Γεμάτη δημιουργικότητα η Εκστρατεία Ανάγνωσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη
Κοινωνία

Γεμάτη δημιουργικότητα η Εκστρατεία Ανάγνωσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, τα Εργαστήρια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 με τίτλο «Περιπέτειες από Σημείο σε Σημείο» από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη (που εποπτεύει το ΚΟΙΠΑΠ). Η δράση απευθύνθηκε σε παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών. Το Πρόγραμμα ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου και έριξε «αυλαία» στις 14 Ιουλίου, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η γιορτή λήξης (6:30 – 8:00, το απόγευμα) για όλα τα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος δημιουργήθηκαν 21 ευφάνταστα Εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν 40 διαφορετικά παιδιά, που οι επαναληπτικές παρουσίες τους έφτασαν, όπως ενημερώνει ο Δήμος, στον αριθμό 287. Τα παιδιά έμαθαν καινούργια πράγματα, άκουσαν, είπαν, μοιράστηκαν, έπαιξαν, έγραψαν, αυτοσχεδίασαν, χόρεψαν. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

Καλλιτεχνήματα με πηλό από τους μικρούς δημιουργούς και τα μεγάλα γεγονότα του 19ου & 20ου αιώνα

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017, τα παιδιά έπλασαν με πηλό καλλιτεχνήματα που θα τα θυμούνται για πολλά χρόνια, ενώ την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017, μυήθηκαν μέσα από το παιχνίδι στην υψηλή τέχνη της κεραμικής, ενώ οι μικροί δημιουργοί υπόγραψαν τα έργα τους πριν μπουν στον «φούρνο» για να αποκτήσουν την οριστική τους μορφή.

Την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017, το εργαστήριο του Προγράμματος είχε θέμα «Όλοι βλέπουμε το ίδιο σημείο;» και ήταν στην πράξη ένα «βάπτισμα» στη φιλοσοφία για το σημαίνον και το σημαινόμενο, και όχι μόνο. Τέθηκαν ερωτήματα όπως: «Ποια είναι η αλήθεια;», «Αυτή που αισθανόμαστε;», «Αυτή που φαίνεται με την πρώτη ματιά;», «Ή μήπως… πρέπει να σκεφτούμε λίγο περισσότερο ή να ψάξουμε για να ανακαλύψουμε την αλήθεια των πραγμάτων;».

Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μια διαδρομή μέσα στον χρόνο εστιάζοντας στα μεγάλα γεγονότα του τέλους του 19ου και του 20ού αιώνα για να αντιληφθούν τα παιδιά πόσο έχει αλλάξει η ζωή μας, πόσο έχουμε προοδεύσει, πόσο καλά επικοινωνούμε, πώς αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης ακούστηκαν επίσης τα τραγούδια του Σαββόπουλου «Εμείς του ΄60 οι εκδρομείς» και το «Μην πετάξεις τίποτα». Παράλληλα, δραματοποιήθηκε το μικρό διήγημα του Umberto Eco και έπειτα ακούστηκε για αποχαιρετισμό «Το Καλοκαίρι» του ανεπανάληπτου τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου. Τα παιδιά προβληματίστηκαν ευχάριστα και έγραψαν κείμενα με ευαισθησία και φαντασία.

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017 οι φάροι στη θάλασσα «αφηγήθηκαν» ιστορίες στα παιδιά, φουρτούνες και στοιχειά της θάλασσας πάλεψαν με ναυτικούς, ενώ τα πάθη των θαλασσών τραγουδήθηκαν μέσα από την ποίηση του Νίκου Καββαδία. Τα παιδιά που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα συνεπαρμένα αυτοσχεδίασαν και ζωγράφισαν τους δικούς τους φάρους.

Ο αστρολάβος… η πυξίδα, οι πειρατές και οι κουρσάροι!

Στο δημιουργικό καλοκαίρι που προσέφερε η Δημοτική Βιβλιοθήκη τον Ιούνιο 2017 και στις αρχές του Ιουλίου, στο εργαστήριο emoticons τα σημεία στίξης, γράμματα και αριθμοί έγιναν σιγά – σιγά εκφράσεις προσώπων… Στην αρχή τα παιδιά παριστάνοντας διάφορα ζώα οδηγήθηκαν στην παντομίμα για να εκφράσουν συναισθήματα (χαρά, φόβο, απόγνωση, κρύο, ζέστη, αμηχανία κ.λπ).

Και δεν είναι μόνον αυτά… στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 που διεξήχθη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης τα παιδιά άκουσαν για τα σημεία του ορίζοντα, τους αστερισμούς και τους ανέμους. Την Όστρια, τον Γαρμπή, τον Σιρόκο. Έμαθαν πώς ταξίδευαν τα παλιά χρόνια με τον αστρολάβο, κι αργότερα την πυξίδα. Φαντάστηκαν τους πειρατές και τους κουρσάρους, τον Μαγγελάνο, τον Βάσκο ντα Γκάμα και τη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Η εθελόντρια Μαρία Μαρή τους διάβασε Καββαδία, Σεφέρη, Καρκαβίτσα, Βάρναλη και η Βιβλιοθήκη… πλημμύρισε θάλασσα. Τα παιδιά έφτιαξαν και ζωγράφισαν βάρκες και βαρκάκια, αυτοσχεδίασαν και τέλος τραγούδησαν το «Ήταν ένα μικρό καράβι». Ιδιαίτερη συνάντηση τα ταξίδια στα βιβλία! Τα παιδιά έψαξαν τη λέξη – κλειδί που θα τα οδηγήσει στην επόμενη ιστορία – στην επόμενη περιπέτεια, στον επόμενο αυτοσχεδιασμό.

Όπως επισημαίνει σχετικά ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης: «Οι βιβλιοθήκες είναι οι χώροι που μας μπολιάζουν με μία σειρά από στοιχεία που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος νους και η ψυχή προκειμένου η προσωπικότητα να είναι συγκροτημένη. Ευχαριστούμε θερμά τις εθελόντριες που με την πολύτιμη βοήθειά τους πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ, Άννα Ασπραδάκη, τονίζει: «Με πολλή αγάπη και πολύ ενδιαφέρον για τα παιδιά του Δήμου μας προχωρήσαμε και φέτος, για άλλη μια χρονιά, τη συνεργασία της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος. Οι μικροί φίλοι του ΚΟΙΠΑΠ και της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης έφτιαξαν κατασκευές, γνώρισαν τα σημεία στίξης, συνάντησαν τα  “τέρατα” των παραμυθιών και των μύθων, έμαθαν για τους φάρους, τη θάλασσα και τους θαλασσινούς, μυήθηκαν στην κεραμική τέχνη, ζωγράφισαν, εκφράστηκαν και αυτοσχεδίασαν με πολύ κέφι και φαντασία, έμαθαν για τα μεγάλα γεγονότα του 19ου και του 20ού αιώνα. Όλα αυτά τα πετύχαμε χάρη στην πολύτιμη αρωγή των εθελοντών μας, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς».

Με τη σειρά του ο υπεύθυνος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Ηλίας Πολλάτος, αποδίδει τα εύσημα στους εθελοντές του Προγράμματος, σημειώνοντας ότι «η συμμετοχή και η προσφορά τους υπήρξε (και φέτος) συγκινητική. Μοίρασαν την αγάπη τους και εισέπραξαν τα χαμόγελα των παιδιών μας. Αυτό ήταν το δώρο τους!».

Θερμό ευχαριστώ απευθύνουν, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης, η πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ, Άννα Ασπραδάκη και ο υπεύθυνος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λυκόβρυσης – Πεύκης, Ηλίας Πολλάτος, στον εθελοντή Γιώργο Σιτώτη και στις εθελόντριες Ελευθερία Βούλγαρη, Ζωή ΛυμπεροπούλουΔέσποινα Καραβά-ΜαλαβάζουΧριστίνα ΜαλαβάζουΕλένη ΜανδαμαδιώτουΜαρία ΜαρήΔάφνη ΜπουραντάΣτέλλα ΧριστομόγλουΕύη Ψύκου-Παναγοπούλου.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet