Μ. Πάγκαλος: Η δημοτική Αρχή να απαντήσει ξεκάθαρα για το Κλειστό
Αθλητισμός

Μ. Πάγκαλος: Η δημοτική Αρχή να απαντήσει ξεκάθαρα για το Κλειστό

Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ανατροπής Λυκόβρυσης – Πεύκης, δημοτικός σύμβουλος Μανόλης Πάγκαλος, επανέρχεται στο θέμα του κλειστού της Λυκόβρυσης, το οποίο έχει έρθε στην επικαιρότητα στο πλαίσιο της συζήτησης για τη δημιουργία “πράσινου σημείου” στον Δήμο, και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα, τόσο για την “εγκατάλειψη” του χώρου από τις δημοτικές Αρχές, όσο και για το μέλλον του συγκεκριμένου κτηρίου.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι “το ημιτελές έργο πρέπει να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στη χρήση των πολιτών και των αθλητικών σωματείων της περιοχής”.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Μ. Πάγκαλου:

Εν μέσω πλήρους άγνοιας της συντριπτικής πλειονότητας των συμπολιτών μας για τα διαδραματιζόμενα σχετικά με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, ενέσκηψε η πιθανότητα μετατροπής του εγκαταλελειμμένου ημιτελούς κλειστού γυμναστηρίου της Λυκόβρυσης σε Πράσινο Σημείο (παρυφές των ορίων του Δήμου, στη Βιομηχανική Περιοχή πριν τη γέφυρα των λυμάτων).

Το ζήτημα προέκυψε μετά την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2016 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπου υπάρχει πρόβλεψη για «Κατασκευή Πράσινου Σημείου σε υπάρχουσα εγκατάσταση του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, στις οδούς Υακίνθου & Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ».

Κατά την άποψή μας ανακύπτουν δύο «δέσμες» ερωτημάτων:

  • Αφ’ φενός μεν για τις ακολουθούμενες διαδικασίες για χωροθέτηση Πράσινου Σημείου, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά και των αιρετών και των τοπικών φορέων του Δήμου μας.
  • Αφ’ ετέρου δε για τη «σκανδαλώδη» διαχείριση του ζητήματος του «Κλειστού Γυμναστηρίου Λυκόβρυσης» επί δυο περίπου δεκαετίες από τις δημοτικές Αρχές του παλαιού Δήμου Λυκόβρυσης και από τις μέχρι σήμερα δημοτικές Αρχές του ενιαίου Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Κοινός παράγοντας των ερωτημάτων είναι η απόκρυψη γεγονότων από τους πολίτες και η προώθηση αποφάσεων χωρίς τη συμμετοχή των κατοίκων.

Η Ριζοσπαστική Ανατροπή Λυκόβρυσης – Πεύκης θεωρεί ως βασικότατη, θεμελιακή λειτουργία της Δημοκρατίας, τον ενημερωμένο πολίτη, που θα αποφασίζει για τον τόπο του με διάλογο και επιχειρήματα και δεν θα βρίσκεται μπροστά σε ειλημμένες αποφάσεις.

Ως προς τη χωροθέτηση Πράσινου Σημείου κατανοούμε και στηρίζουμε πλήρως κάθε προσπάθεια διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο των αποβλήτων μας, μετά από διάλογο με τους πολίτες, ανταλλαγή απόψεων και εύρεση της βέλτιστης, για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, λύσης.

Όσον αφορά στο ημιτελές, ευρισκόμενο σε συνθήκες πλήρους εγκατάλειψης, κλειστό γυμναστήριο Λυκόβρυσης, πρέπει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα, που έχουν να κάνουν και με πιθανά λάθη και αβλεψίες των αιρετών του παλαιού Δήμου Λυκόβρυσης και κατ’ επέκταση από το 2011 του ενιαίου πλέον Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Είναι γνωστό ότι το έργο, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90, με την εποπτεία των τεχνικών υπηρεσιών της τότε Νομαρχίας Αθηνών, είχε πολλές αρνητικές πτυχές, όπως ο θάνατος του εργολάβου που ανέλαβε το έργο, ο χαρακτηρισμός του κτηρίου ως αυθαίρετου και η καταβολή υψηλών προστίμων από τον Δήμο Λυκόβρυσης για τη νομιμοποίησή του. Στη συνέχεια προέκυψε η άρνηση(;) του εργολάβου που διαδέχθηκε τον αποβιώσαντα κ.λπ. κ.λπ.

Στα «μυθιστορηματικής διάστασης» γεγονότα ας προσθέσουμε:

  • Την άρνηση των δημοτικών Αρχών να φυλάξουν τον χώρο, γιατί θεωρούσαν ότι το κόστος φύλαξης θα ήταν μεγαλύτερο από την αξία των αντικειμένων που μπορούσαν να κλαπούν.
  • Την πλήρη εγκατάλειψη του χώρου και την εν συνεχεία σχεδόν ολοκληρωτική κλοπή όλων των αθλητικών υλικών ή την απαξίωσή των.
  • Την αχρήστευση των πάνελ της οροφής, των συστημάτων φωτισμού και των υγειονομικών εγκαταστάσεων.
  • Την μετατροπή του χώρου σε σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
  • Την περιστασιακή χρήση των ανοικτών χώρων για συλλογή κλαδεμάτων και την παράνομη καύση τους.

Όλα αυτά σε έναν χώρο που, με την απόφαση με αριθμό 18453/4423/17.7.2001 του τότε υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Κώστα Λαλιώτη, καθοριζόταν και επισήμως ως «χώρος ανέγερσης κλειστού γυμναστηρίου» (ΦΕΚ 631/2.8.2001, σελίδες 5434 – 5436).

Γιατί οι αιρετοί της Λυκόβρυσης, με πρώτους όσους επί σειρά ετών άσκησαν ή ασκούν ακόμα εξουσία (Δημήτρης Φωκιανός, Χρήστος Σκαμάκης, Κώστας Νικολιδάκης, Προκόπης Μπελεχρής, Εύη Βατσακλή – Παπαδημούλη, Γεωργία Ποριώτου  κ.λπ.) άφησαν επί σειρά ετών το κλειστό γυμναστήριο Λυκόβρυσης να ρημάξει;

Γιατί οι «μόνιμοι» εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Λυκόβρυσης, εδώ και πολλά χρόνια, δεν κινητοποίησαν τους κατοίκους της περιοχής για να περισώσουν την περιουσία τους;

Σε ποια έρευνα βασίζονται «επίσημα χείλη» αιρετών (πρώην και νυν) ότι το κόστος επισκευής (ουσιαστικά ανακατασκευής) του κλειστού είναι μεγαλύτερο των 1.500.000 ευρώ, όταν με αυτό το ποσό κατασκευάζεται από μηδενικής βάσης πλήρες αθλητικό συγκρότημα;

Τι πραγματικά χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η υφιστάμενη ημιτελής αθλητική κατασκευή;

Γιατί να μη θεωρήσουν οι κάτοικοι του Δήμου μας ότι, πέραν της σαθρότητας των επιχειρημάτων, κάτι «περίεργο» υφίσταται στη συνολική διαχείριση της υπόθεσης;

Η δημοτική Αρχή πρέπει να καλέσει τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς σε ανοικτό διάλογο, να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να απαντηθούν επιτέλους τα ερωτήματα, για να σταματήσει η υφέρπουσα «καφενειακού» τύπου παραπληροφόρηση!

Θεωρούμε ότι εφόσον υφίστανται όλες οι ρυμοτομικές, περιβαλλοντικές, κυκλοφοριακές, αθλητικές κ.λπ. συνθήκες, το ημιτελές έργο πρέπει να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στη χρήση των πολιτών και των αθλητικών σωματείων της περιοχής.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet