Γ. Θωμάκος: Πιέζουμε να συντομεύσουν τα έργα στο 1ο Δημοτικό
Κοινωνία

Γ. Θωμάκος: Πιέζουμε να συντομεύσουν τα έργα στο 1ο Δημοτικό

Η υπόθεση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ερυθραίας, που τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω των σοβαρών στατικών προβλημάτων που εμφάνισε το κτήριό του, απασχόλησε ιδιαίτερα κατά τον περασμένο Νοέμβριο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και μάλιστα, με «θυελλώδη» τρόπο (Χωρισμένο στα τρία ξεκινά μαθήματα το 1ο Δημοτικό Ν. Ερυθραίας).

Οι μαθητές του σχολείου αναγκάστηκαν να μοιραστούν προκειμένου να συνεχίσουν τα μαθήματά τους, ενώ η δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε να προωθήσει λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Πού βρίσκεται σήμερα η όλη υπόθεση; Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ συνομίλησε με τον δήμαρχο Κηφισιάς, Γιώργο Θωμάκο, από τον οποίο ζήτησε πληροφορίες για τις ενέργειες που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και φιλοξενεί τις πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις του.

Σε ποιους χώρους έχουν κατανεμηθεί οι μαθητές μέχρι να αντιμετωπιστούν τα κτηριακά προβλήματα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο;

Η δημοτική Αρχή, μετά την  Έκθεση Ελέγχου Στατικής Επάρκειας των κτηριακών εγκαταστάσεων του σχολείου από την Υπηρεσία Δόμησης – Τμήμα Αυθαιρέτων & Επικινδύνων του Δήμου Νέας Ιωνίας, προχώρησε άμεσα στην αναστολή λειτουργίας του σχολείου, λόγω εκτάκτων συνθηκών. Είχε έτοιμη και απολύτως ρεαλιστική λύση για τη μεταστέγαση του σχολείου. Αρχικά και για μικρό χρονικό διάστημα λειτουργούσαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας 7 λυόμενες σχολικές αίθουσες και τα υπόλοιπα τμήματα στεγάζονταν στο ΙΕΚ Κηφισιάς.

Σήμερα το σχολείο λειτουργεί ενιαία, σύμφωνα με την επιθυμία των γονέων και των δασκάλων, σε μέρος του προαυλίου χώρου του, καθώς με διαδικασίες εξπρές μεταφέρθηκαν και οι επιπλέον προκατασκευασμένες αίθουσες από την Αμαλιάδα.

Ποια είναι τα επόμενα στάδια (κατά χρονολογική σειρά) που θα ακολουθήσει η δημοτική Αρχή προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι ενιαία το Σχολείο;

Όπως σας είπα, το σχολείο ήδη λειτουργεί ενιαία σε μέρος του προαυλίου χώρου του. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες για την επισκευή και την επέκταση του σχολικού συγκροτήματος.

Στον προγραμματισμό μας οι μελέτες είναι να ανατεθούν από τον Δήμο, ενώ οι ενισχύσεις και η επέκταση από τον ΚΤΥΠ Α.Ε. (σ.σ.: Κτηριακές Υποδομές, πρώην ΟΣΚ).

• "Σήμερα το σχολείο λειτουργεί ενιαία, σύμφωνα με την επιθυμία των γονέων 
και των δασκάλων, σε μέρος του προαυλίου χώρου του". 

• "Η αποπεράτωση όλου του έργου δίνεται σε χρονοδιαγράμματα 
που δεν ικανοποιούν τη δημοτική Αρχή".

• "Τα συνεργεία του Δήμου επεμβαίνουν σε καθημερινή βάση, 
καλύπτοντας επείγουσες ανάγκες των σχολείων".  

Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης των κτηριακών προβλημάτων, αλλά και επέκτασης αιθουσών, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και πότε προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί, ώστε το σχολείο να δοθεί εκ νέου σε χρήση;

Σε ευρεία συνάντηση εκπροσώπων της δημοτικής Αρχής, των Διδασκόντων και των Γονέων με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ Α.Ε., που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, παραδόθηκε ο φάκελος της μελέτης στατικής επάρκειας και ζητήθηκε η ανάληψη του έργου να γίνει από την εταιρεία Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.

Ο αρμόδιος φορέας ενημέρωσε ότι η ολοκλήρωση της μελέτης, της επισκευής και της επέκτασης του σχολικού συγκροτήματος θα κρατήσει περίπου 5 χρόνια.

Η αποπεράτωση όλου του έργου δίνεται σε χρονοδιαγράμματα που δεν ικανοποιούν τη δημοτική Αρχή, η οποία προσπαθεί να βρει λύσεις έτσι ώστε να μειωθούν οι χρόνοι και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Σήμερα αναζητούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκπόνησης μελετών.

Κατά τις σχετικές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης τέθηκε και το θέμα της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία του Δήμου από πλευράς κτηριακών υποδομών. Εσείς πώς κρίνετε την εικόνα των σχολείων στις τρεις Δημοτικές Ενότητες; Προτίθεστε να προχωρήσετε σε συνολικό έλεγχο των σχολικών κτηριακών υποδομών, μετά το πρόβλημα που προέκυψε με το 1ο Δημοτικό Σχολείο;

Πριν προκύψει το θέμα με το 1ο Δημοτικό Σχολείο η δημοτική Αρχή είχε αναθέσει σε μηχανικό του Δήμου να ασχοληθεί με τα θέματα των κτηριακών υποδομών και ήδη έχουν αρχίσει να καταρτούνται ειδικοί φάκελοι κάθε σχολείου.

Επίσης προκηρύχθηκε εργολαβία για να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες επισκευές για τη συντήρηση των σχολείων, η οποία καθυστερεί λόγω ενστάσεων από συμμετέχοντες και είναι της τάξεως των 300.000 ευρώ.

Τα συνεργεία του Δήμου επεμβαίνουν σε καθημερινή βάση καλύπτοντας επείγουσες ανάγκες των σχολείων.

Είναι φανερό ότι προτεραιότητά μας είναι οι επισκευές και η συντήρηση των κτηριακών υποδομών των σχολείων του Δήμου μας. Οι έλεγχοι στα σχολικά συγκροτήματα των τριών Δημοτικών Ενοτήτων είναι διαρκείς. Ένα παράδειγμα αποτελεί και η επέμβαση μας και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet