Ομιλία για τη φιλελληνική δράση καλλιτεχνών, στο Παρίσι του 1826, από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς
Πολιτισμός

Ομιλία για τη φιλελληνική δράση καλλιτεχνών, στο Παρίσι του 1826, από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

Η Αμαλία Παπαϊωάννου, δρ. Ιστορίας Τέχνης, ταξιδεύει το κοινό στο Παρίσι του 1826 και στην φιλελληνική δράση γνωστών καλλιτεχνών με την διάλεξη «Προς όφελος των Ελλήνων: Η Φιλελληνική Έκθεση στην γκαλερί Lebrun στο Παρίσι το 1826», η οποία αποτελεί μέρος του κύκλου μαθημάτων «ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ» του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή.

Λίγα λόγια από την ομιλήτρια για το θέμα

Το 1826 δεν πραγματοποιείται το προγραμματισμένο Σαλόνι της Ακαδημίας και οι καλλιτέχνες αποφασίζουν να εκθέσουν τα έργα τους ανεξάρτητα στην παρισινή γκαλερί Lebrun.

«Μετατρέπουν μία πράξη ανεξαρτησίας σε μία πράξη φιλανθρωπίας. Αυτή είναι η αυθόρμητη επιθυμία όλων των καλλιτεχνών και η έκθεση ανοίγει με σκοπό να επωφεληθούν οι Έλληνες», γράφει ο Louis Vitet στην εφημερίδα Le Globe, στις 23 Μαΐου 1826.

Στην έκθεση της γκαλερί Lebrun συμμετέχουν 101 καλλιτέχνες με παλιά και νέα έργα, αλλά και πολλοί συλλέκτες. Έτσι, π.χ. βλέπουμε στην έκθεση πολλά έργα του Jacques-Louis David, ο οποίος είχε πεθάνει τον προηγούμενο χρόνο (1825) και γνωστά έργα που έχουν εκτεθεί σε προηγούμενα Σαλόνια.

Στην έκθεση μετέχουν καλλιτέχνες με έργα της μετεπαναστατικής, της ναπολεόντειας και της σύγχρονής τους εποχής, καθιστώντας την έναν μοναδικό χώρο συνεύρεσης του ήδη καθιερωμένου Νεοκλασικισμού με το ανερχόμενο κίνημα του Ρομαντισμού.

Μεταξύ των πινάκων ξεχωρίζουν θέματα εμπνευσμένα από έργα του λόρδου Βύρωνα, ο οποίος είχε πεθάνει το 1824 στο Μεσολόγγι και ιδίως ο «Γκιαούρης», φιλελληνικό ποίημα με μεγάλη απήχηση στις εικαστικές τέχνες. Εξίσου δημοφιλές είναι και το φιλελληνικό ποίημα «Ο θάνατος του νεαρού διακόνου από τη Μεσσήνη» του Casimir Delavigne.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet