Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας στον Δήμο Κηφισιάς
Πολιτισμός

Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας στον Δήμο Κηφισιάς

Ο Δήμος Κηφισιάς και το ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» σε συνεργασία με τον Τομέα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και με τη συμβολή του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας, διοργανώνουν μία σειρά μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας με τίτλο «Δεκαοκτώ Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας».

Ο κύκλος μαθημάτων, ευγενώς προσφερθείς από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου, θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 18:00-21:00 (από 30 Σεπτεμβρίου 2014 έως 24 Φεβρουαρίου 2015), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς (αίθουσα «Δήμαρχος Β. Γκατσόπουλος», Διονύσου & Μυρσίνης, Κηφισιά).

Στα μαθήματα αυτά εντοπίζονται οι μεγάλες τομές και φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας: περίοδος καρποσυλλογής και κυνηγίου/ γεωργική επανάσταση/ βιομηχανική επανάσταση. Αναλύεται η πορεία των διαφόρων θρησκειών της γης -και των οπαδών τους. Αναδεικνύονται τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της γης (Εγγύς Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Κεντρική Ασία και Άπω Ανατολή, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική), δίνοντας έμφαση στις κεντρικές παραμέτρους που διαμόρφωσαν τους μεγάλους επώνυμους πολιτισμούς και τις περιφέρειές τους.

Η ελληνική ιστορία δεν αντιμετωπίζεται συντεταγμένα, καθώς ο Έλληνας ακροατής την γνωρίζει από τη σχολική και την όλη του εκπαίδευση.

Τα μαθήματα συνοδεύονται από την ανάγνωση χαρακτηριστικών κειμένων και από μουσικά ακούσματα.

Μαρία Ευθυμίου

Η Μαρία Ευθυμίου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1955.

Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και -σε μεταπτυχιακό επίπεδο- στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι.

Από το 1981 ανήκει στο διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια Ιστορίας. Ανάμεσα στις επιστημονικές δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται τρία βιβλία και περισσότερα από πενήντα άρθρα δημοσιευμένα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας.

Για τη διδακτική της προσφορά, τον Δεκέμβριο του 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Ξανθόπουλου –Πνευματικού.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet