Χρήσιμες διαπιστώσεις στη θεματική εκδήλωση της παράταξης Κοινωνία Παρούσα για την ανακύκλωση
Κοινωνία

Χρήσιμες διαπιστώσεις στη θεματική εκδήλωση της παράταξης Κοινωνία Παρούσα για την ανακύκλωση

Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στο δημαρχείο Κηφισιάς, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η θεματική εκδήλωση με τίτλο «Η σημασία και τα οφέλη της ανακύκλωσης με σύμμαχο την κοινωνία», που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη, με επικεφαλής τη δημοτική σύμβουλο Κηφισιάς Αγγελική Παπάζογλου.

Η κ. Παπάζογλου, στην εισαγωγική της ομιλία, ανέφερε ότι η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ιδιαίτερα νευραλγικό τομέα, που συνδυάζει την Προστασία του Περιβάλλοντος με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τοποθετείται στο ευρύτερο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση και έχει σαφή περιφερειακή διάσταση. «Δυστυχώς όμως στη χώρα μας το μεγαλύτερο μέρος των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) της καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής και συγκεκριμένα το  81%, έναντι 31% του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε., ενώ ανακυκλώνεται το 16% έναντι 27% της Ε.Ε και κομποστοποιείται  μόλις το 3% έναντι 15%  του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε., όπως είπε.

Για τον Δήμο Κηφισιάς, ανέφερε ότι το Τοπικό του Σχέδιο που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ το 2016 δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια, δεν προχώρησε.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Παπάζογλου επεσήμανε  ότι πρέπει να σχεδιάσουμε τους τρόπους ώστε «να το κάνουμε όπως το Χαλάνδρι» όπου, όπως σημειώνει ο κ. Σίμος Ρούσσος, δήμαρχος Χαλανδρίου «στηρίζουμε τους πολίτες, στηριζόμαστε στους πολίτες για να κάνουμε τον Δήμο Χαλανδρίου υπόδειγμα πράσινου Δήμου». Η ενημέρωση και η συνεργασία του Δήμου Κηφισιάς με την τοπική κοινωνία «πρέπει να είναι συνεχής, σαφής και συγκεκριμένη, διότι χωρίς τη συμμαχία με την κοινωνία, δυστυχώς η όποια επιτυχία σε αυτό το μείζον θέμα είτε θα αργήσει είτε δεν θα υπάρξει» τόνισε η κ. Παπάζογλου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ως καλή πρακτική το παράδειγμα της ανακύκλωσης στον Δήμο Χαλανδρίου, που υλοποιήθηκε σε διάστημα 45 μηνών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, στο οποίο συμμετείχε ο Δήμος Χαλανδρίου και το ΕΜΠ. Το πρόγραμμα, όπως αναλύθηκε από τον κ. Γεράσιμο Λυμπεράτο, καθηγητή ΕΜΠ και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου, ήταν το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικής στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Χαλανδρίου. Μετά την παραγωγή βιοαερίου για την κίνηση του απορριμματοφόρου, την παραγωγή πέλετ και κόμποστ υψηλής ποιότητας, ο Δήμος Χαλανδρίου προχώρησε πρόσφατα στην αξιοποίηση του αποξηραμένου προϊόντος για την καύση στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Ενώ, ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος υπήρξε βέβαια η συμμετοχή των περίπου 900 εθελοντών του προγράμματος που το «αγκάλιασαν» και για πάνω από τρία χρόνια έδειξαν έμπρακτα τον δρόμο της εναλλακτικής διαχείρισης των βιοαποβλήτων.

Ο κ. Κώστας Δεύτος, μέλος της παράταξης Κοινωνία Παρούσα και της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Κηφισιάς, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία και στους στόχους της ανακύκλωσης, στο πώς αυτή βοηθά το περιβάλλον και πώς συνδέεται με τις παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Σκορδίλης, εντεταλμένος σύμβουλος Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος του Δήμου Κηφισιάς και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στη συνάντηση για την ανακύκλωση που έγινε με τον περιφερειάρχη Αττικής, αλλά και στις δύο προσκλήσεις της Περιφέρειας Αττικής στις οποίες συμμετέχει ο Δήμος Κηφισιάς και αναμένει να χρηματοδοτηθεί για δράσεις ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα, μίλησε για την πρόσκληση από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του ΕΠΤΑ και ΤΑΣ με τίτλο «Δράσεις διαχείρισης βιοαποβλήτων» συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης  10.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται η επέκταση του δικτύου του καφέ κάδου όπου θα συλλέγονται οργανικά απόβλητα. Ήδη, στην ιστοσελίδα του Δήμου Κηφισιάς υπάρχει σχετικό ερωτηματολόγιο για τους πολίτες.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσκληση με τίτλο: «ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΤΑ Α ΒΑΘΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ», συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης  1.636.800,00 ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να επικαιροποιηθεί το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για τη Διαχείριση Απορριμμάτων του Δήμου Κηφισιάς, που είχε συνταχθεί από το ΕΜΠ από το 2016.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Βαγγέλης Παναγιωτουνάκος, μέλος της παράταξης Κοινωνία Παρούσα, καθώς και του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ «Δημ. Βικέλας», ο οποίος αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή που βρίσκεται «ante portas» και της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, με το 93% των πολιτών της Ε.Ε. να θεωρεί την κλιματική αλλαγή σοβαρό πρόβλημα και το 79% πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ακόμη τόνισε ότι πολύ πρόσφατα ετέθη κι ο στόχος για την επίτευξη «κλιματικής ουδετερότητας» μέχρι το 2050.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ζέτη Κασιμάτη, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Ανθοκομικής Έκθεσης, Γιάννης Παντελεάκης, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Ανθρωπιά, Έργα, Τιμιότητα, Ιστορία, Βασίλης Βάρσος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολεοδομίας, Μανώλης Κουρμαδιάς, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Βήματα Μπρος, Παναγιώτης Κανακάκης, καθώς και κοινοτικοί σύμβουλοι από τα κοινοτικά συμβούλια Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και Εκάλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet