσμού των ΚΑΠΗ και αύξηση κατά 50% του ετήσιου ποσού που διατίθεται για τις δραστηριότητες (εκδρομές- εκδηλώσεις).
  • Καταβολή οικογενειακού επιδόματος 1.000 ευρώ  και 500 ευρώ τεκνοποιίας σε ζευγάρια με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ (δημότες).
  • Ενίσχυση των Δημοτικών Ιατρείων και στελέχωση τους με ειδικότητες που λείπουν.
  • Δωρεάν παροχή φαρμάκων σε ανασφάλιστους, όπου δεν παρέχονται από τον ΕΟΠΠΥ.
  • Επέκταση των δραστηριοτήτων της εργοθεραπείας και στελέχωση με αντίστοιχο προσωπικό.
  • Εξεύρεση χώρου για την κατασκευή γηροκομείου σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας
  • Δημιουργία γραφείου «Νομικής Υποστήριξης» δημοτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφαλιστικών, φορολογικών και δανειακών υποθέσεων.
Το ταμείο του Δήμου

Α. Ανταποδοτικά τέλη

  • Μείωση άμεσα κατά 30% τον ΦΗΧ από 1,11 €/ μ2 σε 0,80€/ μ2.
  • Μείωση άμεσα των ανταποδοτικών τελών κατά 15% τουλάχιστον
  • Η αιτιολόγηση της μείωσης αυτής αφορά την κατάργηση των επιδομάτων  δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και αδείας.

Β. Αγορά εξοπλισμού κυρίως για την περιφέρεια του Δήμου μας

  • Πλυντηρίου Κάδων
  • Νέων Κάδων
  • Σάρωθρα
  • Απορριμματοφόρων

Γ. Ανακύκλωση

  • Η υστέρηση που παρατηρείται οφείλεται σε ολιγωρία της διοίκησης. Για το λόγο αυτό θα τοποθετηθούν κάδοι καφέ, κάδοι μπλε και βυθιζόμενοι σε κεντρικά σημεία μόνο στη περιφέρεια Παλαιό Ηράκλειο – Καναπίτσα- Πράσινος Λόφος – και Πάνω Ψαλίδι – Ηπειρωτικά.
  • Χρηματοδότηση εκπαιδευτικών – ενημερωτικών προγραμμάτων ανακύκλωσης.
Έργα – κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, σχέδιο πόλης
  • Είμαστε υπέρ της μονοδρόμησης σε έξοδο της οδού Ιφιγένειας. Η ρύθμιση αυτή είναι ήδη συμφωνημένη με την Ν. Ιωνία και αποτελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την λύση του προβλήματος της κυκλοφορίας για την διαδρομή Πολυτεχνείου – Αγγέλων – Νυμφών – Γέφυρα Φιλοθέης.  Λύση αποτελεσματική, μηδενικού κόστους και μηδενικής όχλησης 
  • Είμαστε κατά της υπογειοποίησης της Μελίνας Μερκούρης για δύο λόγους:

Α. Όπως οι μελετητές παρουσίασαν, η διέλευση των τροχοφόρων θα είναι 1900 οχήματα/ ανά ώρα, ήτοι 35.000 τουλάχιστον ημερησίως. Δεν συμφωνούμε να δημιουργήσουμε μια μικρή Αττική Οδό ώστε να αστικοποιήσουμε την πόλη μας

Β. Το κόστος των 15.000.000 ευρώ τουλάχιστον που πρόκειται να κοστίσει η περιβόητη υπογειοποίηση και υποτίθεται ότι πρόκειται να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια, προτείνουμε να διατεθεί  για:

  • Αγορά του κτήματος Φιξ (Διαδημοτικό Πάρκο)
  • Στην κατασκευή δύο κλειστών γυμναστηρίων – προπονητηρίων στους αύλειους χώρους του 12ου δημοτικού σχολείου και του συγκροτήματος της οδού Πευκών ή στο  Φυτώριο.

– Χρηματοδότηση για απαλλοτρίωση ελεύθερων χώρων.

Γ. Επέκταση λεωφόρου Κύμης, έργου διαδημοτικού χαρακτήρα, στόχος δύσκολος, απαιτείται συνεργασία με δήμους Πεύκης –Κηφισιάς, έργο Υπ. Περιβάλλοντος

Δ. Λεωφόρος Ηρακλείου (η αλήθεια) έργο χρηματοδότησης από Περιφέρεια Αττικής. Απαιτείται χρόνος ωρίμανσης, δεν δικαιολογείται κοροϊδία

Βήματα που θα ακολουθηθούν: 

  • Έγκριση Τροποποιημένου  γενικού πολεοδομικού σχεδίου
  • Έγκριση μελέτης κατασκευής
  • Σύνταξη τεύχων δημοπράτησης.  
  • Έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων
  • Δημοπράτηση του έργου

Απαιτούμενος χρόνος ολοκλήρωσης τουλάχιστον μια δημοτική περίοδος γιατί υπάρχουν και σημαντικά κατασκευαστικά προβλήματα.

Έργα Καθημερινότητας
  • Συντήρηση οδικού δικτύου (όχι 2 μήνες πριν τις εκλογές)
  • Ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή πεζοδρομίων με προτεραιότητα την περιφέρεια
  • Ολοκλήρωση του δικτύου ομβρίων
  • Απαγόρευση μετά από τακτή προθεσμία 6 μηνών οποιουδήποτε έργου καταστροφής και βλαβών στο οδικό δίκτυο

Ζ. Ένταξη στο σχέδιο της μοναδικής εκτός σχεδίου περιοχής Μαγκουφάνα- Φίξ

Αθλητισμός
  • Κατασκευή δύο (2) κλειστών γυμναστηρίων προπονητηρίων σε συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα σε αύλειους χώρους σχολείων. Ειδικά στο συγκρότημα της οδού Πεύκων και στο 12ο Δ.Σ. δημοτικό σχολείο, με σεβασμό στον προαυλισμό των μαθητών των αντίστοιχων σχολείων.
  • Επαναλειτουργούμε την πισίνα μήκους 25 μέτρων και 5 διαδρόμων η οποία λειτούργησε 12 χρόνια και εξυπηρετούσε 1000-1200 αθλούμενους από τους οποίους αρκετοί με κινητικά προβλήματα. Επίσης ήταν φιλόξενη και σε μαθητές σχολείων.
  • Με ειδική απόφαση θα καθορίζεται η ετήσια επιχορήγηση όλων των σωματίων ανάλογα με την κατηγορία και τις επιδόσεις, όχι επιχορηγήσεις προ των εκλογών.Συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων με πρόνοια για πρόληψη βλαβών. Τρανό παράδειγμα αδυναμίας του Νίκου Μπάμπαλου η αλλαγή τάπητα στο γήπεδο  στον Πράσινο Λόφο.
Πολιτισμός

Ενισχύουμε τις πολιτισμικές υποδομές

  • Βιβλιοθήκη. Προωθούμε τον θεσμό της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, επιδιώκοντας παράλληλα διασύνδεση με κεντρικές βιβλιοθήκες και βιβλιοθήκες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.  Επιδιώκουμε την εξασφάλιση ηλεκτρονικής πρόσβασης στους δημότες – αναγνώστες σε απεριόριστο αριθμό τίτλων και βιβλίων
  • Θέατρο. Κουντουριώτη –  θεατρικές ομάδες
  • Επανιδρύουμε την ορχήστρα Νάστρα με έντονη απορία για την κατάργησή της
  • Διατηρούμε τα Ηράκλεια περικόπτουμε δραστικά το κόστος όχι άνω των 15.000 ετήσια. Εκδηλώσεις υψηλού κόστους και αμφιλεγόμενης ποιότητας τύπου Ζωζώς Σαπουντζάκη το έτος 2019, δεν μας εκφράζουν.
  • Καταργούμε την λογική των δημοτικών συμβούλων μάνατζερ.
  • Μέσω σχολικών πρωταθλημάτων, αθλοπαιδιών σε συνεργασία με τους συλλόγους τροφοδοτούμε με αθλητές τα αθλητικά σωματεία
  • Επιχορηγούμε τις σχολικές – αθλητικές εκδρομές.
Επικοινωνία
  • Κανένα φυλλάδιο του Δήμου δεν υπογράφεται από τον Δήμαρχο εκτός από αυτά που επιβάλλει ο νόμος. Είναι τραγικό στις προσκλήσεις για εκδηλώσεις  να υπάρχουν τρία μηνύματα, αντιδημάρχου, εντεταλμένου σύμβουλου και Δημάρχου. Θα μπορούσαν να υπογραφούν μόνο οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
  • Κάθε παράταξη έχει δικαίωμα και υποχρέωση έντυπης προβολής από τρίμηνη δημοτική εφημερίδα σε αντίστοιχο χώρο.
  • Ο 9,40 μεταδίδει απευθείας τα δημοτικά συμβούλια.
  • Επαναλειτουργεί το γραφείο παρατάξεων και το εξυπηρετεί υπάλληλος του Δήμου
  • Θεσπίζεται ο δημοτικός ταχυδρόμος για αυτούς που αδυνατούν να επικοινωνούν ηλεκτρονικά  και παραδίδονται έγκαιρα σχετικά έγγραφα στους δικαιούχους μετά από διασταυρωμένο τηλεφωνικό αίτημά τους.
  • Δημιουργούμε άμεσα το ηλεκτρονικό ΚΕΠ (e-ΚΕΠ), με πιστοποιημένους δημότες – χρήστες.  Εξοικονόμηση, χρόνου, κόστους, καλύτερη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού.
Εργαζόμενοι
  • Οι εργαζόμενοι όλων των υπηρεσιών είναι συνεργάτες με την κυριολεξία της λέξης.
  • Η συμπεριφορά όλων των στελεχών της διοίκησης προς τους εργαζομένους καταργεί τους όρους προϊστάμενος προς υφιστάμενο και ανώτερος προς κατώτερος.
  • Εννοείται η συνεργασία υπακούει στον αμοιβαίο σεβασμό των προκαθορισμένων ρόλων.
  • Η κοινωνία των εργαζομένων είναι οικογένεια.
  • Καμία απόλυση εργαζομένου σε όλες τις υπηρεσίες εκτός φυσικά περιπτώσεων ποινικής ευθύνης.  Πολύ δε περισσότερο σε περιπτώσεις που σημειώθηκαν απολύσεις για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης.
  • Και κάτι τελευταίο: Το χαμόγελο θα ξαναγυρίσει στα πρόσωπα των εργαζομένων. Κανένας ευσυνείδητος εργαζόμενος, που κάνει υπεύθυνα τη δουλειά του, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Με γνωρίζετε και σας γνωρίζω και το εγγυώμαι προσωπικά».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet