Δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας πραγματοποίησε ο Δήμος Κηφισιάς
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας πραγματοποίησε ο Δήμος Κηφισιάς

Ο Δήμος Κηφισιάς, στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, διοργάνωσε για ακόμα μια φορά δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν για τρεις ημέρες μέσα στον Φεβρουάριο και εξετάστηκαν συνολικά 92 πολίτες εκ των οποίων διαγνώστηκαν: 54 με φυσιολογική μέτρηση 36 με οστεοπενία και δύο με οστεοπόρωση. Ανάμεσα στους πολίτες που εξετάστηκαν και η αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων, Ζέτη Κασιμάτη.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ιατρός Απόστολος Κασιούρας δήλωσε: «Οι μετρήσεις της οστικής πυκνότητας ανήκουν στις εξετάσεις προληπτικής Ιατρικής που αφορούν κατά κύριο λόγο τον γυναικείο πληθυσμό διότι εμφανίζεται κυρίως κατά την εμμηνόπαυση, αλλά αφορά και μια μικρή μερίδα του ανδρικού πληθυσμού π.χ. αυτοί που λαμβάνουν κορτιζόνη κ.ά. Με τη συγκεκριμένη μέτρηση γίνεται παρακολούθηση της οστικής μάζας, εάν δηλαδή είναι σε φυσιολογική κατάσταση, εάν έχει τα αρχικά στάδια της οστεοπόρωσης που είναι η οστεοπενία ή πρόκειται για οστεοπόρωση. Τόσο η οστεοπενία όσο και η οστεοπόρωση αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά. Η παραμελημένη οστεοπόρωση είναι ικανή να δημιουργήσει αυτόματα κατάγματα, που σε μερικές περιπτώσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στον πάσχοντα. Γι΄ αυτό συνιστάται ο προληπτικός έλεγχος ο οποίος είναι ανώδυνος και επιβάλλεται κυρίως στις γυναίκες που εισέρχονται στη φάση της εμμηνόπαυσης, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις που ο ιατρός τους συστήνει».

Ο Δήμος Κηφισιάς, ως μέλος του ΕΔΔΥΠΠΥ, προσπαθεί, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου, να υλοποιεί όσον τον δυνατόν περισσότερα από τα προγράμματα του και να συμβάλει στη διάδοση της βασικής ιδέας του Δικτύου, για την προαγωγή και την πρόληψη της Δημόσιας Υγείας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet