Κοινωνία Παρούσα και στο θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων του Δήμου Κηφισιάς εν μέσω πανδημίας
Κοινωνία

Κοινωνία Παρούσα και στο θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων του Δήμου Κηφισιάς εν μέσω πανδημίας

Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, από τη δημοτική παράταξη Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ασφαλής λειτουργία των σχολείων την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού», με κεντρική ομιλήτρια την κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παρεμβάσεις από την κ. Αγγελική Παπάζογλου, δημοτική σύμβουλο Κηφισιάς και επικεφαλής της παράταξης και τον κ. Παναγιώτη Σπιθουράκη, διευθυντή του Αναξαγόρειου Λυκείου Ν. Ερυθραίας.

Η κ. Αγγελική Παπάζογλου αναφέρθηκε εισαγωγικά στην πανδημία του κορωνοϊού που μαστίζει αρκετούς μήνες τώρα όλο τον πλανήτη και την Ελλάδα και στο πώς μία μεγάλη υγειονομική κρίση σχετίζεται ταυτόχρονα με άλλες κρίσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι κοινωνίες και τα κράτη, όπως είναι η κλιματική και οικονομική κρίση, συνεπιφέροντας και άλλες επιπτώσεις οικονομικές και κοινωνικές.

Όπως επεσήμανε η κ. Παπάζογλου, η δημοτική παράταξη Κοινωνία Παρούσα προσπάθησε από τους πρώτους μήνες της πανδημίας που έγινε επίσημη αναφορά ότι η Κηφισιά βρίσκεται με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο να καταθέσει προτάσεις, να προτρέψει και άλλες δημοτικές παρατάξεις και τη δημοτική αρχή ώστε να υπάρξει έγκαιρα προετοιμασία του Δήμου, με αιχμή το άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο.

Κατέληξε δε, ότι το ενδιαφέρον της παράταξης για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων δεν είναι πρωτογενές, αλλά σε όλη τη μέχρι σήμερα παρουσία και δράση της προσπαθεί να θέτει τα θέματα, να αναζητά και προωθεί λύσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Σπιθουράκης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας και τις προσπάθειες που κάνουν οι εκπαιδευτικοί για να ιχνηλατήσουν και αντιμετωπίσουν ύποπτες περιπτώσεις Covid-19. Έθεσε την αναγκαιότητα των δωρεάν ελέγχων για παιδιά και εκπαιδευτικούς ως  μόνη διέξοδο της αντιμετώπισης της Covid-19, ενώ έκανε αναφορά και στα θέματα των χώρων απομόνωσης ύποπτων περιστατικών στα σχολεία και στις ελλείψεις υλικών προστασίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε κεντρική ομιλήτρια, κ. Αθηνά Λινού, η οποία αποτελεί μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Ιατρών Κηφισιάς. Η κυρία Λινού αρχικώς αναφέρθηκε στις παγκόσμιες διαστάσεις της κρίσης της Covid-19. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στις επιπτώσεις που έχει η κρίση στην κοινότητα των εκπαιδευτικών, κυρίως στο στρες και τις δυσκολίες που επιφέρει στο έργο τους. Η  ομιλήτρια τόνισε ότι για την αντιμετώπιση και μετριασμό των επιπτώσεων χρειάζεται τη συμμετοχή όλων, του κράτους, των δήμων και των γονέων.

Η ομιλήτρια στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επικείμενη ανάπτυξη εμβολίων  και στην οικονομική δυνατότητα της χώρας και των νοικοκυριών στην απόκτησή τους. Τόνισε την αναγκαιότητα της  ύπαρξης προστατευτικών μέσων για την πρόληψη των μολύνσεων, όποιο κι αν είναι το κόστος, το οποίο είναι σε κάθε περίπτωση πολύ μικρότερο από το κόστος της θεραπείας. Ειδικότερα για τους ΟΤΑ ανέφερε ότι μπορούν να παρέμβουν σε αναπροσαρμογές αιθουσών, με αξιοποίηση άλλων χώρων, με στόχο την αραίωση των μαθητών και αύξηση των αποστάσεων μεταξύ μαθητών (τουλάχιστον 2 μέτρων). Επίσης, μπορεί να υπάρξει, όπως είπε, αξιοποίηση εξωτερικών χώρων, κατασκευή υπόστεγων, υπαίθριες θερμάστρες, έτσι ώστε να αυξηθούν οι ώρες που τα παιδιά είναι εκτός τάξης. Πρέπει να αυξηθεί, όπως σημείωσε, ο φυσικός αερισμός, να ανοίγουν όλα τα παράθυρα, ενώ θα πρέπει να καταργηθούν τα αιρκοντίσιον και να αντικατασταθούν με σώματα και ανοικτά παράθυρα.

Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τον κ. Βασίλη Μπούρα, γενικό γραμματέα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Αμαρουσίου και δημοτικό σύμβουλο, τη Φωτεινή Καββαδία, δασκάλα και πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου και Μανώλη Μιχάλα, εκπαιδευτικό, μέλος της δημοτικής παράταξης Κοινωνία Παρούσα, εστιάζοντας στα μαζικά προληπτικά τέστ, στην ελλιπή προετοιμασία του υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει τα θέματα, αλλά και στην υφιστάμενη κατάσταση των σχολείων της Κηφισιάς.

Τη συνάντηση έκλεισε η κ. Αγγελική Παπάζογλου, η οποία διαβεβαίωσε ότι από πλευράς της  παράταξης Κοινωνία Παρούσα θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ κάλεσε τη δημοτική αρχή να πάρει τη σκυτάλη και να ανοίξει τον διάλογο γύρω από τα θέματα αυτά.

Το βίντεο της εκδήλωσης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet