Πώς «είδε» ο Σύλλογος Γονέων την κατάληψη στο Γυμνάσιο Ν. Ερυθραίας
Κοινωνία

Πώς «είδε» ο Σύλλογος Γονέων την κατάληψη στο Γυμνάσιο Ν. Ερυθραίας

Στην κατάληψη του Γυμνασίου Ν. Ερυθραίας προχώρησαν τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου ομάδα παιδιών. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Συλλόγου Διδασκόντων προς τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, η αφορμή για την κατάληψη ήταν η απόφαση των πρώτων να μην χρησιμοποιούνται οι τουαλέτες κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, παρά μόνον στα διαλείμματα. Σκοπός της απόφασης των διδασκόντων ήταν η πρόληψη παραβατικών πράξεων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, όταν οι καθηγητές είναι απασχολημένοι και δεν μπορούν να επιτηρήσουν τον χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώθηκαν λεκτικοί διαπληκτισμοί μεταξύ παιδιών και εκπαιδευτικών, «οι οποίοι στρεβλώθηκαν και διογκώθηκαν υπέρμετρα μεταδιδόμενοι από στόμα σε στόμα», όπως σημειώνει η πλευρά των γονέων.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το έργο της ανακαίνισης των τουαλετών είναι σε εξέλιξη και μέχρι να ολοκληρωθεί οι εν λειτουργία τουαλέτες είναι περιορισμένες σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών (υπάρχουν 16 τουαλέτες από τις οποίες λειτουργούν κανονικά μόνον οι 8). Δυστυχώς, η δέσμευση του Δήμου να περατωθεί το έργο ανακαίνισης των τουαλετών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν υλοποιήθηκε, προσθέτουν οι γονείς.

Η προσπάθεια του Συλλόγου Γονέων, όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή του, είναι όλα τα προβλήματα εντός της σχολικής κοινότητας  να λύνονται με συνεννόηση και αλληλοκατανόηση ανάμεσα στα μέρη της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς). «Κανένα μέρος δεν πρέπει να απαξιώνει, να προσβάλλει ή να ακυρώνει τον ρόλο και το κύρος του άλλου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προτάσσονται  οι παιδαγωγικές μέθοδοι, όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία  του υπ. Παιδείας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Σύλλογος Γονέων καλεί όλους τους φορείς της σχολικής κοινότητας να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του δημοκρατικού διαλόγου και την από κοινού εξεύρεση λύσεων, να απομονώσουν κάθε προσπάθεια στοχοποίησης – ταμπελοποίησης παιδιών ή εκπαιδευτικών, καθώς και κάθε φαινόμενο ρατσισμού. Όπως αναφέρει, τα θεσμικά εργαλεία για ειρηνική, δημοκρατική, συναινετική επίλυση των προβλημάτων υπάρχουν. Είναι ο κανονισμός των Μαθητικών Κοινοτήτων (εντός ωραρίου τακτικές συνελεύσεις τάξεων κάθε μήνα, τρεις φορές το χρόνο όλων των μαθητών και εκτός ωραρίου οι έκτακτες), οι θεσμοί του Σχολικού Συμβουλίου,  το πρόγραμμα συναντήσεων γονέων με εκπαιδευτικούς , οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων κ.λπ.

Επίσης, ο Σύλλογος συνιστά στους γονείς να επικοινωνήσουν στα παιδιά τον κανονισμό μαθητικών κοινοτήτων, να τα βοηθήσουν να διορθώσουν τα λάθη τους, να τα ενδυναμώσουν όσον αφορά τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους και την κατάθεση προτάσεων, μέσα από δημοκρατικούς και ειρηνικούς δρόμους. Να εξηγήσουν ότι κάθε ενέργεια διαμαρτυρίας πρέπει να είναι προϊόν συλλογικής απόφασης μέσα από τα θεσμικά όργανα της μαθητικής κοινότητας.

Όπως προσθέτει ο Σύλλογος, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την «ανώτερη» μορφή διαμαρτυρίας, που είναι η κατάληψη, θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: α) να έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα μέσα διεκδίκησης των αιτημάτων, β) να είναι πλειοψηφική απόφαση γενικής συνέλευσης όλων των μαθητών του σχολείου, γ)  να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να περιφρουρηθεί αποτελεσματικά ο χώρος, να μην γίνονται ζημιές και να μην εισχωρούν στο σχολείο πρόσωπα ξένα προς τη σχολική κοινότητα, που εκμεταλλεύονται καταστάσεις για άλλους σκοπούς.

«Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος της συζήτησης, της αλληλοκατανόησης, της σύνθεσης, είναι δύσκολος και επίπονος για όλους, αλλά δεν υπάρχει άλλος. Ευχαριστούμε θερμά όσους γονείς συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. και στη συζήτηση με τον Σύλλογο Διδασκόντων στις 20/11 και γενικότερα όσους συνέβαλαν στη διατήρηση ψυχραιμίας και ανάπτυξης κλίματος διαλόγου» καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ν. Ερυθραίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet